02.Červenec 2009

Brno - Plné dva týdny, ale ani o den déle. Zatímco vánočníprázdniny prodloužila nastupující hospodářská recese v českýchautomobilkách až na několik týdnů, na letních celopodnikovýchdovolených se úřadovat nechystá.

Zakázek mají továrny dostatek, proto nemusí nechávat své lidi domadéle než obvykle. Stačit jim musí, tak jako v minulých letech, dvatýdny, obvykle na přelomu července a srpna.

Naberou nové lidi

Například v továrně Hyundai v Nošovicích "propukne" hromadnádovolená 27. července. Do té doby se však počet zaměstnanců ještě zvýší.

"V průběhu července se chystáme nabrat dalších 150 lidí do výroby.Přednost budou mít ti s praxí ve strojírenství. Je to poslední náborzaměstnanců před spuštěním druhé směny, pak bude nabírání nových lidíutlumeno na běžné doplňování stavů," uvedl mluvčí závodu Petr Vaněk.

Dvousměnný provoz chtějí spustit v Nošovicích nejspíš s koncem prázdnin. S třísměnným provozem se pak počítá v roce 2011.

Celozávodní neplatí pro všechny

Také tuzemský gigant, Škoda Auto, se chystá na dvoutýdenní odstávku všech svých továren. Ale s jedinou výjimkou.

"Celozávodní dovolená platí pro všechny závody v České republice,tedy pro továrny v Mladé Boleslavi, Vrchlabí i Kvasinách. Jedinou částízávodu, která se od 13. července na dva týdny neuzavře, bude ta, kteráv Mladé Boleslavi vyrábí agregáty. Potřebujeme upokojit zvýšenoupoptávkou po motorech a převodovkách do dalších koncernových vozů,"vysvětlil mluvčí Škody Auto Jaroslav Černý.

 

Neustává ani proud objednávek na samotné škodovky. Ovšem pramení stále především v zemích, které zavedly šrotovné.

"Objednávky z března a dubna pokrýváme teď, dalších zatím neubývá.Ale je třeba zdůraznit, že nad vodou nás drží hlavně poptávka naněmeckém trhu. Kdyby jeho nebylo byli bychom na tom velmi špatně,"upozornil Černý.

TPCA pokračuje bez propadů

Stále stejným tempem pokračuje výroba v kolínské továrně TPCA.

Ani v Kolíně ale zaměstnance o dvoutýdenní povinné volno nepřipraví.První dva týdny v srpnu se výrobní haly vyprázdní a procházet jimibudou jen údržbáři.

Vložil: Rohle ¤