06.Srpen 2009

Praha - Kdo pořídil nahrávky Mirka Topolánka na dovolené vToskánsku, které jej zachytily v kompromitující společnosti vlivnýchtuzemských lobbistů?

Podle Mf Dnes stojí za kauzou bývalý důstojník tajné služby Petr Bakeš, muž nepravomocně odsouzený v kauze Savoy.

Z Toskánska dostala média od bývalého šéfa rozvědky Karla Randákabaterii snímků a videa. Randák odmítl říci, kdo mu materiál poskytl,důrazně však popřel jejich autorství.

 

Mf Dnes se zaměřila na videa, na jejichž pozadí je slyšet diskusimužů, kteří je natáčeli. Několik bývalých spolupracovníků Bakeše pakindentifikovalo jeho hlas.

Bakeš na otázky redakce nereagoval. Randák nepopřel, že se s Bakešemvídá. "Podle mých informací Bakeš v případu nefiguruje, žádné fotkyjsem od něj nedostal," řekl však listu.

Bakeše byl odsouzen letos v červnu za to, že podle soudu vyneslvideo z hotelu Savoy, které ilustrovalo zákulisí prezidentské volby. Navideu byl vidět salonek hotelu, ve kterém se krátce před volbou hlavystátu scházeli kancléř prezidenta Jiří Weigl s lobbistou s kontakty našpičky ČSSD Miroslavem Šloufem.

Následně serozjelo masivní policejní vyšetřování, které skončilo trestem proBakeše a expolicistu Jiřího Dvořáka. Soud trestním příkazem rozhodl, žeBakeš musí zaplatit sto tisíc korun a Dvořák 40 tisíc korun. Podle ČTKDvořák navíc dostal roční zákaz činnosti u všech složek policie, Bakešdostal dvouletý zákaz činnosti.

Policisté nejsou jediní, kdo byl potrestán. Pokutu 20 tisíc korun užmusela zaplatit novinářka Sabina Slonková, a to za to, že odmítlaprozradit zdroj, který jí nahrávku poskytl.

Hotel Savoy zase dostal od Úřadu pro ochranu osobních údajů pokutuve výši 80 tisíc korun za nezákonné využívání kamerového systému.

Vložil: Rohle ¤