17.Červen 2009
Nový operační systém od společnosti Google sezatím dostal do několika mobilních telefonů. Nyní jej chce využít firmaAcer u svých netbooků.
Androidfoto: Google

Android

Tchajwanskývýrobce počítačů Acer se chystá jako první podnik na světě uvést na trhnetbooky s operačním systémem Android od americké internetovéspolečnosti Google. Manažeři Aceru to dnes uvedli v Tchaj-peji. Tentokrok by mohl ohrozit dominantní pozici systému Windows americkéhorivala Microsoft, napsala agentura Reuters.

Acer dodal, že bude nadále dodávat na trh také netbooky s Windows. Cenu nových přístrojů s Androidem zatím podnik nestanovil.

Třetí největšíznačka osobních počítačů na světě je prvním, kdo oznámil, že vyrobí PCs Androidem. Před několika týdny přitom Acer uvedl, že se chystá uvéstna trh i chytré mobilní telefony na tomto základu.

"Dnešní netbooky nemají nijak blízko k dokonalosti," uvedl na veletrhu Computex v Tchaj-peji jeden z vrcholových manažerů Aceru. "Za dva roky bude vše jinak," dodal.

Manažer odmítl uvést, jaké má firma s novými netbooky plány vpočtech prodaných kusů a kolik by asi mohly stát. Základem přístrojebude procesor Atom s nízkou cenou i výkonem od amerického Intelu.

Netbooky jsou jednoduché přenosné osobní počítače, které jsouoptimální na prohlížení internetu na cestách. Analytici říkají, ževýrobci značkových počítačů platí kolem 25 dolarů za instalaci WindowsXP do každého netbooku.

Počítač s Androidem by mohl být proti konkurenci levnější, napsala agentura Reuters.

Vložil: Rohle ¤