19.Listopad 2011,17:29
Žijeme v době, kdy jídlu vládnou démoni kečup, eidam, párkový, junior... Nejsem pro pranýřování kečupu, protože např. k tataráku podle mě patří, hranolky a vlastně ani ten zapékaný toast bez něj není to pravé nezdravé. Co mě však dráždí, je prapodivný zlozvyk jej dávat na těstoviny. Těstoviny s kečupem. PROČ? Jasně, už slyším všechna ta moudra na téma: já nemám čas, peníze... A co konkrétně je finančně či časově náročného na tom, nalít do pánve trošku olivového oleje, nakrájený stroužek česneku,vylít konzervu krájených rajčat nebo lépe rajčata samotná, přisypat trochu soli, přilít dle potřeby vody a dochutit bazalkou nebo petrželkou?
A co to je ten junior? Copak je potřeba zapékat těstoviny kilem juniora, přesypat je sýrem, takže už vlastně ani nevíme, o co šlo? Navrhuju navštívit dobré řeznictví, koupit čtvrt kila mletého masa (kilo aktuálně v Karviné 80kč), po cestě pobrat nějakou tu zeleninu či zeleninovou směs, promíchat, jemně dokořenit, přidat mírně paprikového oleje a polít vajíčkem rozmíchaným v mléce. 
Už několik let je pro mě záhadou i čína, většinou se jedna o vepřové maso na nudličky s kečupem a konzervovanou zeleninou. Když jsem se zajímala o čínskou kuchyni, nikdy jsem neviděla pokrm zvaný ČÍNA. Mám za to, že v tomhle bude mít své zlověstné pařáty komunistický diktátor z Korey, beztak se nás rozhodl potajmu zlikvidovat. Pokud už budu mít maso, kterého mám málo a mám hluboko do kapsy, otrhnu někde jablko, dvě popřípadě švestky a maso udělám na jablkách či švestkách. Rovněž otázka pár minut - vřele doporučuju nakouknout do zatracovaných receptur tepelných pokrmů. Nebo! Aby mě zase nenaháněl nějaký chlapák, zděšen mou láskou k zeleninovým pokrmům, udělám mu ty kousky na pivu s hořčičnou omáčkou. Jednoduché, bezkečupové a dobré. Způsobů desítky. 
Mám nápad, pojďme si dělat radost malými věcmi. Místo nejlevnějších párků si udělejme brambory s kyškou,  játra na cibulce, čočku, hrách... Místo českého tiramisu si udělejme šlágr školních jídelen mrkvový salát s jablkem dochucený medem a citronem nebo lokše s povidly. Pročtěme si kuchařky našich prababiček a těmi se inspirujme. Dělejme rajčatovou polívku z rajčat, pijme bezinkový sirup, který si sami uděláme, nervěmě do všeho fůru koření. Výjde to podstatně levněji a za ušetřené peníze si můžeme koupit kvalitní sýr, víno, šunku... 
Ono dobré a kvalitní jídlo nemusí mít název hodný výboru z díla francouzského básníka.
Mám návrh: Mějme se rádi, mějme rádi ty, jimž vaříme.
 
vložil: LacunaI
Permalink ¤


0 Komentáře: