18.Červen 2009

Liberec- Jestli byl letos někdo v krajském sportu poražen doslova na hlavu,byl to liberecký basketbal v nejvyšší soutěži. A potažmo všichnifanoušci, kteří na něj do Tipsport arény chodili.

Místním Kondorům se v NBL vedlo velice dobře, dokonce nejlépe za jejich tříleté působení v lize. Vybojovali páté místo, před nimi se umístily jen mnohem bohatší celky.

Klub přesto ukončil činnost. Nebo lépe řečeno: jeho majitelé prodali licenci do Brna.

Důvod? Jak jinak – peníze.

„Zdůvodu celosvětové hospodářské krize i my máme méně zakázek a muselijsme vybrat, co škrtneme. Vedle dalších to byl basketbal, který jsmeale prodali do Brna, kde tento sport má velkou tradici,“ objasnil PetrSyrovátko, jehož firma Syner klub dosud vlastnila.

Syner před dvěma letybasketbal zachránil. Na provoz klubu dával 10,5 milionu ročně, ale odzačátku hledal někoho, kdo by se tohoto sportu v Liberci ujal afinančně mu v nejvyšší soutěži pomohl. Nepodařilo se, i když v jednuchvíli se rýsovala varianta, že by se přímo v Liberci takový partnernašel. Naděje však nakonec padly.

Konec sezony byl probasketbalisty hodně trpký. O tom, že klub končí, se dozvěděli vrozehrané čtvrtfinálové sérii play-off se silným Prostějovem. Přesto,nebo možná právě proto se zmobilizovali k maximálním výkonům a soupeř si zajistil postup až v posledním pátém zápase.

Část hráčů zamířila do Brna, jiní dostali nabídky odjinud. Kouč Slowiak dostal lákavé angažmá v Pardubicích.

Klubulibereckých Kondorů zbyla jenmládež. Ta byla ovšem úspěšná. Kadetům do16 let se dokonce podařilo vybojovat účast v extralize, tedy v nejvyššísoutěži v republice. V kvalifikaciminulý víkend dvakrát vyprovodili výpraskem celek Prostějova, kde mábasketbal mnohem hlubší kořeny. Další dobrou zprávou je, že na troskáchstarých Kondorů se v bolestech rodí Kondoři noví. Zcela nový oddíl koupil prvoligovou licenci od Jičína a chce startovat ve druhé nejvyšší soutěži.

„Alevšechno je zatím v jednání,“ říká Roman Číla, který má k tomutobasketbalovému projektu blízko. Do konce června by však klub měl mítjasno o složení kádru. Jedná s některými hráči z bývalého kádru Kondorův čele s pivotem Landou, hledá i jinde. „Kádr se rozšiřuje, ale dokudnení všechno smluvně dotažené, nemůžu sdělit bližší podrobnosti,“ uvedlČíla. Trenérem bude Dušan Bohunický, dosavadní asistent trenéra v NBL.

Stáletaké není jisté, kde by noví Kondoři v první lize hráli. Nejhoršívariantou je hala Kort v Jeronýmově ulici, která je divácky veliceomezená. V úvahu připadají také haly Dukly a ZŠ Dobiášova.

Vložil: Rohle ¤