01.Červenec 2009

puncovní značky - zlato

Veškeré zlaté šperkypřevyšující váhu 0,5g musí být označeny puncem ryzosti. Toto označováníprovádí příslušný puncovní úřad puncovní úřad na šperky určené kprodeji v ČR.

Co vlastně punc a ryzost znamená?

Punc udává ryzost zlata podle norem, které udává puncovní úřad.Jednotlivé puncy jsou grafické symboly, které jsou do šperku vyraženy.Zákazník tím jednoduše zjistí počet karátů daného zlata. Označeníryzosti zlata – ryzost neboli počet karátů udává podíl zlata v celkovémobjemu slitiny. Označení 585/000(14-ti karátové zlato) znamená, že zcelkového počtu 1000 dílů slitiny je 585 dílů zlata.

585/000 – 14-ti karátové žluté zlato – 585 dílů ryzího zlata + 415 dílů ostatních kovů – většinou stříbra a mědi.

585/000 – 14-ti karátové bílé zlato – 585 dílů bílého zlata a 415 dílů ostatních kovů- většinou stříbra a niklu nebo paladia.

750/000 – 18-ti karátové zlato – 750 dílů zlata a 250 dílů ostatních kovů

1000/000 – 24 karátové zlato – ryzí zlato – neobsahuje žádné příměsi.

Rady pro nákup

14-ti karátové zlato je nejpoužívanější pro výrobu zlatých šperků atěší se největší oblibě z důvodů přijatelné ceny a relativní tvrdosti.Pochopitelně šperky, které mají vyšší podíl ryzího zlata mají vyššíhodnotu finanční. Jsou však také mnohem měkčí a tudíž náchylnější kpoškození. Berte proto ohled na to k jaké příležitosti daný šperkkupujete – náhrdelník ke společenským šatům z ryzího zlata jistě nenížádný problém, ale subtilní prstýnek ze stejného kovu, který by měl býtnošen při denních manuálních pracích by jistě ztratil posléze svojiestetickou hodnotu. Na denní nošení a při vyšším riziku mechanickéhopoškození volte raději zlato 14-ti karátové nebo 18-ti karátové. Šperkyz ryzího zlata zvolte pouze tehdy, víte-li, že nebude šperk vystavenriziku poškození, aby si zachoval svůj vzhled co nejdelší dobu.

Investice do zlata.Zlato si od svého počátku působení na na lidskéchování udržuje rostoucí hodnotu a je proto jakýmsi měřítkem ekonomiky.Proto se vždy vyplatí investovat do šperků ze zlata – neztrácejíhodnotu. Platí jednoduché pravidlo – čím čistší kov, tím lepšíinvestice. Existuje přímo investiční zlato, které se neprodává proto,aby kupující zbohatl, ale aby „zmrazil“ svůj kapitál. Investiční zlatomá trvalou hodnotu a přetrvává všechny hospodářské krize a inflačnívýkyvy.

Vložil: Rohle ¤