16.Červenec 2009

Vídeň - Prázdninová Vídeň je plná turistů. Karla Velikéhostřídá na secesním orloji Marcus Aurelius a Marie Terezie, japonští aruští turisté jásají. To Češi mají jen o kus dál úplně jiné starosti.

Na adrese Laurenzerberg 2 tu v nenápadné budově po desítkách žádajío víza do Kanady. Že je musí mít se dozvěděli v úterý. Do Vancouveru čiToronta přitom mnozí odlétají už o víkendu.

„Vy jste Češi?" ptá se hned za dveřmi chlapík vypadající jako místní údržbář. „Tak do třetího patra," radí důležitě.

Z českých žadatelů o víza tu mají tak trochu atrakci. Takový návalna místní ambasádě nebývá obvyklý. Ani tolik televizních štábů najednoutu nemívají.

„Včera byly řady ještě o hodně delší než dnes. Teď už je to lepší,"konstatuje mluvčí ambasády Jennifer Mayová, když obhlédne řadu asidvaceti lidí čekajících před bezpečnostním rámem.

Odhaduje, že od úterý do středečního dopoledne obsloužilizaměstnanci ambasády na tři sta českých žadatelů o víza. „Většinou všeproběhne hladce, bez problémů," ujišťuje.

Bez problémů? Ne vždy

Většina žadatelů skutečně bere novou povinnost s klidem. Odevzdají uochranky mobil, projdou bezpečnostním rámem a míří vyplnit a odevzdatpotřebné dokumenty. Dostávají pořadové číslo s tím, že se mají stavitzase odpoledne, až budou mít víza vyřízená.

Grafika

CN tower, Toronto, Kanada,Petr Pohanka - Tátové, mámy a děti z Doubí


U některých to ale tak úplně hladce neprobíhá. Michala Dvořáčka zPrahy například zaskočil požadavek mít k žádosti o vízum pro svéhoneplnoletého syna souhlas matky. Jenže jeho manželka odletěla do Kanadyuž před časem.

„Takže jsem jí musel telefonovat, jestli by souhlas mohla poslatfaxem. Kvůli posunu času jsem se jí dovolal někdy v jednu hodinu vnoci, tak se samozřejmě lekla, co se děje, že ji budím," kroutí hlavouDvořáček, zatímco vyplňuje svou a synovu žádost.

„Je to normální buzerace," přizvukuje mu jeho matka. „Snachaodletěla ještě bez víza a teď najednou, ze dne na den, se to taktozmění. Jen doufáme, že to zvládne odfaxovat. Mají letět už v neděli,"dodává.

Nepřipravenou zastihla víza i Kateřinu Svobodovou z Brna. Lyžařskáinstruktorka se rozhodla zkusit štěstí s prací v Kanadě. Vyřídila sipřes agenturu pracovní vízum, koupila letenky a chystala se ještě předodletem na dovolenou v Chorvatsku.

„Jenže pak jsem v e-mailové schránce našla výzvu z pražské ambasádyi z agentury, že kvůli zavedení turistických víz potřebuji ještěrazítko do pasu. Tak jsem tady, doufám, že to bude záležitost na půlhodiny."

Nakonec musí, stejně jako ostatní, čekat až do odpoledne.

„Snažíme se to lidem ulehčit alespoň tak, že po odevzdání žádostijim sdělíme přesnou hodinu, kdy mají přijít. Můžou se zatím projít poměstě, dát si pauzu," vysvětluje Mayová.

Za přepážky Kanaďané povolali co nejvíce česky mluvících úředníků.„Máme mezinárodní tým. Nebyl to problém," říká konzulka. Jedna z žentak lidem radí slovensky, další dvě umí česky. Je to potřeba. Mnozí zžadatelů neumí anglicky ani slovo.

S vyplněním formulářů v angličtině si tak lidé pomáhají navzájem, z tašek vytahují slovníky.

Zpřeházené plány a výdaje navíc

Mezi čekajícími převládají rodiny s dětmi a mladí lidé - většina znich se chystá k příbuzným na prázdniny. Paní Jarka s panem Tomášemčekají i s miminkem v kočárku.

„Já jsem musel přerušit služební cestu v Budapešti a jet sem. Ženamezitím vyrazila z Poděbrad a potkali jsme se tady," popisujesložitosti Tomáš. „Já jsem ještě cestou zabloudila a málem dostalapokutu," dodává se smíchem Jarka.

mucha viden

Žádost podáte dopoledne, vízum dostanete odpoledne. Mezitím se můžete třeba projít Vídní.

Za svými známými mají do Kanady letět už v úterý. „Uvažovali jsme,jestli dovolenou nezrušíme, ale přišli bychom o dost peněz, tak siraději víza vyřídíme. Kdybych to ale býval věděl, raději bych jel někamdo Itálie," krčí rameny Tomáš.

Dlouhá, únavná cesta ve vedru a výdaje navíc k už tak drahým letenkám. To je to, co Čechům na náhlém zavedení víz vadí nejvíce.

„Už za pracovní vízum jsem dala 95 euro. Teď dalších osm stovek zavlak z Brna," stěžuje si Kateřina Svobodová. Ti, kteří to mají do Vídněještě dál, často raději přespali na místě v hotelu.

Někteří jsou v hlavním městě Rakouska vůbec poprvé. Když už jsoutady, využívají chvíli, kdy čekají na vízum, k výhodným nákupům nebo knávštěvě památek.

"Takový výlet jsem rozhodně neplánoval. Ale co, vezmu děti doPrátru, když už jsem si musel vzít dovolenou," plánuje například jedenz čekajících tatínků.

Vložil: Rohle ¤


Komentáře (1):
  • 16.07.2009 17:14:42, Enigma.cz

    Vyjádřím se k tomu takto. Jedná se o šikanu slušných turistů, studentů či gastarbeitrů než o řešení problémů s větším objemem žádostí o azyl. Spíš by bylo účinnější zařídit, aby z ČR nebylo možné o azyl žádat.