Menstruace: co je normální a co už ne?

Také si říkáte, že muži to mají v životě o něco jednodušší? Nerodí a především každý měsíc nekrvácejí. Nejčastější odpověď mužů na toto povzdechnutí zní: "No jo, ty s tím naděláš, já se zase musím každý den holit." Faktem je, že drtivá většina mužů si vůbec nedokáže představit, jaké potíže fyzické, psychické i společenské menstruace ženám přináší. Jaké problémy či nepříjemnosti se mohou v době menstruace vyskytnout a kdy je nutno svěřit se do péče odborníka?

Nepravidelná menstruace

Většina žen má za rok dvanáct až třináct menstruací s délkou menstruačního cyklu 23 36 dní.. Pokud se však menstruace nedostaví každý měsíc a žena menstruuje třeba jen pětkrát nebo šestkrát do roka, jde o nepravidelnou menstruaci, o níž by se měl dozvědět lékař
Často dochází také k tomu, že menstruace nejdřív vynechá, po nějaké době se pak objeví velmi silné a dlouhé krvácení. Jde o situaci, která se typicky objevuje hlavně v pubertě nebo v přechodu. V tomto případě je léčba téměř nutností, jinak je žena vystavena velkým krevním ztrátám a často i nutnosti kyretáže (výškrabu děložní dutiny).
Léčba v daných případech spočívá v tom, že se podají hormony, které zablokují vlastní menstruační cyklus a udělají nový, umělý. Tento umělý cyklus je pak obvykle pravidelný (nemusí to tak být vždy, je-li cyklus umělý, umožňuje i posunování menstruace podle potřeby a přání ženy). Nejjednodušším způsobem je tedy užívání kombinovaných antikoncepčních pilulek.
Nepravidelnou menstruaci však mohou způsobovat i faktory, které do jisté míry můžete sama ovlivnit. Jsou jimi například velký váhový úbytek, nemoc, citelné omezení přísunu kalorií, zvýšená fyzická zátěž, extrémní stres nebo rozrušení. Výjimku tvoří ženy ve věku kolem 45 50 let, kdy nepravidelný cyklus může upozornit na blížící se menopauzu.

Silná menstruace

Udává se, že normální krevní ztráta při menstruaci nemá přesáhnout 80 ml. Je však pravda, že změřit objektivně množství ztracené krve je věc dosti obtížná, a tak v praxi se za "silnou" menstruaci pokládá taková, která ženě vadí natolik, že vyhledá lékaře.
Ke snížení nadměrné krevní ztráty dojde většinou při užívání běžných (tzv. kombinovaných) antikoncepčních pilulek. Při jejich užívání děložní sliznice narůstá do menší výšky než v "přirozeném" cyklu, a následně i krvácení při jejím odlučování je menší. Jinou chytrou možností, kterou vám lékař může doporučit,  je hormonální nitroděložní tělísko. Díky němu, jak tvrdí odborníci, dochází k poklesu krevní ztráty při menstruaci až o 95 %.
Silnou menstruaci lze pochopitelně řešit i operací. Buď se odstraňuje celá děloha, nebo pouze děložní sliznice. Tyto výkony však způsobují trvalou neplodnost, a tak se hodí jen pro starší ženy, které už v budoucnu neplánují další dítě.
Velmi silné krvácení může způsobit anémii, tj. úbytek červených krvinek, jež zodpovídají za okysličování organismu. Cítíte-li  se vyčerpaná, požádejte lékaře, ať tuto možnost prověří. S návštěvou odborníka neváhejte v případě, pokud se změní byť jen konzistence vyloučené tekutiny.

Bolestivá menstruace

Intenzita bolesti při menstruaci je velice individuální věcí. Některé ženy ani nevědí, že menstruují, některé si naopak musejí brát volno z práce, protože kvůli silným bolestem nejsou schopny se na práci soustředit.
Příčinou bolesti je nerovnováha ve vegetativním nervovém systému způsobená změnami hormonů při menstruačním cyklu. Křečovité bolesti v podbřišku se nejčastěji vyskytují v prvním dnu či nejvýše třech dnech menstruačního krvácení. Výjimkou nejsou ani bolesti hlavy, nevolnost, průjem. Bolest nebývá často soustředěna jen do podbřišku, často také vyzařuje do zad a v průběhu menstruačního krvácení se může měnit. Většina žen menstruační bolest zvládá bez lékařské pomoci. Některým postačí v době silné bolestivosti užít Ibalgin, jiné potřebují strávit pár hodin v klidu na lůžku.
Ve většině případů není bolestivá menstruace známkou choroby. Pokud však máte kruté bolesti, nebo se menstruace stala bolestivou náhle, nebojte se navštívit lékaře.

Když menstruace nepřichází

Nejčastější příčinou vynechání menstruace bývá těhotenství. Jinak úplná nepřítomnost menstruace je přítomna asi u jednoho procenta žen. Ženy, které nemenstruují, však vždy mají nějakou hormonální poruchu a měly by navštívit gynekologa. Vhodné je základní gynekologické a endokrinologické vyšetření. Především proto, aby se vyloučily některé sice vzácné, ale závažné příčiny, jako je například předčasné selhání vaječníků. Po vyšetření by měla přijít na řadu léčba. Ta bývá mnohdy zdlouhavá a bohužel ne vždy úspěšná.
Ve všech případech je vhodné dodat chybějící hormony a vytvořit jakýsi umělý "menstruační" cyklus. Možných postupů je mnoho. Mezi nejjednodušší patří užívání antikoncepčních pilulek, které takto doplní chybějící hormony a zabrání pozdním komplikacím, které mohou nastat následkem jejich nedostatku.
Pochopitelně ve zcela jiné situaci je žena, která nemenstruuje a chce otěhotnět. V takovém případě se postupuje jako v kterémkoli jiném případě neplodnosti. To znamená vyšetřit partnera a po tom zahájit stimulaci ovulace, ať už v kombinaci s přímým nitroděložním oplodněním nebo s vírou, že k otěhotnění dojde při normálním pohlavním styku.
napsal/a: pavel_75 19:52 Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář