02.Červenec 2009
Kouč Slavie Karel Jarolím fotbalovou reprezentaci nepovede. Ve čtvrtekto Sport.cz v tiskové zprávě oznámil mluvčí Českomoravského fotbalovéhosvazu Václav Tichý. Nový svazový předseda Ivan Hašek se s Jarolímempočátkem týdne sešel a nabídl mu vést národní celek do koncekvalifikace mistrovství světa 2010. Jarolím po rozvažování odmítl.

Karel Jarolím ve středu večer na další schůzce Ivanu Haškovioznámil, že vzhledem k náročným fotbalovým cílům, které má Slavia vnadcházející sezóně, se chce maximálně soustředit na trenérskou práci vklubu.

Jarolím: Je to pocta, ale věnuji se Slavii

"Velicesi vážím nabídky vést českou reprezentaci, která je pro každého trenérapoctou. Přesto jsem se rozhodl plně se věnovat práci ve Slavii, je tozodpovědné rozhodnutí vůči národnímu týmu i vůči Slavii," uvedl Jarolím.

"Jsem přesvědčen, že jde o rozhodnutí zodpovědné vůči národnímu mužstvu iSlavii. Vím, jak velká jsou očekávání slávistických příznivců vsouvislosti s kvalifikací o Ligu mistrů a já se chci práci ve Slaviivěnovat nikoli na sto, ale na sto deset procent," svěřil se Jarolím proklubové stránky.

"Nikdy bych neobhájil, že jsem se něčemunevěnoval naplno, že jsem měl práci rozdělanou. Chci mít čisté svědomívzhledem ke Slavii a jejím fanouiškům, že jsem pro její úspěch udělalmaximum," pravil Jarolím, jenž má podle kuloarních informací v Edenuprodlouženou smlouvu až do roku 2014.

Na vizi Straky řeč vůbec nepřišla

Užpředtím, než ztroskotaly Haškovy námluvy s Jarolímem, skončila kposlednímu červnovému dni smlouva trenéru Františku Strakovi, kterývedl reprezentaci v přípravném utkání proti Maltě. Tu jeho svěřenci v Jablonci porazili 1:0 . Svaz se rozhodl neuplatnit opci, i když Straka doufal, že by v nějaké roli mohl pokračovat.

"Mohlibychom s Ivanem Haškem, který má plno práce v nové funkci předsedy, aKarlem Jarolímem, jenž chce dál pokračovat ve Slavii, vytvořit jakýsitrenérský triumvirát," představoval si cestou na Strahov. Běhemčtvrthodinové schůzky však vzaly jeho vize za své.

Předseda ČMFSIvan Hašek, který má v kompetenci všechny reprezentační týmy, bude ořešení této situace informovat na úterním zasedání členy výkonnéhovýboru ČMFS a poté na tiskové konferenci média.

Ujme se Hašek nároďáku sám?

"Mámpřipraveny i náhradní varianty," byl Ivan Hašek hned po převzetí mocinad českým fotbalem nachystán na eventualitu, že by jednání s Jarolímema fotbalovou Slavií mohla ztroskotat. Teď s nimi musí vyrukovat a dosezení strahovské generality příští úterý je zkusit naplnit.

Podlezdrojů blízkých novému vedení českého fotbalu je ve vzniklé konstelacivíc než pravděpodobné, že se Ivan Hašek ujme pro zbytek kvalifikacereprezentace sám. Tomu by odpovídala i Haškova slova vyslovená záhy popředsednické inauguraci: "Za reprezentaci a její výsledky na sebe beruplnou zodpovědnost, které se nebojím. Jsem na ni zvyklý."

Vrátí se Brückner v nové roli?

Společněs Haškem by mohl k české reprezentaci přijít i olomoucký doyen KarelBrückner, jehož návrat ostatně nový šéf svazu už před rozhovory sJarolímem naznačil. Počítal s ním do expertní skupiny, která byparticipovala na nominaci hráčů, rozborech hry soupeřů, stanovenítaktiky.

"Takové odborníky, jako je pan Brückner, musímevyužít," řekl Hašek. V situaci, která vznikla po odmítnutí Jarolíma, seovšem může role olomouckého doyena u národního týmu podstatně změnit.

Vložil: Rohle ¤