Co chtějí ženy?

V letech 1991 a 1999 proběhl v České republice výzkum zaměřený na to, co Češi očekávají od manželství a co je pro ně ve vztahu nejdůležitější. Horní příčky v obou letech suverénně obsadila vzájemná úcta a uznání těsně následovaná porozuměním a snášenlivostí. Na třetím místě se umístily děti, potom věrnost a dobré sexuální soužití. Nejméně důležité je pro Čechy společné náboženské přesvědčení a shoda názoru na politiku.

Psychologové však při dalším zkoumání zjistili, že očekávání, která mají od vztahu ženy a muži, se zásadním způsobem liší. Tímto tématem se zabývalo mnoho odborníků. Známá je například studie americké psycholožky Hiteové, která provedla výzkum mezi čtyř a půl tisíci amerických žen, u nás se tomuto tématu věnuje uznávaný psycholog Stanislav Kratochvíl. Co tedy ženy vlastně od partnerství chtějí?

"Pojď si se mnou povídat."

Výzkumy ukázaly, že jedna z hlavních oblastí, v nichž jsou ženy nespokojené, je verbální stránka vztahu. Ženy jsou mnohem víc verbálně založené než muži a mají potřebu sdílet své zážitky, projevovat city a mluvit o problémech.
Jedním z nejdůležitějších  požadavků, který mají na svého partnera, je proto schopnost naslouchat a analyzovat aktuální problémy a témata.
Častým požadavkem žen a zároveň i oblastí, v níž dochází k největšímu množství konfliktů a zklamání, je vzájemnost. To znamená, že ženy nechtějí být ve vztahu pouze ty, které mluví. Očekávají, že partner se s nimi také podělí o své myšlenky.
Stanislav Kratochvíl přitom upozorňuje, že jde především o existenci rozhovoru jako takového, nemusí to být nutně pitvání pocitů či problémů. Psychologové tvrdí, že pokud spolu partneři dokáží nezávazně konverzovat, vnímají ženy tento vztah automaticky jako funkční.

"Jak to,  že to necítíš?"

Psychologové dále dokázali, že za funkční považuje žena takový vztah, u kterého má pocit duševního porozumění. Jedná se o vcítění se a porozumění beze slov. Pokud se muž zajímá o to, jak se partnerka cítí, všímá si jejích pocitů a je iniciativní, je vnímán jako vyhovující partner. Stanislav Kratochvíl toto vcítění se definuje jako stav, kdy si žena "nemusí říkat o každou hloupost, nemusí se prosit a dávat pokyny. Muž je s ní vyladěn na stejnou vlnu. Vycítí, co žena potřebuje, a je připraven přispět ku pomoci."
Výzkumy navíc ukázaly, že ženy potřebují, aby partner nebral jejich zásluhy v péči o domácnost na lehkou míru. Předpokládají, že je nebude považovat za automatické a dokáže projevit své ocenění.

"Máš mě rád?"

Třetím bodem, který se ukázal jako nejčastější ženské očekávání od partnerského vztahu, bylo projevování lásky. Studie, kterou provedla Hiteová, dokázala, že téměř 70% žen si stěžuje na nedostatečnou emoční podporu od svých partnerů. Víc než polovina žen ve výzkumu uvedla, že jejich partneři téměř vůbec neprojevují city a pokud se od nich chtějí dočkat nějakého vyjádření emocí, musí je vtáhnout do hádky.
Ženy jsou mnohem víc verbálně založené než muži, upozorňuje Hiteová. Pokud muž mluví, snaží se o logické a objektivní vyjádření a nemá potřebu verbalizovat své city. Ženy naopak potřebují být utvrzovány v tom, že o ně partner stojí a že jsou žádoucí. Nadstavbou je, pokud tak muž činí spontánně a bez upomínání.

"Poslouchej!"

Čtyřlístek nejčastějších vztahových požadavků ze strany žen doplňuje schopnost muže naslouchat. Naprostá většina žen, které se výzkumu zúčastnily, požadovala, aby jí partner dokázal vyslechnout, neironizoval její sdělení a toleroval její názory.
Jako nejvíc rozčilující vnímaly účastnice výzkumu situaci, kdy si chtějí pouze popovídat, muž začne proti jejich sdělení tvrdě argumentovat a celá situace se zvrhne v hádku. Stejně tak ženy často mluvily o požadavku, aby pokud se muži svěří se svou chybou, nebyly zahrnuté výčitkami a nebylo jim jejich pochybení předhazováno.



napsal/a: pavel_75 16:46 Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář