18.Červen 2009
Dva najatí bodyguardi hlídají Usaina Bolta vOstravě. A dva další muži tu tvoří jeho osobní štáb: manažer RickySimms amasér Everald Edwards. Trenér Glen Mills jako obvykle zůstal naJamajce. Cestování nemá rád, řídí vše na dálku. Jen na vrcholnéšampionáty Bolta doprovází.
Ricky Simms s Usainem Boltem. foto: IRISHTIMES.COM

Ricky Simms s Usainem Boltem.

SedmatřicetiletýIr Simms, majitel vysokoškolského diplomu, vzbuzuje dojem nenápadnéhochlapíka z britského "pubu". A Edwards? Štíhlý třicátník určitě neníprototypem namakaného maséra.

Simms má navíc i vedlejší roli. "Sám závodil na středních tratích nairské národní úrovni, proto s Boltem na trénincích i běhá," říká AlfonzJuck, manažer Zlaté tretry. Také v Ostravě krouží v zeleném triku pooválu. "Od trenéra Millse dostal navíc pokyn, ať ho tu zastupuje cobynáhradní kouč."

K Boltovi kdysi přišel Simms čirou náhodou, jeho specializací bylispíše keňští běžci. "Pak mu kdosi dal tip na mladého Bolta, že je totalent," vzpomíná Juck. Simms tím vybral jackpot v atletické loterii.

Dnes je mužem, který často říká "ne". Jménem Bolta odmítl i pozvání do prestižních televizních show stanice BBC: Top Gear a Friday Night.

Usainova osobnost se nezměnila, ale tlak, který na něj působí zevšech stran, je obrovský," tvrdí. Jeho britská společnost PaceInternational zastupuje celkem 85 atletů, mezi nimi i Saifa Šahína,světového rekordmana na 3 000 metrů překážek nebo ChristineOhuruguovou, olympijskou vítězku na 400 metrů.

"Simms ještě není jedničkou mezi atletickými manažery, ale do prvnítrojky bezesporu patří," soudí Juck. Aby pronikl až na samý vrchol,potřebuje mimo jiné rozšířit počet spolupracovníků, kteří narozrůstající se skupinu dohlédnou. Už nyní však Pace International vlastní akademii v Keni, kde atletům hradí trenéry i kuchaře. Simms na sebe během mítinků nestrhává pozornost.

"Není komplikovaný, nevymýšlí si hlouposti," oceňuje Juck. "Žádá proBolta jen logické věci, žádné nesmysly pro bohaté. Zato třeba manažerKubánce Roblese chtěl pro překážkáře led do celé vany. To mi připadalo přehnané."

Na rozdíl od tichého Simmse masér Edwards huláká na tréninkovémstadionu, když dělá spojku mezi Boltem a jeho sparingpartnery. Pak mu"láme" nohu takřka do pravého úhlu, rozehřívá stehna, masíruje záda. Jejediným člověkem, co s Usainem tráví doslova celý rok.

Jednu roli však mají se Simmsem společnou: udržovat nejlepšího atleta světav dobré náladě. V Ostravě se jim to zjevně daří. "Jen ať nese tenmasážní stůl, je to pro něj cvičení. Já zase musím makat při tréninku,"směje se Bolt, když masér táhne své nádobíčko na stadion.

Boltův cíl: vydělávat stejně jako Beckham a Woods

UsainBolt může být prvním atletem v historii, jenž za jediný rok vydělá vícenež 10 milionů dolarů na prémiích za umístění, startovném a reklamníchsmlouvách. Ale letos ještě ne. Ani příští rok.

Ideálnímdatem bude podle marketingových expertů rok 2012, rok londýnskéolympiády. "Věřím tomu, že to dokáže. Jen se musí trochu vylepšit. Čas10,00 z Toronta není na 10 milionů," s nadsázkou říká Alfonz Juck,manažer Zlaté tretry. "Ale pokud letos ovládne mistrovství světa vBerlíně stejně jako olympiádu v Pekingu, bude na nejlepší cestě." Zaúžasnou loňskou sezonu Bolt vydělal okolo pěti milionů dolarů.

"Jejediným megawattovým pohonem současné atletiky," píše Jere Longman,expert New York Times. Už nyní Jamajčan inkasuje za každý běh namítinku startovné 250 tisíc dolarů, více než dvojnásobek gáže dalšíchsprinterských hvězd. Vysoké bonusy má vypsané i za světové rekordy. "VOstravě bychom mu za něj dali 100 tisíc dolarů," tvrdí Juck.

VTorontu chtěli Boltovi nabídnout za překonání rekordu dokonce miliondolarů! "Jenže žádná pojišťovací společnost jim takový bonus nechtělapojistit. Proto museli slevit." S Pumou podepsal Bolt reklamní kontraktna 1,5 milionu dolarů ročně.

Stejnou částku mudohromady zajišťují i smlouvy s Gatorade a Digicel. "Chceme, aby byl doroku 2012 partnerem jen tří nebo čtyř globálních společností. Kdybyjich bylo víc, nezůstalo by Usainovi dost prostoru na trénink,"naznačuje jeho manažer Ricky Simms.

Právě Simms sBoltem vymysleli "Projekt Bolt", který má 22letého Jamajčana přivéstmezi nejlépe placené sportovce planety. "Beckham a Woods, ti jsouUsainův cíl," říká Simms.

"Zatím o něj není zájemna úrovni nejslavnějších fotbalistů a golfistů, ale jestliže bude každýrok běhat jako loni, dotáhne se na ně." Součástí "Projektu Bolt" je isnaha získat licenci pro užití jeho jména v počítačových hrách neboproniknout s Boltovým obličejem na krabice s vločkami v USA.

Jistě,jsou tu i dva argumenty proti Jamajčanovu vzestupu k 10 milionům dolarůročně. Zaprvé. Není z USA, kde sídlí většina olympijských sponzorů.Zadruhé. Jeho hvězda zazářila v době celosvětové ekonomické recese.

"Musídál vítězit a překonávat rekordy, vyvarovat se zranění a zůstatdopingově jakkoli neposkvrněný. Pak hranici 10 milionů pokoří," soudíJere Longman v New York Times.

Také proto Simms a Bolt věnují více pozornosti udržování "pozitivní image" světového rekordmana.

Při rozhovoru v deníku Bild se Bolt dokonce omluvil Jamajčanům zanedávný výrok, že "každý mladý kluk na Jamajce si umí ubalit jointa".

Boltovy možné příjmy letos v amerických dolarech

Startovné:
2 až 2,5 milionu (za každý start dostává 250 tisíc, absolvuje 8 až 10 mítinků za rok)
Bonus za světový rekord: 100 tisíc
Za tituly mistra světa: Až 135 tisíc při triumfu na 100 m, 200 m, štafetě
Odměny na mítincích: Kolem 150 tisíc (záleží, jak bude úspěšný)
Reklamní smlouvy: 3 miliony (polovinu sumy dostává od Pumy)
Další reklamní akce: cca 500 tisíc
CELKEM: okolo 6 milionů dolarů (zhruba 120 milionů korun)

Vložil: Rohle ¤