03.Červenec 2009

Praha -  Penzím v současné podobě odzvonilo. Nerodí se už dost mladých, aby platili důchody starým, jak tomu je dosud.

Tvrdí to Evropská komise, Organizace pro ekonomickou spolupráci arozvoj, a při pohledu na demografické křivky i selský rozum (vizinfobox Staré důchody jdou do penze).

Jak moc a kdy se v Česku spoření na důchod změní, předurčí ažříjnové volby. Strany ale zatím mnoho nadějí na společné řešenínedávají.

Staré důchody jdou do penze

  • „Poměr lidí v produktivním věku k lidem nad 65 let je dnes 4:1. Zapadesát let to bude 2:1." Zpráva Evropské komise, 29. duben 2009
  • „Současný nárůst nezaměstnanosti a schodků veřejných financí činínáš závazek řešit demografické změny v Evropě ještě naléhavějším."Eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Joaquin Almunia, 29.duben 2009
  • „Vzdát se reforem a snažit se při financování penzí spoléhat jen naveřejný průběžný systém znamená vydat se špatnou cestou." Pravidelnázpráva OECD ke stavu důchodových systémů členských zemí, 26. červen 2009

Zdánlivě vzdálený problém přitom krize citelně přibližuje. PodleEvropské komise mají země EU na reformy asi deset let, jinak v budoucnunebudou mít na penze dost peněz.

Sbohem přebytku, odteď v deficitu

Problémy už vlastně začaly.

"Loni to bylo naposledy, co byl výběr nad vyplacenými důchody vpřebytku," upozorňuje bývalý ministr práce a sociálních věcí PetrNečas. Od letošku tak začne stát na průběžný důchodový systém doplácet.

Do toho přišla globální recese - státu klesají příjmy z daní, rychlenaopak rostou jeho výdaje na stimulační balíčky a podpory vnezaměstnanosti. Úroky z dluhů navíc každým rokem porostou.

Z citelně chudší státní kasy tak budou důchody ukrajovat mnohemvětší díl, než se předpokládalo v časech růstu. Nepříznivé křivkytehdejších  prognóz tak krize prohýbá ještě strměji (viz grafy).

Například první fáze Nečasovy důchodové reformy měla systém finančněstabilizovat na třicet let. V rezervním fondu, z kterého chtělexministr budoucí reformu důchodů částečně platit, se mělo do roku 2010naspořit 40 miliard korun.

 

Krize ohýbá staré křivky k horšímu

Tyhle počty už teď ale neplatí.

"Samozřejmě že krize toto stabilizační období zkrátí," potvrzujeNečas. Ztenčí se ale i suma, na „reformním účtu". Dnes ji exministrodhaduje "někde mezi 25 až 30 miliardami."

„Tento problém neodezní ani s koncem krize," upozorňuje navíc ekonomUniCredit Bank Pavel Sobíšek. Návrat k růstu ekonomiky bude totižpomalý, státní dluh velký a výplaty důchodů porostou. „Tendencedůchodového systému k deficitům tak nezmizí," říká.

Česko v tom není samo. Způsob, jak státu ulevit od penzí hrozícíchvymyknout se kvůli stárnutí a krizi kontrole, hledá celá Evropa.

„Vlády musejí pokračovat v reformách a zajistit, aby veřejný asoukromý zdroj penzí byl sociálně i finančně udržitelný," zní prvnívěta červnové zprávy OECD.

Evropa radí: posilte soukromé spoření

Vystihla tím podstatu klání, ke kterému se kolem důchodů v Českuschyluje mezi dvěma největšími stranami. ODS totiž soukromé spoření napenze podporuje. ČSSD ho odmítá.

„Současná krize prokázala, že systémy soukromého spoření jsou velmilabilní," tvrdí například stínový ministr práce a sociálních věcíZdeněk Škromach.

To uznává i OECD. Podle ní to ale není důvod k odmítnutí soukroméhospoření, ale naopak k jeho zahrnutí do reforem včetně lepší regulacepenzijních fondů.

Stejně to vidí Nečas, podle kterého to měl dokázat i hlavní boddruhé fáze jeho důchodové reformy - možnost dobrovolně převést čtyřiprocenta svého státního důchodového pojištění pod správu některého zesoukromých penzijních fondů, za předpokladu, že si člověk připlatí dvěprocenta ze svého.

Fondy by nevěděly, čí peníze spravují, kontrolovala by jetotiž Česká správa sociálního zabezpečení. To se ale Nečasovi užnepodařilo prosadit.

Za první krok "skutečné Reformy s velkým R" přitom označil tentoneuskutečněný plán i Vladimír Bezděk, přední český odborník nadůchodovou problematiku a někdejší předseda komise jmenovanésocialistickým premiérem Vladimírem Špidlou, která měla podklady probudoucí reformu připravit.

Skutečná reforma ještě nezačala

Bezděk tím ale zároveň naznačil, že skutečná reforma české penze teprve čeká. Jakou bude mít podobu, je ale ve hvězdách.

Graf: Saldo státního důchodového systému

Například podle časopisu Economist se blíží konec hranice propovinný odchod do důchodu a naopak rozvoj menších pracovních úvazků proseniory. Firmy jako Hitachi, Wal-Mart nebo B&Q s tím už začaly,Dánsko zase svázalo hranici odchodu do důchodu s průměrnou délkouživota Dánů.

"Sociální stát obecně ztrácí jednu pravomoc za druhou. Zapojení avětší odpovědnost jednotlivých lidí je nevyhnutelná věc," potvrzujezměnu dosavadního pojetí důchodů i politolog Pavel Šaradín.

ČSSD však ve své předvolební Oranžové knize z konce května soukroméspoření a jakoukoliv obdobu Nečasova plánu dál odmítá. Proti jsou iodbory a KSČM.

 

Stabilitu a nové zdroje důchodového systému chce ČSSD podle trochuobecných vyjádření svého místopředsedy Škromacha zajistit „rozvíjenímstávajících systémů důchodových připojištění", „zapojenímzaměstnavatelů" nebo „příjmy ze státního podílu například v ČSA a ČEZ."

Za hrozící reprízy povolebního patu tak nebude dohoda snadná. Oběnejvětší strany sice ujišťují, že se na reformě domluvit chtějí.Zároveň ale každá o té druhé tvrdí, že poslední dva roky jednánísabotovala právě ona.
Vložil: Rohle ¤