03.Červenec 2009

Madrid - Irské kapele U2 hrozí pokuta za úterní start jejíhosvětového turné v Barceloně. Při prvním koncertu jejich šňůry podnázvem 360 degree totiž na stadionu Nou Camp "překročili večerku" ahráli i po začátku úředně stanoveného nočního klidu, píše agentura AP.

Jedna z barcelonských čtvrtí obdržela stížnost rozhořčených obyvatelna to, že irský kvartet pokračoval v koncertování i v době nočníhoklidu, a místní tak museli čelit velkému hluku.

Fotogalerie

U2 v BarceloněU2 v BarceloněU2 v BarceloněU2 v BarceloněU2 v Barceloně


Kapela v katalánské metropoli zahrála 22 písní, jimž nadšeněaplaudovalo na 90 tisíc diváků. Turné, při němž Bono a spol. propagujísvé poslední album No Line on the Horizon, se koná výhradně na velkýchstadionech, kruhové pódium je umístěno uprostřed.

Náklady na celé turné se odhadují na sto milionů dolarů, specialisténa zábavní průmysl jsou ale přesvědčeni, že jde o výhodnou investici.

Po zastávce v Barceloně má kapela na programu dalších 13 evropskýchměst, mimo jiné Milán, Paříž, Berlín, Amsterodam, Londýn, Glasgow,jihopolský Chorzów poblíž Katovic a chorvatský Záhřeb. Česko v programuturné nefiguruje, zřejmě i proto, že nemá dostatečně velký stadion.

Většina koncertů evropské části koncertní šňůry je již vyprodána.

Letos chtějí U2 odehrát 40 až 45 koncertů. Celá šňůra však potrvá aždo konce příštího roku, a počet vystoupení by tak mohl dosáhnout istovky.
Vložil: Rohle ¤