01.Červenec 2009

Praha - Nová pravidla, podle nichž jsou ode dneška doručoványsoudní obsílky, měla zrychlit soudní jednání a zabránit lidem, aby sesoudům vyhýbali. Zatím ale zavedení nových obálek se zeleným pruhemprovázejí zmatky.

Podle soudů je nový občanský soudní řád v rozporu s internímipravidly České pošty. Podle soudů je to další ukázka toho, že změny,které zavádí novela občanského soudního řádu, jsou nepřipravené a spíškomplikují soudům život.

V čem je problém?

Nesoulad v pojmech

Česká pošta rozumí jinak pojmům uvedeným v novele zákona.

Pošta rozlišuje mezi termínem "do vlastních rukou" a "do vlastníchrukou adresáta". Dopis do vlastních rukou klidně předá manželovi nebomanželce, jen druhý typ skutečně dostane výhradně adresát a nikdo jiný.

"To jsou dva typy zabezpečení. Do vlastních rukou pro nás znamená,že dopis může převzít typově manžel či manželka se stejným bydlištěm,"řekl Ivo Mravinac, mluvčí České pošty.

To je však podle nového zákona zakázáno.

Může se doručovat jen adresátovi, nebo do schránky. Jiná možnostnení. Tisíce doručení mouhou být neplatné, na což se lidé budou znovuvymlouvat, obává se Soudcovská unie.

"Podle nových pravidel je to tak, že pošťák nesmí předat dopis třebamanželovi nebo rodiči, ale může ho hodit do schránky, odkud jej rodinnýpříslušník v zápětí vybere," říká její předseda Tomáš Lichovník.

Zásilka v rukou manžela? Jakoby nedošla

"Pokud zásilku převezme třeba manželka adresáta, je to podle novéhozákona problém. Pokud by se to stalo, je takové doručení neplatné,"potvrzuje prezident Soudcovské unie a předseda soud ve Ždáru nadSázavou Tomáš Lichovník.

Soudce a jeho kolegové se obávají těchto případů hlavně uexekucí. "Krajské soudy rozeslaly upozornění na tento problém a radějibudeme všechnu korespondenci posílat jen k rukám adresáta," říkáprezident Soudcovské unie a předseda soud ve Ždáru nad Sázavou TomášLichovník.

Agument o špatném neboli neplatném doručení má u soudu velkou váhu. Právě u exekucí může způsobit u několikaleté průtahy.

Lesk a bída obálek

Ministerstvo se narychlo snaží problém vyřešit. Opravilo jeden typúřední obálky se zeleným pruhem, aby na ně soudy mohly vyznačit, jak mápoštovní doručovatel postupovat. U soudů ale leží tisíce obálek vestaré verzi.

"Aby se takovéto zákonné úpravě po technické stránce plně vyhovělo,bylo na obálku do pokynů pro doručovatele doplněno, že písemost nenídoručována jiným vhodným osobám, což pro poštu znamená "do vlastníchrukou" a že písemnost nebude ukládána, ale rovnou vhazována doschránky, což pro poštu znamená "neukládat"," vysvětluje tisková mluvčíministerstva spravedlnosti Veronika Ludvíková.

S obálkami je i další problém. Ministerstvo zásobuje soudy obálkami,které nemohou používat. "Ministerstvo objednává oboustranné obálky, nakteré naše tiskárny neumějí tisknout. Musíme si proto kupovat z našichprostředků jednostranné, aby šly použít," říká Lichovník.

Podle něj jen malý okresní soud, který vede, utratí takto ročně bezmála stořtyřicet tisíc korun.

Vložil: Rohle ¤