02.Červenec 2009

Varšava/Vídeň - Polsko a Rakousko zasáhly ve středu večer a vnoci na čtvrtek prudké lijáky, které si v Polsku vyžádaly život mladéhomuže. Na některých místech Rakouska napršelo za hodinu až 30 litrů vodyna metr čtvereční, uvedla dnes agentura APA.

Náhlé průtrže mračen zaplavily od začátku týdne Varšavu aseveropolský Gdaňsk a v noci na dnešek i východopolský Bialystok. VGdaňsku byla dokonce přerušena městská hromadná doprava, píše listGazeta Wyborcza.

Během bouřky zemřel sedmadvacetiletý muž ve vlastní garáži, z nížchtěl odvézt automobil. Mladého muže zřejmě zabil elektrický proud,protože na zaplavené zemi ležela prodlužovačka zapojená do sítě.

 

V noci museli hasiči evakuovat 25 obyvatel z obce Myślakowice uměsta Jelení Hora nedaleko hranic s Českou republikou. Bez spojení sesvětem zůstaly dvě jiné obce, neboť voda zalila příjezdové komunikace.Na jiných místech v okolí Kladska se pomalu situace stabilizuje, alepodle meteorologů si lidé od dešťů ještě neodpočinou.

Fotogalerie

Povodně v RakouskuPovodně v RakouskuPovodeň v RakouskuPovodeň v RakouskuPovodeň v Rakousku
 

Ředitelství silnic a dálnic uzavřelo silnici číslo 5, která vede zVratislavi k někdejšímu hraničnímu přechodu s Českem v Lubawce (přechodLubawka-Královec). Vozovku podemlela voda, policie proto vyzývá řidiče,aby se této komunikaci vyhnuli.

V jiných regionech na jihu Polska se už po povodních uklízí. Škody vcelém Polsku by se mohly podle předběžných odhadů pohybovat v přepočtuokolo pěti miliard korun.

Povodeň v Rakousku

Rakouskem se prudká průtrž mračen přehnala už ve středu v podvečer.Na některých místech severu země napršelo během hodiny až 30 litrů vodyna metr čtvereční. Ačkoli liják trval jen krátkou dobu, byl velmiintenzivní.

Tam, kde napršelo oněch 30 litrů, spadlo 25 litrů během prvních 20minut, oznámili dnes podle APA rakouští meteorologové. "Srážky tétointenzity přicházejí do Vídně jednou za 20 let," poznamenal k tomumeteorolog Gerhard Hohenwarter.

Hasiči museli během deště zasahovat asi padesátkrát, předevšímodčerpávali vodu ze zaplavených domů a odstraňovali nánosy. Ve spolkovézemi Dolní Rakousy, kterou liják také zasáhl, bylo nasazeno kolem 1000mužů.

Vložil: Rohle ¤