26.Červen 2009

Fotbalový národ byl strahovské generalitě zase jednou za hlupáky.Volání Strakových příznivců, aby jejich oblíbenec Franz u reprezentacepokračoval i po přátelském duelu s Maltou až do skončení kvalifikace opostup na světový šampionát 2010 v Jihoafrické republice, když už mápřece uzavřenou smlouvu, bylo ještě směšnější.

Straka přiznal: Opravdu končím!

„Dohodlijsme se na smlouvě do 30. června,“ přiznal ex post Straka, proč byl aletento termín držen v tajnosti, glosovat nechtěl.

„Absolutně bez komentáře,“ řekl pouze.

„Takto je i pro mě nová informace. Žil jsem v tom, že Franta má smlouvu nadobu neurčitou s měsíční výpovědní lhůtou. Tak jsme se ostatně navýkonném výboru dohodli. Nevím nic o tom, že by před podpisem smlouvydošlo ke změně,“ netajil překvapení příbramský boss a jeden z mužůzasedající mezi dvanáctičlennou generalitou Jaroslav Starka.

Chvála navrhoval smlouvu na neurčito

„Navýkonném výboru jsme o smlouvě do konce června mluvili, jenže nanásledné tiskové konferenci Václav Chvála oznámil, že on je ve výkonnémvýboru odpovědný za svazové finance a že tudíž bude pro Strakunachystána smlouva na dobu neurčitou s měsíční výpovědní lhůtou. A bezzlatého padáku,“ rozebíral svazové dezinformace kolem Strakovy smlouvysvazový místopředseda Jiří Kubíček. "Dokonce mě nařkl ze lži, když jsemmluvil o 30. červnu," dodával.

"Já smlouvu na dobu neurčitou směsíční výpovědní lhůtou skutečně navrhoval, ale v kompetenci předsedya generálního sekretáře bylo, jakou nakonec uzavřeli," bránil se Chválapoté co prasklo, že Straka dává poslední červnový den národnímu mužstvuvale.

Trenér si za měsíc a půl vydělal 140 tisíc

Dosluhujícíprvní muž českého fotbalu Pavel Mokrý nečekané ukončení spolupráce seStrakou glosoval lakonicky. "Dohodli jsme se nakonec na smlouvě od 12.května do 30. června s tím, že opci může uplatnit jen výkonný výbor,"řekl Právu předseda ČMFS Pavel Mokrý. Straka za toto období dostal 140tisíc korun.

"Žádné odstupné, nebo chcete-li zlatého padákaskutečně nedostal," potvrdil pro Sport.cz novopočený tatínek VáclavChvála, jenž na svazu předseda ekonomické komisi.

„Do koncečervna byla smlouva s Františkem Strakou datována proto, aby novývýkonný výbor neměl ničím svázané ruce. Tedy ani smlouvou s trenéremreprezentace. Má ale samozřejmě možnost ji prodloužit,“ zdůvodňovalrošády kolem reprezentačního trenéra tiskový mluvčí svazu Václav Tichý.

Prolongace pravděpodobná, jako olympiáda v Praze

Prodlouženísmlouvy s Františkem Strakou je ovšem pravděpodobné asi stejně, jakopřidělení pořadatelství olympijských her Praze. Ostatně, nejžhavějšíkandidát na funkci nového šéfa českého fotbalu Ivan Hašek dalněkolikrát na srozuměnou, že má svůj okruh fabvoritů a mezi nimipředevším Karla Jarolíma.

"Znám jeho metody a způsoby práce,"argumentoval. K trenérovi české reprezentace se ostatně vyjádřil i večtvrtečním on-line chatu na Sport.cz. „Řešení otázky reprezentačníhotrenéra bude jistě záležitostí nového vedení, které bude jednat o koučireprezentace a především jako jedním z prvních s panem Strakou.Nezlobte se, že nejsem víc konkrétní, ale je rozdíl mezi kandidátem apředsedou,“ nechal se slyšet Ivan Hašek.

Teď má alespoň o problémméně. Pokud bude na sobotní valné hromadě novým předsedou svazu zvolen,v dědictví po strahovských pohrobcích se nebude muset muset ukončenímsmlouvy s Františkem Strakou zabývat.

Vložil: Rohle ¤