Kterým ženám jsou muži nevěrní?

Výkonná žena - vše zařídí, zorganizuje. Na muže kouká s trochou shovívavosti. Přijde-li pak od jiné ženy kapka obdivu, třeba i trocha bezbrannosti, má pán tvorstva pocit, že je tu někdo, kdo ho opravdu, ale opravdu potřebuje.Zdroj: Profimédia

Praha
- Nevěra je stále pro partnerský vztah hrozbou. Na ideální manželství lék zatím nikdo nenašel. Lze však vysledovat specifické typy žen, které si na partnerovu nevěru stěžují častěji než ostatní.
Každé druhé manželství v České republice končí rozvodem. Jedním z důvodů, proč se lidé rozvádějí, bývá nevěra.
Ačkoliv se podíl manželství končících kvůli záletům jednoho z partnerů snižuje, znamená nevěra u mužů i žen stále pro partnerský vztah hrozbu.
A stejně jako neexistuje recept na ideální manželství, neexistuje bohužel ani žádná univerzální rada na to, jak se chovat, aby se člověk nevěry ze strany svého protějšku nedočkal.
Dobrou zprávou ale je, že vhodným výběrem partnera i vhodným chováním se dá riziko nevěry na obou stranách snížit.
V ordinacích psychologů a manželských poradců se například dají nalézt specifické typy žen, které si na partnerovu nevěru stěžují častěji než ostatní. Podle psychologa Petra Šmolky, prezidenta Asociace manželských poradců, jde v zásadě o tři typy žen.

Vše pro rodinu

První z nich charakterizuje slovy "vše pro rodinu". "Jsou to ženy obětavé, spolehlivé, vždy k dispozici, dokonce i ten sex nikdy neodmítají, ovšem málokdy iniciují," vysvětluje Petr Šmolka v knize Nevěra pro podvádějící i podváděné (Grada, 2003).
Pod jejich velením doma všechno funguje, dalšími charakteristickými rysy těchto vztahů bývají zajeté koleje a žádná vybočení.
Smyslem těchto žen jako by se stala nepostradatelnost pro vlastního partnera.

Milenecký vztah často poskytuje příležitost k dobývání, někdy i k potřebnému trápení sebe (a pochopitelně i těch druhých).Zdroj: Profimédia
Slovo seberealizace je jim poměrně vzdálené.
Mužům připadá soužití s tímto typem žen fádní, nudné a poněkud stereotypní. Ze vztahu se vytrácí potřebná špetka napětí, neposkytují prostor pro touhu a případné dobývání, chybí jakékoli unikání. Vztah a manželka sice poslouží, ale nenadchne.
Někdo by možná pohovořil i na téma "pálícího bydla". Není jistě snadné žít s partnerkou, u níž máme pocit, že by nás byla s to kdykoli opustit; sice jinak, ale neméně zhoubné může být i soužití s manželkou, o níž se domníváme, že ji máme navěky jistou.
Milenecký vztah tak poskytuje příležitost k dobývání, někdy i k potřebnému trápení sebe (a pochopitelně i těch druhých).

Ona mne opravdu potřebuje!

Další ženou, u které bude manžel pravděpodobně uvažovat o útěku do náruče jiné, bývá typ ženy výkonné manažerky.
Vše vymyslí, zařídí, zorganizují tak, aby jejich partner měl co nejméně starostí. Ten se někdy nemusí starat ani sám o sebe, neboť vše již zařídila superžena po jeho boku.
Ta k němu ale shlíží s laskavou shovívavostí. "Pak stačí málo, kapka obdivu, uznání, třeba i trocha té bezbrannosti a slabosti v provedení dokonce i nepříliš půvabné kolegyně, a pán tvorstva má najednou pocit, že je tu někdo, kdo ho opravdu, ale opravdu potřebuje," dokládá Petr Šmolka.
Takový pocit pro ně představuje podle slov odborníka hodně silné afrodiziakum.

Trpěný trubec

Třetím typem bývají podle psychologa takzvané včelí královny. Pro ně je mateřství náplní života a partner jen prostředkem k tomu, jak toho dosáhnout přirozenou cestou

"Jakmile partner takové ženy splní svou biologickou funkci, dostává se do role trpěného trubce," vysvětluje Petr Šmolka.
Výčet žen, kterým bývají muži nevěrní, pochopitelně není úplný nebo definitivní.
Psycholog by je dále doplnil o ženy frigidní či "kastrující", ty, které provozují sex pouze za manželovy zásluhy a podobně.
Obdiv stále

Nevěra bývá v některých případech nikoliv důvodem partnerské krize, ale jejich důsledkem. Jinými slovy: u milenců či milenek lidé hledají to, co jim doma chybí nebo naopak přebývá. A co tedy muži očekávají od svých partnerek?
Podle některých autorů (Kratochvíl S. a další) potřebuje většina mužů ze strany svých žen neustálý obdiv, nezatěžovat starostmi, sex, kdy se jim zachce, a uvařeno, uklizeno.
Pokud se mu jedné z těchto věcí nedostává, bude mít možná tendenci hledat je v jiných vztazích.
Tyto potřeby jsou ovšem uvedeny v pořadí podle důležitosti. "Spíše se najde řada stále obdivovaných mužů, kteří prominou manželce párky k večeři, než ti, kteří budou utíkat za skvělým jídlem do naleštěného bytu milenky," uzavírá psycholog. napsal/a: pavel_75 09:34 Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář