"Byla jsem nevěrná!"

"Když jsem nastoupila do nové práce, dostala jsem stůl naproti poměrně pohlednému kolegovi Radkovi," říká třiatřicetiletá Simona R. z Prahy, která je matkou dvou dětí. "Nijak mě ale na první pohled neupoutal a v životě bych si nemyslela, že bych s ním něco mohla mít.
Pak jsme se společně opili na firemním večírku a já s Radkem jsme se spolu vyspali. Tím ale začalo peklo. Radek mě začal naším společným tajemstvím vydírat a vyžadoval stále víc. Byla jsem strachy bez sebe, že se to donese k mému muži, s nímž jsem měla skvělý vztah a nechtěla jsem ho ztratit. Nakonec jsem Radkův tlak nevydržela a všechno jsem řekla doma. Manžel mi ale bohužel nedokázal odpustit a rozešli jsme se. Teď se snažíme začít znovu a slepit, co se dá, ale není to vůbec jednoduché."
Pokud jste to vy, kdo nezvládl zásady věrnosti a spustil se, měla byste přemýšlet dřív, než se rozhodnete za sebou spálit mosty.

Najděte příčinu

Ze všeho nejdřív se pokuste zamyslet nad tím, proč k vaší nevěře vůbec došlo. Jste ve svém současném vztahu nespokojená a hledala jste rozptýlení? Chybí vám city a pozornost? Nebo šlo pouze o náhlý zkrat, který nemá žádné zvláštní pozadí?
"Pokud už se nevěra přihodila, pokuste se z ní vytěžit i nějaká pozitiva," radí psycholožka Eva Malá. "Možná se vám tímto aktem vaše psychika snaží naznačit, že už má dost toho ponižování, kterému vás neustále vystavuje váš partner." Pokud však za vaším úletem (úlety) stojí opravdu nějaký podobný důvod, měla byste se spíše zamyslet nad tím, proč v nefunkčním vztahu zůstáváte a zvolit konstruktivnější řešení, než je postranní sex. Jestliže šlo o jednorázový úlet například pod vlivem alkoholu, alespoň z toho pro sebe vyvoďte poučení pro příště.

Přerušte kontakty

"Čas od času se setkávám s ženami, které dlouhodobě pěstují nevěru a tvrdí svému okolí a vlastně i samy sobě, že vztah ukončí hned, jak a dosadit si můžete prakticky libovolnou událost," říká Eva Malá. "Je samozřejmě nemožné snažit se obnovit partnerský vztah, pokud vedle něj paralelně existuje nevěra."
Zhřešila jste? Ujasněte si, jestli stojíte o svůj stávající vztah a chcete se ho pokusit zachovat. Pokud ano, okamžitě skončete svůj mimovztahový poměr. Rozhodně nemusíte čekat na žádnou zvláštní příležitost a okolnosti. Ty nejlepší podmínky jsou právě teď!

Zatloukat, zatloukat

Jestliže máte nutkání podlehnout svému ušlechtilému pudu a nalít všem zúčastněným čistého vína, zadržte! Psychologové upozorňují na skutečnost, že ačkoli se váš partner může upřímně snažit vám vaši nevěru odpustit, tato událost poznamená váš vztah už napořád a existuje jen velmi málo lidí, kteří by se s ní dokázali vypořádat.
Je samozřejmé, že zatloukání a lhaní není tou nejčestnější variantou, ale mezi námi, pokud jste dokázala přistoupit na nevěru, váš morální profil se už se zapíráním také nějak srovná. "V tomto případě platí okřídlené heslo: co oči nevidí, to srdce nebolí," tvrdí psycholožka. "Pro to, aby se člověk dokázal vyrovnat s partnerovo nevěrou, nevyčítal, neslídil a neužíral se jí vnitřně je zapotřebí naprosto mimořádné psychické odvahy. Tu má však jen velmi malé procento lidí."

Pokračujte dál

Vaše nevěra není žádným předělem ve vašem vztahu (tedy v případě, že o ní váš partner neví), je tedy naprosto nesmyslné umiňovat si, že teď začnete znovu a lépe. "Nevěra je pouhý přešlap a omyl, jehož důsledky byste se měla snažit minimalizovat. Považovat ji za záminku k novému začátku a doufat, že potom budete nová a lepší je nesmysl. Raději byste se měla snažit postupně odbourat například ty problémy a nedostatky, které ji mohly zapříčinit. Pokud se rozhodnete svůj současný vztah rozmetat a postavit na starých základech novou skvělou stavbu, pravděpodobně zůstanete pouze u rozvalin," uzavírá psycholožka Malá. 

Mohu potvrdit z vlastní zkušenost !! napsal/a: pavel_75 08:27 Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář