Co chtějí muži?

Vztahová očekávání žen a mužů se od sebe diametrálně liší. Výzkum provedený v české populaci ukázal, že zatímco pro ženy je ve vztahu nejdůležitější emoční podpora a citové sdílení, muži mají od vztahů naprosto odlišná očekávání. Psychologové však zdůrazňují, že nelze říci, že by požadavky jednoho pohlaví byly horší nebo lepší než druhého. Jde pouze o jiný hodnotový žebříček. Zjistěte, co je tedy pro české muže ve vztahu nejdůležitější.

"Co je k večeři?"

Jako první očekávání od vztahu (případně manželství) formulovali muži požadavek na udržovanou domácnost. Odborníci předpokládají, že tento postoj mužů vychází z tradičního rozdělení rolí, kdy je muž chápán jako živitel a rodiny a žena je tou, která zabezpečuje chod domácnosti. Muži, kteří se výzkumu zúčastnili, ve většině případů očekávali, že žena dokáže vyrobit a udržet příjemnou a útulnou atmosféru domova. Jako samozřejmost muži vnímali přípravu teplého jídla. Psycholog Stanislav Kratochvíl k požadavku mužů, který se váže k uklizené domácnosti, uvádí: "Na druhé straně však muž očekává, že jeho věci, ať už jsou to spisy nebo dílenské nářadí, nechá žena na pokoji a nebude se do nich snažit zavádět své představy o pořádku.
"Jsem nejlepší?"
Zatímco ženy potřebují, aby s nimi muži rozebírali pocity a řešili problémy, muži nejvíce prahli po projevech uznání. Velmi často se objevoval požadavek na vyjádření obdivu a úcty ze strany partnerky. Kritika a zesměšňování byly naopak vnímané jako dostatečný důvod k rozchodu nebo k hádce. Výzkum navíc ukázal, že muži očekávali od žen pochvaly nejen v soukromí, ale oceňovali i taktní a vkusné komplimenty, kterých se jim od ženy dostalo na veřejnosti. Předmětem pochval přitom nemusí být pouze jejich výkony a schopnosti, ale ceněné jsou i komplimenty týkající se mužova vzhledu.

"Pojď do postele."

Sex suverénně obsadil horní příčky vztahového očekávání mužů. Zajímavé je, že tento požadavek uváděli častěji ženatí muži než muži, kteří se nacházeli "pouze" v partnerských vztazích. "Typicky mužským očekáváním od manželství je, že muž bude mít snadno dostupné uspokojování svých sexuálních potřeb. Nebude si už muset partnerku shánět a získávat její sexuální ochotu pozornostmi," uvádí Stanislav Kratochvíl. Nejde ani tak o častý nebo výjimečný sex, ale o uspokojování sexuálních tužeb v okamžiku, kdy si to muž přeje. Jako nežádoucí byla vnímána přílišná zdráhavost, ale i obtěžující náruživost ženy.

"Ono to nějak dopadne."

Dalším z nejčastěji zmiňovaných mužských vztahových očekávání byl požadavek na to, aby nebyli nuceni k rozebírání problémů. Velmi často se objevovaly stížnosti na to, že žena problémy uměle vyrábí, a ačkoli muž sám za sebe žádný problém nevidí, je nucený jej obšírně rozebírat. Výtky se týkaly i požadavků ženy na to, aby muž řešil sociální konflikty. Muži uváděli, že u partnerek velmi oceňují, pokud se je nesnaží zatáhnout do problémů a konfliktů. Psychologové tuto skutečnost vysvětlují tím, že muži se ve verbální oblasti cítí méně jistější než ženy, a snaží se proto vyhýbat konfliktům na této úrovni.
napsal/a: pavel_75 21:14 Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář