06.Srpen 2009

Praha - Lobbista a blízký přítel expremiéra Mirka TopolánkaMarek Dalík se rozhodl zveřejnit smlouvu o pronájmu luxusní vily vToskánsku, kde šéf ODS spolu s rodinou trávil týdenní dovolenou.

Na tiskové konferenci ODS k tezím volebního programu rozdal tiskovýmluvčí strany Martin Kupka novinářům třístránkový dokument, podle nějžsi Dalík pronajal dům na celý červenec od lichtenštejnské společnostiRaben Anstalt.

Smlouva je v angličtině. Za Raben Anstalt ji 15. června letošníhoroku podepsal Markus M. Hasler, Dalík ji signoval svým podpisem 22.června.

Marek Dalík ukázal smlouvu o pronájmu vily v Toskánsku

Podle Kupky Dalík disponuje i stvrzenkou, že pronájem zaplatil. Tuuž novinářům neposkytl s tím, že obsahuje příliš mnoho osobních údajů.Na požádání ji údajně ukázal některým médiím.

Dalík se ve smlouvě zavázal za měsíční pronájem zaplatit 30 tisíc eur, což je přibližně 780 tisíc korun.

ODS: Chceme znát objednavatele

Místopředseda ODS Ivan Langer dnes svého šéfa stran výběru dovolenéhájil. “Já jsem se teď vrátil z Řecka a děsím se toho, kdo všechno tamještě trávil dovolenou,” vtipkoval Langer s novináři. Narážel na fakt,že Topolánek trávil část svého pobytu na luxusní jachtě například vespolečnosti šéfa ČEZu Martina Romana nebo vlivného podnikatele,exministra dopravy Aleše Řebíčka.

Fotogalerie

Topolánkova toskánská anabázeTopolánkova toskánská anabázeTopolánkova toskánská anabázeTopolánkova toskánská anabázeTopolánkova toskánská anabáze

 

Topolánkovu dovolenou zaznamenala kamera a fotaparát. Fotografie seposléze objevily v bulvárním deníku AHA! a pak MF DNES informovala otom, že její redakci fotografie předal bývalý šéf rozvědky Karel Randák.

 

ODS okamžitě obvinila sociální demokracii z toho, že nechala šéfaODS sledovat a fotky si objednala. Předseda ČSSD Jiří Paroubek toodmítl a ostře se proti Topolánkovu tvrzení ohradil s tím, ať Topolánekukáže důkazy svého tvrzení. Ten to odmítl. Z luxusní dovolené bývaléhopremiéra se tak záhy stalo téma volební kampaně.

“Je dobře, že MF DNES zveřejnil jméno Karla Randáka. Nicméně jávyzývám k tomu, abychom se nespokojili pouze se jménem donašeče. Chcemeznát jméno toho, kdo to objednal a kdo za tím stojí,” uvedl dnesLanger.

Vložil: Rohle ¤