03.Červenec 2009
Trenér Sparty Jozef Chovanec během derby
Trenér Sparty Jozef Chovanec

Fotbalisté pražské Sparty vletní přípravě poprvé prohráli. V lázeňském rakouském městečku BadKleinkirchheim čeští vicemistři a účastníci letního předkola Ligymistrů podlehli 1:2 Olimpiji Lublaň a nenavázali na předchozí úspěchy sFrantiškovými Lázněmi a Lincem.

Nezdarrozzlobil i trenéra Sparty Jozefa Chovance, jemuž se nelíbil přístupněkterých hráčů. Někteří z nich, aniž byl konkrétní, prý dnespromarnili šanci na to, aby se na začátku sezony probojovali dozákladní sestavy.

"Dnešek byl pro některé hráče poslednímožností, jak si říci o místo. A bylo jich dost," řekl Chovanec poutkání s Lublaní v rozhovoru s ČTK a deníkem Sport. Sparta v BadKleinkirchheimu sehraje další přípravný duel v sobotu, kdy se poměří sCSKA Sofia.

A Chovanec už prý přestane experimentovat a posílatdo utkání dvě odlišné jedenáctky, jak to v přípravě dělal dosud. "Už tobude mnohem konkrétnější, zápasů už zbývá méně a začne se to blížitoptimální sestavě," prohlásil sparťanský kouč.

Starosti má i sezdravotním stavem týmu. Mimo hru jsou po operaci kolen klíčovízáložníci Kladrubský s Kuckou, sedmnáctiletý útočník Kadlec si přivodildrobné zranění v úterý v Linci, ale brzy má být fit. Stejně jakostředopolař Hušek. Pro sparťanské fanoušky je naopak dobrou zprávou, žepo problémech s kolenem poprvé v přípravě naskočil do utkání kapitánPatrik Berger.

Chovanec dnes představení svých svěřencůnepozoroval z lavičky, jak bývá zvykem, ale z dřevěné tribuny společněs dvěma stovkami diváků. Chtěl mít nadhled, ale po většinu utkání bylajeho tvář zakaboněná.

Ještě půl hodiny po zápasu se svýmiasistenty Martinem Haškem a Janem Kmochem rozebíral příčiny neúspěchu."Hlavně v prvním poločase mi u hráčů scházelo víc agresivity," vypíchlChovanec bod, který svým svěřencům nejvíc vyčítal.

"Je to i tím,že jsme po těžké přípravě, máme trochu těžké nohy. Teď už tréninkyzaměříme více herně, každým dnem se to bude lepšit," věřil záložníkLuboš Kalouda, jedna z letních posil Sparty. "Ale je jasné, že každáprohra je nepříjemná. I v přípravě," podotkl hráč, který na Letné buderok hostovat z CSKA Moskva.

Sparťané, kteří v létě budou vpředkole bojovat o účast v Lize mistrů, nováčka slovinské ligy seslavným jménem zdaleka nepřehráli. Navíc po 18 minutách museli dohánětmanko, když si stoper Řepka hlavou srazil do vlastní brány protihráčůvcentr. Po změně stran sice útočník Holenda vyrovnal, ale vzápětíchytrou střelou rozhodl Ibraimi.

Slovinci už překvapivé vítězstvíuhájili a nadchli asi stovku svých fanoušků, kteří dorazili v průběhudruhého poločasu. Po zápase se dokonce někteří chuligáni pustili dopotyčky s policisty, kteří ve velkém oslabeni museli ustát i útokykelímky naplněnými pivem.

"V přípravě jsem zažil i horší věci,dokonce i nějaké bitky. Tohle k týmům z bývalé Jugoslávie patří,"glosoval napětí na tribuně Chovanec. "Já jsem si od nich raději tedyodsedl," líčil Kalouda, který po poločasovém vystřídání sledoval zbytekutkání z hlediště, dokud nezměnil místo po příjezdu slovinských rowdies.

Vzávěrečném dvacetiminutovém náporu se Sparta už nevzmohla ani navyrovnání. "Ale druhý poločas byl z naší strany už lepší. Bylo tamhlavně více pohybu," uvedl Chovanec a pochválil hlavně mladíky vestředu zálohy Martina Suse a Zdeňka Folprechta. "Hlavně Folprecht sejeví výborně," podotkl Chovanec na adresu hráče, který nyní dostáváprvní šanci mezi sparťanskou elitou po přechodu z druholigového B-týmu.

Spartana soustředění v Rakousku čeká ještě na vyhlédnuté posily.Administrativně se stále nedořešil příchod libereckého útočníka MartinaJirouše, který minulou sezonu hostoval v Sokolově. Letenští takévyjednávají o příchodu nejmenovaného zahraničního forvarda.

Naopakpo půlroce se Sparta rozloučí se záložníkem Sergiem Peterem. Hráč sezkušenostmi z Premier League v dresu Blackburnu stále nedohnal kondičnímanko a Pražané s ním už nepočítají. "Hledá se způsob jak rozvázatsmlouvu," potvrdil Chovanec.

Sparta Praha - Olimpija Lublaň 1:2 (0:1)
Branky: 61. Holenda - 18. vlastní Řepka, 67. Ibraimi.
Sestava Sparty:
I. poločas: Švenger - Kuncl, Řepka, Švec, Krob - Kalouda, Vacek, Berger, Střeštík - Wilfried, Piroska.
II. poločas: Švenger - Kušnír, Hoheneder, Hubník, Pamič - Žofčák, Sus, Folprecht, Zeman - Holenda, Jeslínek. Trenér: Chovanec.
Vložil: Rohle ¤