První pomoc při nechráněném sexu

Sex je činností, při které můžeme lehce ztratit kontrolu sami nad sebou. Přináší proto kromě příjemných chvilek také mnohá nechtěná rizika. Kromě pohlavních nemocí také možnost nechtěného těhotenství. Co dělat, když jste si užili bez ochrany a na miminko ještě nejste připraveni?

Jednou z možností je takzvaná tabletka po styku - u nás pod názvem Postinor. Postinor je vysoce účinná pohotovostní antikoncepce.

Nikdy by neměl nahradit metodu pravidelné antikoncepce, i když při častějším užívání ženám nehrozí žádná závažná zdravotní rizika.

"Komplikací může být selhání pohotovostní antikoncepce. Druhým rizikem, byť nezávažným, je nepravidelné krvácení, které se může objevit," říká gynekoložka Eva Mazánková.

Tabletka po styku podle té které fáze menstruačního cyklu, ve které se žena nachází, zabraňuje buď ovulaci, oplodnění nebo nidaci vajíčka (uhnízdění v děloze).

"Je to lék, který prakticky nemá žádné kontraindikace a rizika. Vzhledem k tomu, že se jedná o progesteron, nemůže uškodit probíhajícímu těhotenství ani ženám v době kojení," potvrzuje Eva Mazánková.

Správné užití

Užívá se ve dvou fázích nezávisle na stupni menstruačního cyklu. První tabletu je potřeba užít nejpozději do tří dnů po nechráněném styku.

Platí zde ovšem pravidlo: čím dříve, tím lépe. Druhá tableta se musí užít 12 hodin po tabletě první. "V takovém případě je riziko selhání Postinoru jen asi 1,2 procenta," říká Mazánková.

Pokud v průběhu tří hodin žena po některé z tablet zvrací, musí neprodleně užít jinou.

Po užití nouzové antikoncepce by až do začátku dalšího menstruačního cyklu měly být používány lokální bariérové metody jako kondom nebo pesar.


S užitím této pilulky se mohou dostavit některé nežádoucí účinky. Mezi nejčastější patří nevolnost, pocit na zvracení, někdy bolest v podbřišku, špinění nebo nepravidelné krvácení.

Dalšími vedlejšími účinky, které obvykle odezní do 24 hodin, jsou pocit napětí v prsou, bolest hlavy, závratě a únava.

Pokud dojde například k výraznějšímu krvácení, zpoždění menstruace o více než pět dní nebo výskytu jiných neobvyklých reakcí, měla by žena kontaktovat ošetřujícího lékaře, resp. gynekologa.

Stejně tak i v případě abnormálního krvácení nebo podezření na těhotenství.

Kdy je účinek největší
Nejúčinnější je bezprostředně po nechráněném pohlavním styku, s prodlužujícím se odstupem od něj se účinek snižuje.

Ten může být ovlivněn také jinými současně užívanými léčivy. Kontracepční účinnost Postinoru oslabují například některé léky na spaní, uklidnění či proti epilepsii (barbituráty, fenytoin, karbamazepin), některé protiinfekční přípravky (sulfonamidy, ritonavir, griseofulvin aj.) či rostlinné léky obsahující třezalku.

Pokud žena měla nechráněný pohlavní styk před více než třemi dny v průběhu téhož menstruačního cyklu, mohlo již k početí dojít. V takovém případě může být užití tabletky až po druhém styku jako zábrana otěhotnění neúčinné.

Pouze na lékařský předpis
Postinor je nouzová antikoncepce pro příležitostné použití. Nelze se tedy spoléhat, že tato metoda zajistí ochranu před otěhotněním za všech okolností.

Účinnější je konvenční pravidelná metoda antikoncepce. Ženy, které opakovaně vyžadují podání Postinoru, by měly přemýšlet o jiném způsobu antikoncepce.

Lék se používá v případech, kdy při pohlavním styku nebyla použita žádná metoda antikoncepce, antikoncepční prostředek byl použit nesprávně (protržení, sklouznutí kondomu, změna polohy či prasknutí poševního pesaru).

Také při chybně ukončené přerušované souloži nebo po znásilnění. Lze jej užít maximálně dvakrát do měsíce.

Postinor je dostupný pouze na lékařský předpis. Podle Evy Mazánkové je vázanost léku na recept vzhledem k jeho bezpečnosti a také charakteru nesmyslná.

"Na rozdíl od kombinované antikoncepce by měl být naopak volně dostupný v lékárně." Postinor vám předepíší kdekoliv na pohotovosti včetně nemocniční. Předepsán může být jakýmkoliv lékařem bez ohledu na jeho odbornost.

Postinor versus malá interrupce
Postinor funguje na hormonálním principu. Způsobí časné změny děložní sliznice tak, že uhnízdění oplozeného vajíčka není možné. To se vstřebá a odejde s menstruační krví.

"Naproti tomu malá interrupce je mechanické vyprázdnění děložní dutiny včetně vyvíjejícího se embrya. Princip je chirurgická invaze do organizmu," vysvětluje Eva Mazánková.

"Podobně jako Postinor funguje tzv. Yuzpe metoda, tedy užití takového množství tablet kombinované hormonální antikoncepce, aby celková dávka estrogenu byla kolem 100 mikrogramů," popisuje Eva Mazánková.

Tento postup je ale méně spolehlivý a také bývá častěji doprovázen nevolností a zvracením. Objevit se může také nepravidelné krvácení.




napsal/a: pavel_75 17:41 Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář