Sex jako lék

Rakouský psychoanalytik Wilhelm Reich už ve 40. letech minulého století tvrdil: "Jeden orgasmus denně udrží člověka ve formě." Dnes vědci dokazují, že měl absolutní pravdu. Sex má podle mnoha vědeckých výzkumů pozitivní vliv na naše zdraví pomáhá srdci, imunitnímu systému, tlumí bolest, přispívá k dlouhověkosti a blahodárně působí i na psychiku.

Sex místo běhu

I kdyby sex neměl žádné jiné účinky, je už sám o sobě celkem namáhavou aerobní aktivitou. Člověk při něm spálí asi 880 kilojoulů, což odpovídá 30 minutám namáhavého běhu. Orgasmus zdvojnásobí náš tep i krevní tlak.

Teplo uvolněné při pohlavním styku rozšiřuje cévy a zvyšuje průtok krve. Srdce bije intenzivněji, takže se odpadní látky rychleji odbourávají. Milování má pozitivní vliv i na imunitní systém. Zvyšuje se totiž hladina imunoglobulinů, které hrají významnou roli v boji proti infekcím. A dobrá zpráva pro muže: Muži, kteří se sexu věnují častěji než dvakrát týdně, podléhají infarktům, podle jisté sexuologické studie, až o polovinu méně často než ti, kteří se k milování dostanou méně než jednou za měsíc.

Orgasmem proti bolesti

Pohlavní styk nám umožňuje alespoň dočasně zapomenout na bolest. Při něm se aktivuje centrum ve středním mozku, které potlačuje bolest. Endorfiny uvolněné při sexu mají podle vědců podobný účinek jako opium. Jsou dokonce třikrát účinnější proti bolestem hlavy než běžné léky! A malé varování pro ženy: Z tohoto úhlu pohledu vyznívají tedy, naše často otřepané výmluvy na migrénu, dosti nedůvěryhodně.

Sex je lékem na krásu. Vědecké testy objasnily, že při milování se produkuje množství estrogenu, který dodává vlasům přirozený lesk a pokožce hebkost. Milování snižuje riziko vzniku dermatitidy, vyrážek a kožních skvrn. Produkovaný pot totiž rozšiřuje póry a vaše pokožka doslova září.

Chcete žít déle?

Věděla jste, že milování může uvolnit i ucpaný nos? Sex je přírodní antihistaminikum. Pomáhá bojovat s astmatem a sennou rýmou. A co víc. Pravidelný sex zvyšuje imunitu, likviduje stres i celulitidu a je příčinou dobré nálady.

Sex je přirozenou součástí života každého dospělého člověka. Jeho četnost a kvalita přispívají nemalou měrou i k psychické pohodě. Je známo, že ženatí muži a ženy žijí déle a méně často trpí depresemi než lidé bez partnerů. Je to proto, že zadaní lidé si užijí více lásky a sexu, nebo v tom jednoduše hrají roli určité pozitivní rysy osobnosti (například fyzické zdraví), které způsobují atraktivitu daného jedince a zároveň přispívají k jeho delšímu životu? V každém případě studie citovaná v časopisu Time, jíž se podrobilo tisíc skotských mužů, poukázala na spojitost mezi pravidelným pohlavním stykem a delším životem.


napsal/a: pavel_75 12:50 Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář