Rozešli jste se? Může za to práce!

Přibližně 30 procent lidí považuje práci ze jednu z příčin svého rozchodu s partnerem či partnerkou. Důvodem bývá častěji kariéra muže než ženy. Ženy jsou totiž při jejím budování ochotnější přijímat kompromisy a častěji také ústupky dělají, tvrdí socioložka Marta Vohlídalová ze Sociologického ústavu Akademie věd. Výsledky studie zveřejnil ústav ve svém internetovém časopise Socioweb.

Práce, prokletí vysokoškoláků

"Nejčastěji uváděli jako příčinu některého z partnerských rozchodů svůj nebo partnerův pracovní život lidé, kteří zastávají nadprůměrně stresově nebo časově náročné zaměstnání," uvedla socioložka. Zvýšený podíl zaznamenala zejména u vedoucích a řídících pracovníků. Vedle nich práce výrazněji ohrožuje i rodinný život mužů, kteří pracují jako provozní pracovníci ve službách, a žen, které se věnují vědecké či odborné práci.

V Práci jako důvod ukončení vztahu také častěji zmiňují lidé s vysokoškolským titulem. "Zatímco pracovní kariéru označilo jako jednu z příčin partnerského rozchodu téměř 40 procent žen s vysokoškolským nebo vyšším odborným vzděláním, u středoškolaček s maturitou to bylo 30 procent dotázaných, u středoškolaček bez maturity pak 23,8 procenta a u žen se základním vzděláním pouze 19 procent," upřesnila Vohlídalová. Výzkumu se zúčastnilo 5510 respondentů ve věku 25 až 54 let.

Češi, rozvodoví rekordmani

Rozpor mezi stupňujícími se nároky v pracovní sféře a rodinným životem je podle sociologů příznačný pro většinu vyspělých společností. Odborníci proto doporučují například větší míru v zavádění částečných pracovních úvazků. Česká republika v tom však podle nich oproti vyspělým evropským států zatím zaostává.

V evropském měřítku také Česko patří mezi země, kde se lidé nejvíce rozvádí. Takto končí bezmála každé druhé manželství. Vyšší míry dosahuje pouze Švédsko, Belgie a Finsko. Naopak nejméně se rozvádí lidé v tradičně katolických státech - Polsku, Chorvatsku, Itálii či Španělsku.

Česko má podle odborníků vrchol počtu rozvodů pravděpodobně již za sebou. Vloni jich statistici zaznamenali nejméně za posledních pět let - přes 31.000. Pětina mužů a žen se rozvedla za život dokonce dvakrát či vícekrát. Podle loňských údajů české páry spolu stráví průměrně 12,2 roku.

napsal/a: pavel_75 16:12 Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář