06.Srpen 2009

Praha - Případ "ztracených pěti miliard" ze zdravotního pojištění se začíná vyjasňovat.

Na mimořádné výdaje pojišťoven upozornil online deník Aktuálně.cz užv únoru. Až nyní Všeobecná zdravotní pojišťovna připouští, že loniopravdu dala nemocnicím o čtyři miliardy víc, než plánovala ve svémrozpočtu.

Zatím však nechce prozradit, které nemocnice peníze dostaly.

 

Léky, porody, endoprotézy

"Pro nemocnice se loni plánoval objem finančních prostředků ve výši57,6 miliardy, platby nakonec činily 61,5 miliardy korun," potvrdilamluvčí největší české pojišťovny Anna Veverková.

VZP dosud nechtěla odpovědět z toho důvodu, že ještě loňské účty neuzavřela.

Příjmy a výdaje pojišťoven určují pojistné plány, které schvalujesněmovna. Bez ohledu na schválený rozpočet však mají správní radypojišťoven právo výdaje zvýšit. V minulém roce toho využila právě jenVZP.

Podle mluvčí Veverkové šly čtyři miliardy výhradně do zdravotnípéče, vesměs byly peníze utraceny za zvýšení záloh pro některénemocnice.

Údajně šlo především o vyšší výdaje za drahé léky pro specializovanácentra, za porody a za totální endoprotézy. Mluvčí zatím nechalastranou otázku, které nemocnice konkrétně dostaly přidáno.

Jak VZP loni překročila rozpočet
(v milionech korun)
Zvýšení záloh nemocnicím, které rozšířily kapacity v roce 2007 930
Doplatky nemocnicím, které vykázaly za rok 2007 víc výkonů 660
Zvýšení záloh za péči o novorozence a za endoprotézy 740
Zvýšení záloh nemocnicím, které kupují drahé léky 835
Vyšší platba nemocnicím, které rozšířily kapacity v roce 2008 750
Celkem 3 915

Politické rozhodnutí

Útratu čtyř miliard musela schválit správní rada, které předsedá první náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr (ODS).

VZP se v roce 2006 dostala pod přímou kontrolu politických stran.Její správní radu z třetiny jmenuje vláda a ze dvou třetin sněmovna.Proto v ní zasedají vedle čtyř vysokých úředníků ministerstvazdravotnictví také reprezentanti politických stran, například pětposlanců ODS v čele s předsedou klubu Petrem Tluchořem.

Sociální demokraty zastupuje jihomoravský hejtman Michal Hašek,komunisty poslanec Vladimír Koníček, lidovce bývalý poslanec VladimírŘíha.  

Bez výběrového řízení

Rozdělování zdravotnických peněz bez veřejné kontroly je trnem v oku řadě zdravotnických expertů.

"Nemocnicím se přidělují bez výběrového řízení řádově vyšší peníze,než se rozdělí v běžných veřejných zakázkách. To by se mělo změnit,"doporučuje například ředitel nemocnice v Hradci Králové Leoš Heger,který v kraji vede kandidátku TOP 09 pro říjnové volby.

O informaci, kam konkrétně šly čtyři miliardy z VZP, žádá ministrynizdravotnictví Danu Juráskovou také poslanec Ludvík Hovorka (KDU-ČSL).

Vložil: Rohle ¤