Když se ženám nedaří sex
Úterý | 7. 3. 2006


Biologicky i kulturně je v sexu ženám přisuzována spíše role pasivní. Čistě technicky vzato se žena může milovat bez sexuálního vzrušení a bez významnější tělesné aktivity, jednoduše muži "dá". Nakolik je ale taková soulož pro jejího partnera uspokojivá je více než diskutabilní. Podle oblíbeného mužského úsloví existuje spousta žen, které menstruují tři sta padesát dnů v roce a v těch zbylých šestnácti je bolí hlava. Odborníci však upozorňují na to, že je chybou označovat jednoho konkrétního viníka, na odstranění ženských problémů se sexualitou by rozhodně měli pracovat oba partneři.

Může to být porucha?

Pokud vás potkala ta nejhorší varianta, vaše sexuální problémy mohou být zapříčiněny opravdovou poruchou sexuálního pudu. První z možných variant je frigidity, jejíž průvodním znakem je absolutní nezájem o sex, nedostatek sexuální touhy a sexuální vzrušivosti. Může se projevovat již na začátku pohlavního života nebo vzniknout později jako následek nejrůznějších životních situací.
Postoj frigidní ženy k sexu je více méně lhostejný. Sex jí nic neříká, nemá o něj zájem. Podobně jako muž, který trpí nedostatkem sexuální touhy, frigidní ženy nemají samy významnější snahu svůj problém řešit. Odhodlají-li se k tomu, je to obvykle na nátlak partnera. Tento "nátlak" však nemusí mít negativní podtext. Jde prostě o součást partnerského soužití a je v zájmu obou, aby vše klapalo.

Na rozdíl od frigidity je postoj k sexu u žen trpících poruchou, která se jmenuje sexuální averze, jednoznačně negativní a mají k němu odpor. Paradoxně je pro ně ještě přijatelná rychlá soulož bez dlouhé předehry a mazlení. Doteky a laskání partnera ale zcela odmítají.
Trojlístek poruch ženské sexuality uzavírá anorgasmie, tedy absence sexuálního vyvrcholení. Jedná se ale o prožitek velmi individuální bez možnosti zobecnění. Mnoho žen, které nikdy "pravý" orgasmus, tak jak jej definují odborné prameny, nezažilo, popisuje svůj sexuální život jako uspokojivý a milování je jim příjemné. Naopak existují ženy, které svůj pohlavní život hodnotí jako neuspokojivý, přestože s dosažením orgasmu nemají žádný problém.


Partnerská záležitost

Kterákoli z výše popsaných poruch, která vám znemožňuje vychutnat si sex, nebo negativně zasahuje do vašeho milostného života, je důvodem k návštěvě odborníka. Na druhou stranu je jejich výskyt poměrně vzácný a ještě dřív, než se vydáte do sexuologické ordinace, zkuste se zamyslet nad tím, jestli se svým sexuálním apetitem nemůžete hnout sama s partnerem.
Pro ženy snad ještě více než pro muže platí, že zárukou kvalitního sexuálního života je milující a milovaný partner. Pramení-li vaše nechuť k milování z problematického vztahu k partnerovi, pravděpodobně vás nezachrání ani zkušený sexuolog. Naopak vstřícnost a trpělivost vašeho muže či přítele je poloviční zárukou úspěchu. Muž vynucující si náklonnost bez ohledu na vaše pocity a potřeby není pro vaši soukromou "sexuální terapii" tím pravým spoluhráčem.
Jste-li si jista kvalitami svého partnera, pokuste se s ním o svém problému otevřeně promluvit. Zaměřujte se na pozitiva, vyhněte se kritizování a hledání viníka svých sexuálních potíží. Místo toho hledejte řešení. Neříkejte: "Na sex nemám večer chuť ani sílu, protože mi s ničím nepomůžeš." Zkuste spíše: "Miláčku, pomohlo by mi, kdybys s dětmi napsal úkoly, abychom pak na sebe večer měli více času."

Rozkódujte své sexuální rytmy

Pozorujte se. Vzpomeňte si, kdy jste se naposledy milovala opravdu s chutí, kdy jste se dokázala skutečně uvolnit a vše si užít. Mnoho žen potřebuje pro příjemný prožitek a chuť k milování třeba i půldenní předehru. Tím není samozřejmě míněno několik hodin laskání a objímání. Jde spíše kumulaci drobných radostí. Maličkosti, které mnohému muži mohou připadat malicherné působí na nejednu ženu jako nejlepší afrodiziakum.
Uvědomte si, zda se raději milujete ráno nebo večer, zda máte raději dlouhou předehru nebo spíše rychlejší milování, zda máte vyřešený problém antikoncepce. Nikoliv nezajímavé je i zjištění sexuologů o různých typech vzrušivosti žen v  závislosti na době sexuální abstinence. Přeloženo do lidské řeči: některé ženy potřebují pro kvalitní prožitek z milování několikadenní pauzu, pro jiné je nejvíce uspokojivé druhé nebo třetí milování během jediného večera.

Nepodceňujte přípravu

Myslete během dne na svého partnera, zaměřujte se na jeho dobré stránky. Pohrávejte si s myšlenkou romantického večera, nestyďte se myslet na sex a nechte si hlavou plynout i ty nejodvážnější sexuální představy. Oblékněte si hezké spodní prádlo. Nejen pro radost partnerovi, ale i pro svůj dobrý pocit. Svou krajkovou ženskost dolaďte jemným parfémem.
Při milování se snažte maximálně uvolnit. Zapomeňte na práci, na děti, na tchýni a myslete hlavně na sebe a svého partnera. Soustřeďte se na své pocity, uvědomte si, co je pro vás příjemné a co vám naopak vadí. Zahoďte stud a nejistotu. Nemyslete na své přebytečné kilogramy, malá prsa či jizvičky na břiše, které vám zůstaly jako památka na těhotenství. Psychologické výzkumy prokázaly, že tyto kosmetické nedostatky většina mužů ani nevnímá, dokud je na ně samy neupozorníte.
Vezměte na sebe odpovědnost za svůj orgasmus. Ukažte partnerovi, co je vám příjemné, jaká poloha vám nejvíce vyhovuje, regulujte rychlost a intenzitu pohybů. Nebuďte v křeči. Nesnažte se za každou cenu dělat to, co od vás partner čeká nebo to, co považujete za správné. Důvěřujte instinktům, které vás samy povedou.
Pokud se milování náhodou nepodaří přesně podle vašich představ, netruchlete a rozhodně nekritizujte partnera. Zítra, pozítří nebo třeba za týden si vše můžete zopakovat.


Autor: Eva


napsal/a: pavel_75 17:18 Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář