16.Červenec 2009

Praha - Na Palackého náměstí v centru Prahy se před 14.hodinou sešlo několik desítek studentů. Zhruba dvacítka z nich má nasobě trička Green Revolution.

Po krátkém čekání, zda nedorazí ještě další demonstranti, sestudenti za dohledu policie vydali směrem k Císařské louce, kde je proně připraven koncert.

Demonstrace byla svolána proti státním maturitám, které hodláministerstvo školství zavést od příštího roku. Pořadatelé přitompočítali s účastí zhruba 2000 lidí.

"Tahle akce není ani tak o tom být vidět v nějaké mase, chceme spíšoslovit poslance, protože oni také mají své pochybnosti o státnímaturitě," řekl Aktuálně.cz ještě před demonstrací Filip Vích, jeden zorganizátorů.

Narážel tak na fakt, že z řad ODS i ČSSD zaznívá kritika jednotné maturity a apel na její odklad.

Poslanci tvrdí, že projekt není dotažen do konce a ohrožujebudoucnost studentů. S tím ovšem nesouhlasí ministerstvo školství,podle něhož běží vše podle plánu. A šéfka resortu Miroslava Kopicováoznačuje snahy poslanců za předvolební populismus.

Mecenáš Zubové v pozadí

Dnešní protest ovšem vyvolává řadu otazníků. Spolupořádá ho totižfacebooková iniciativa Green Revolution, která je spojena s šéfkouDemokratické strany zelených Olgou Zubovou a jejím mecenášem aněkdejším ministerským náměstkem Jaromírem Soukupem.

"Všechno to ale skutečně začali studenti sami. Prostě nám jen někdopomáhá," odmítá Vích napojení na Soukupa, majitele vlivné mediálníagentury Médea. "Údajně nás sponzoruje, ale není jediný, je to už asidesátý člověk, který nás sponzoruje."

Odmítá i jakýkoliv politický podtext. "My jsme nikdy nikomu neřekli:Volte nějakou konkrétní politickou stranu a já jsem to neslyšel ani odGreen Revolution či Olgy Zubové či jiných poslanců," brání protesty.

Vložil: Rohle ¤