Manželství a sex

30.Duben 2006

Manželství a sex

Bývaly doby, kdy jste toužili být stále spolu. Den, kdy vám nebylo dopřáno spatřit vašeho miláčka, jste považovala za promarněný. Milování s ním bylo vášnivé a vzrušující. Protože nebylo kde, vzali jste klidně zavděk zadním sedadlem auta nebo polštářem z mechu. Teď jste manželé. Uleháte vedle sebe každý den v pohodlí širokého letiště a intimnosti jaksi ubývají na síle i frekvenci.
Pravděpodobně není třeba zdůrazňovat, že intimní soužití partnerů, kteří jsou spolu několik let a vášnivé pobláznění milenců v právě začínajícím vztahu je zcela nesrovnatelné. V období zamilovanosti hrají svou roli hormony i okouzlení něčím novým, neznámým a mnohdy nejistým. Déletrvající partnerství je oproti tomu jistotou a zázemím, do milostného života však často vnáší stereotyp a drobné neshody, jejichž nahromadění může vést až k rozpadu vztahu.

Jana s Jirkou se brali po krátké známosti. "Na začátku vztahu jsme se spolu milovali několikrát týdně," říká Jana. "Jirkovu neutuchající chuť na sex jsem připisovala bláznivé zamilovanosti a předpokládala, že frekvence jejich milování časem klesne na, pro mě přijatelný, interval dvakrát třikrát do měsíce. Po třech letech manželství však bylo vše při starém. Místo aby se Jirka sexu nabažil, vyžadoval jej spíše častěji. Varianta rychlé soulože byla pro mě příjemná, po orgasmu jsem se vždycky cítila osvěžená a plná energie. Jirka si však zakládal na dlouhém mazlení a jemných něžnostech, které mě nic neříkají. V mých nejtajnějších sexuálních představách vždy figuroval drsný chlap souložící rychle a rázně, bez něžnůstek a infantilního žvatlání," stěžuje si +Jana.

Sexuální křivka

Jednou z hlavních příčin neshod v manželském loži je rozdílná sexuální apetence partnerů. Sexuologové obecně přirovnávají křivku mužské a ženské sexuchtivosti k rozevřeným nůžkám. U žen chuť k milování obvykle s věkem stoupá a vrcholí kolem čtyřicátého roku života. Muži jsou "na vrcholu" asi ve dvaceti a pak jejich sexuální aktivita mírně klesá. Teoreticky se tedy dá říci, že se křivka mužského a ženského sexuálního apetitu protíná někdy kolem třicátého roku věku. Ideální stav bychom však hledali velmi těžko.

Pomineme-li rozdílný věk partnerů a jejich individuální dispozice k milování, stále zůstává mnoho dalších faktorů, které mohou pohlavní život ovlivnit a narušit. Dle sexuologů jsou muži v sexu aktivnější, vyžadují jej častěji než ženy.

Obligátní mnohokrát karikovaná bolest hlavy je snad nejčastěji užívanou sexuální omluvenkou. Paradoxně však právě milování s dosaženým orgasmem bolest hlavy zmírňuje. Ideálně by se partneři měli milovat tehdy, mají-li na sex chuť oba. Prakticky by to znamenalo milovat se jen v případě, kdy má chuť ten méně náruživý. Pozice stále odmítaného milence je ale pro mnoho mužů velmi nepříjemná a stresující.

Odlišné sexuální scénáře

Manželé se mnohdy liší i ve způsobu milování, který preferují. Mají odlišný scénář "správného" sexu. Délka a intenzita předehry i vlastní soulože, potřeba laskání a mazlení po dosaženém orgasmu, drsný sex nebo jemné něžnosti, touha po dominantní nebo submisivní roli, to je jen krátký výčet úskalí, která mohou partnerský sex provázet. To, co ve fázi zamilovanosti považujeme za nepodstatné se najednou stává problémem.

Se sexuálními scénáři souvisí i vyhledávání netradičních sexuálních praktik. To, co jeden z manželů považuje za zcela normální a přirozené, může být pro druhého nepřijatelné a perverzní. Napětí může nastat i v případě, že jeden z manželů touží setrvat u ověřených a vyzkoušených "tradičních" sexuálních praktik, zatímco druhý se stále snaží milování inovovat a zpestřovat novými technikami či sexuálními pomůckami. Partner vyžadující "normální" sex pak snadno nabývá dojmu, že není dostatečně přitažlivý a milování s ním je nudné.


Vedle běžných partnerských neshod mají na manželský sex významný vliv i faktory, které se sexem přímo nesouvisejí. Změna v sexuální apetenci u žen často nastává po narození dítěte, prožívání sexu a chuť na něj významně ovlivňuje (bohužel spíše snižuje) i kojení. Společné bydlení s rodiči, nedostatek soukromí, práce na směny nebo jen jinak fungující biorytmy obou partnerů mohou být dalším ze zdrojů sexuálního napětí. Řešení těchto problémů je kapitolou samou pro sebe, pro budování kvalitního manželského sexuálního soužití je však nezbytným základem.

Co s tím?

Nezbytná je otevřenost v komunikaci a hledání kompromisů. Pokud se váš partner touží milovat častěji než vy, pokuste se s ním dohodnout na ústupcích přijatelných pro vás oba. Někteří sexuologové doporučují méně náruživým ženám náruživějších mužů občasné "kamarádské vyhovění". V praxi to znamená zařadit mezi tradiční pro oba uspokojující milování občasné kratší soulože, při nichž dosáhne orgasmu pouze muž. Ten také bude při sexu aktivnější, přijme toto milování jako přátelské gesto, nebude ženu nutit ke vzrušení a orgasmu. Ta si na své uspokojení počká až do chvíle, kdy bude skutečně správně sexuálně naladěna.

Mnoha manželským párům se rovněž osvědčuje určitá pravidelnost v sexu, dodržování jasně stanoveného harmonogramu. Partneři se předem dohodnou na milování ve středu a neděli. Žena pak ví, že jí v ostatní dny dá manžel "pokoj", pro muže je pak den "D" jasným signálem, že dnes ano. Žena se na předem dohodnutý sex lépe naladí, je uvolněnější a vstřícnější. Spontánní výjimka z tohoto pravidla pak může být milým zpestřením.

Inovace v sexu a netradiční sexuální praktiky často narážejí na stud a nejistotu jestli právě tento způsob milování je tím správným a vhodným. Pro mnoho žen může být odpudivá vulgarita a obnaženost prezentovaná v některých časopisech či pornofilmech a podobně nepřijatelné jsou pro ně pak méně běžné sexuální praktiky. Pokud po vás váš partner žádá něco, co vám příliš nesedí, pokuste se vypátrat příčinu svého studu nebo odporu k této sexuální praktice. Děti dejte na víkend k babičce, pro uvolnění si dopřejte sklenku vína, zapalte svíčky a dovolte si zaexperimentovat. Zapomeňte na slova "normální" a "vhodný". V sexu je dovoleno vše, co je vám oběma příjemné a co není zdraví či životu nebezpečné. A je naprosto jedno, co by si o tom pomyslely vaše kamarádky nebo vaši rodiče.

Vyhněte se jakémukoli sexuálnímu kupčení, ultimátům a nabídkám něco za něco. Systém v němž muž dostává sex za pomoc v domácnosti nebo pohlídání dětí je pro oba partnery ponižující a je nejlepším způsobem, jak si z milování udělat skutečně nepříjemnou povinnost.

Vyřešte si otázku antikoncepce. Přerušovaná soulož či respektování plodných a neplodných dnů je nejen nespolehlivou ochranou, ale mnohdy brání i spontaneitě milování. Promluvte si s partnerem o tom, zda je pro vás přijatelnější hormonální antikoncepce či kondom. Opět platí, že řešení musí být respektováno vámi oběma. Není cílem uhádat partnera, ale pomocí rozumných argumentů najít nejschůdnější cestu.

Tak jako neexistují dva naprosto identické partnerské páry, neexistuje ani zaručená rada, jak mít s tímtéž partnerem krásný sex po celý život. Není zaručeno, že to, co funguje vašim známým, bude fungovat i ve vaší ložnici. Jednoduše se však dá říci, že pro dobrý manželský sex platí naprosto stejná pravidla jako pro dobrý partnerský vztah. Otevřenost, vstřícnost, schopnost dělat kompromisy a především tolerance vám pomohou zvládnout obojí.
napsal/a: pavel_75 20:53 Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář