26.Červen 2009
O víkendu a během příštího týdne bude do středníEvropy proudit teplý a vlhký vzduch. Nijak výjimečné nebudou bouřkydoprovázené přívalovými dešti. Podobné počasí je přitom typické protropické deštné pralesy, uvedl meteorolog Jan Pavlík.
Deště se Česko nezbaví ještě nejméně týden. Ilustrační foto.foto: Profimedia.cz

Deště se Česko nezbaví ještě nejméně týden. Ilustrační foto.

"Nadnaším územím se v tomto ročním období obvykle opakuje přílivchladnějšího vzduchu z Atlantiku, který se snaží vyrovnávat sezonněnarůstající teplotní kontrast mezi oteplujícím se kontinentem achladným oceánem," řekl iDNES.cz Jan Pavlík z ČHMÚ. "Počasí tomu odpovídající bývá sice také s častými srážkami, ale poněkud chladnější a střídavější," připomněl.

Přeháňky a bouřky, které ve středu večer způsobily povodně na severní Moravě, nepoleví ani v sobotu. Teploty se však udrží mezi 22 a 26 stupni Celsia.

Meteorologové navíc upozorňují, že se ojediněle mohou vyskytnout přívalové srážky, nárazový vítr a kroupy.

Ani druhý víkendový den nepřinese změnu. Oblačnou oblohu s bouřkami a přeháňkami doprovodí po ránu mlhy a mírný vítr, který v bouřkách zesílí.

V pondělí už bude ojediněle i polojasno. Ve většiněČeska však bude i nadále pršet. Rtuť teploměru ukáže o jeden stupeň vícnež v předchozích dnech.

"Teplé a vlhké počasí s přeháňkami a bouřkami, případně i rannímimlhami, které se opakuje den po dni je typické pro tropický deštnýprales středních nadmořských výšek," podotkl Jan Pavlík.

Deštníky se budou hodit až do konce týdne. Slunce už sice místyvykoukne zpoza mraků, při zvětšené oblačnosti však znovu přijdoupřeháňky a bouřky. Teploty už se budou převalovat kolem tropickétřicítky.

Počasí u moře

Předpověď počasí pro oblast Středozemního a Černého moře do úterý 30. června

Španělsko a Mallorca

Jasno až skoro jasno, při přechodně zvětšené oblačnosti místy přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší denní teploty 30 až 34 stupňů.
Teplota moře 22 až 25 stupňů.

Francouzská a italská Riviéra

Většinou polojasno. Nejvyšší denní teploty 28 až 33 stupňů.
Teplota moře 21 až 23 stupňů.

Střední a jižní Itálie a Malta

Oblačno až polojasno s přeháňkami nebo bouřkami, postupně převážně polojasno. Nejvyšší denní teploty 26 až 31 stupňů.
Teplota moře 23 až 25 stupňů.

Egejské moře a Kréta

Skoro jasno až polojasno, místy přeháňky. Nejvyšší denní teploty 28 až 33 stupňů.
Teplota moře 22 až 24 stupňů.

Východní Středomoří a Kypr

Jasno nebo skoro jasno, ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší denní teploty zpočátku až 37, postupně 27 až 32 stupňů.
Teplota moře 25 až 27 stupňů.

Vložil: Rohle ¤