03.Červenec 2009
Pokud v příštím roce poklesne v policejních statistikách kriminalita,nebude to tím, že se tuzemští delikventi napravili, ale do značné míryproto, že řízení auta bez řidičského oprávnění už nebude trestné.Tisíce černých šoférů, které každoročně nachytá policie, se budou opětzodpovídat jen z přestupku.

Sankceaž ročního vězení za jízdu bez řidičského oprávnění se v českémtrestním zákoně dlouho neohřála. Platí od června 2006, kdy ji do zákonaprosadili poslanci formou novely.

V novém trestním zákoníku,který vstoupí v platnost v lednu příštího roku, však už není. Jízda bezřidičáku se tak stává opět přestupkem, za který hrozí pokuta do 50tisíc korun nebo zákaz řízení.

„To je naprosto nejhorší věc,která v zákoně prošla. Auto je to samé co zbraň, a tu také nemůžetepoužívat bez legálního oprávnění,“ rozčiluje se dopravní expert MilanBělka.

 

Jde o přepínání trestní represe.utor nového trestního zákoníku Pavel Šámal

Zvláštnípřitom je, že opozice ještě loni v létě návrh ostře kritizovala ahrozila dokonce tím, že celý trestní zákoník nenechá projít. Tehdejšíministr spravedlnosti Jiří Pospíšil dokonce projevil ochotu trestnostneoprávněného řízení zachovat. Přesto byl později návrh schválen bezúpravy.

„Převážily spory okolo hranice trestní odpovědnosti na14 let. Tu jsme pak vrátili zpět na 15 let pozměňovacím návrhem,“vysvětluje poslanec a bezpečnostní expert ČSSD Jeroným Tejc.

„Dalšípozměňovací návrhy měly následovat, proto jsme si ponechali ročnílhůtu, než zákon vstoupí v platnost. Jenže funkční období Sněmovny bylozkráceno a zdá se, že na řadu věcí už nedojde,“ dodává Tejc.

Trestná bude jen recidiva

Podleautora nového trestního zákoníku Pavla Šámala neměla trestnost jízdybez řidičáku v zákoně od začátku co dělat. „Jde o přepínání trestníreprese. V nejuznávanější učebnici trestního práva od profesoraNovotného je tento paragraf uveden jako flagrantní případ toho, jak setrestní právo nemá používat,“ říká Šámal.

Opakované řízení bezřidičáku nebo řízení přes úřední zákaz bude nadále trestné, pachatelébudou postihováni za maření výkonu úředního rozhodnutí, kde hrozínepodmíněné tresty až tříletého vězení.

České orgány loniprojednaly ve zkráceném řízení skoro čtrnáct tisíc případů trestnéhočinu řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění. Šlo mimochodemo víc než třetinu všech zkrácených řízení u nás, takže se stíháníčerných jezdců významně projevilo i na vychvalovaném snížení délkypřípravného řízení.

Podle očekávání Nejvyššího státníhozastupitelství lze v příštím roce skutečně očekávat v důsledkuvypuštění příslušného paragrafu nejen pokles počtu stíhaných osob, alei právě snížení počtu zkrácených řízení.
Vložil: Rohle ¤