16.Červenec 2009

Praha - Naděje, že by čeští turisté mohli v dohledné době zažádat o kanadské vízum v Praze, zřejmě padla.

Podle Tomia Okamury z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) o tom informovalo kanadské velvyslanectví.

"Vízové oddělení v Praze nebude jednak z důvodu nízkého rozpočtukanadské vlády a také z toho důvodu, že kanadská vláda tvoří tzv.regionální vízová centra, která vyřizují víza občanům několikasousedních států," vysvětlil Aktuálně.cz Okamura.

Zájemci o cestu na druhou stranu Atlantiku tak budou muset i nadálenejprve absolvovat cestu do sousedního Rakouska. "Považujeme za velicenelogické, že je vízové oddělení pro Čechy ve Vídni, když přitom samiRakušané mají s Kanadou bezvízový styk," dodal Okamura.

Unie se bude vízy zabývat až v září

Požadavek na zřízení vízového oddělení v české metropoli vyslovil vúterý i premiér Jan Fischer. Reagoval tak na skutečnost, že Kanada podvou letech obnovila vízovou povinnost pro české občany.

Ottawa nepopulární krok zdůvodnila vysokým počtem žádostí o azyl.Jen letos požádalo o azyl 1720 Čechů. Více žádostí bylo jen od Mexičanů(Kanada zavedla víza i Mexiku - pozn. red.).

To vyvolalo vlnu nevole ze strany českých politiků. Vláda na oplátkuzavedla vízovou povinnost pro majitele diplomatických a služebníchpasů. Zavést víza pro všechny Kanaďany jí neumožňuje česká legislativaani pravidla Evropské unie.

Ministři se sice obrátili do Bruselu s žádostí o uplatnění tzv.klauzule solidarity, která by zavedení víz umožnila, předseda Evropskékomise José Manuel Barroso nicméně do Prahy vzkázal, že se tím budouzabývat nejspíše až v září.

Vložil: Rohle ¤