Muž kolem padesáti - ideál?
Středa | 3. 5. 2006


Ve filmech pro pamětníky se dívky kolem dvaceti vdávají za vážené muže s prošedivělými skráněmi. Dnes považujeme i ve skutečném životě za obvyklé páry, kde je muž výrazně starší než partnerka. Přesto zůstává nad těmito mnohdy skvěle fungujícími vztahy viset pár otazníků. Proč si mladé ženy a dívky vybírají starší partnery? Bojí se riskovat s mladšími? Mají strach z nezodpovědnosti? Hledají náhradu za otce, finanční zajištění? Baží naopak starší muži u mládí jen po sexu?

Dvě strany mince

Mojí přítelkyni Evě je osmadvacet a je velmi hezká. Dva roky chodila se stejně starým spolužákem, který pak odjel na roční stáž do zahraničí a vztah k jejímu překvapení ukončil. Po pár měsících se Eva začala scházet s Kryštofem. Byl o pár měsíců starší a Evě se líbil. Ne, že by se bezhlavě zamilovala, ale považovala ho za zábavného a milého kluka. A pak se to stalo. "Milý kluk" představil Evě svého otce.

Jiří, sportovní muž, úspěšný právník a skvělý společník byl s Kryštofovou matkou tehdy již dlouhá léta rozveden a on byl toho času bez závazků. Zdál se úžasný, skvělý. Dojem nekazil ani fakt, že je o pětadvacet let starší. Eva se zamilovala. Ani Jiří nezůstal netečný. Ze společenského povídání u oběda se staly neformální večeře a později intimní schůzky. Kryštof výměnu partnerů "přežil" poměrně bez úhony a brzy si našel jinou dívku. Ani jeho vztah s otcem naštěstí neutrpěl.
Nedávno jsem Evu potkala. Nad kávou se mi svěřila, že v Jiřím našla vše, co si vysnila. Spolehlivého muže, moudrého rádce, pozorného a zkušeného milence, zajištěného partnera. Ale cítí se trochu sama. Přijala Jiřího přátele, chodí na večeře s jeho pracovními partnery a stejně úspěšnými podnikateli. Evini kamarádi se v takové společnosti necítili dobře a ona neměla mnoho příležitostí se jim věnovat odděleně. Tak se časem někam vytratili.

Eva si často touží jen tak vyrazit ven, zatancovat si v nočním klubu, bavit se s mladými. Jiří na takové zábavy nemá vůbec chuť. Považuje je za ztrátu času. Navíc by Eva ráda založila rodinu. Jiří už jednu měl a po dalších dětech nijak vášnivě netouží. Připadá mu nezodpovědné přivést na svět dítě, o něž se třeba v budoucnosti nebude moci postarat. Prý to pro ni ale udělá, říká Eva a tváří se trpce. Okolí a hlavně maminka prý jejich vztah neschvaluje. Není divu, dceřin nápadník je její vrstevník a ona by už moc chtěla vnoučata. Eva si Jiřího přede všemi vybojovala, ale pošramocený vztah s matkou mnohokrát oplakala.
Když jsme se loučily, bylo mi Evy v konzervativním kostýmku trochu líto. Věřím, že její láska k Jiřímu má naději. Ten, kdo by se však v budoucnosti mohl snažit ze vztahu uniknout, je právě má přítelkyně. Vyžaduje od ní totiž velké pochopení, vědomí, že jednou možná zůstane sama, mnoho ústupků (jako každé soužití) i obětí. Snad tou největší nebude rozhodnutí nemít děti.

Je jako můj táta?

Má věkový rozdíl mezi partnery vliv na kvalitu a vztahu a jeho stabilitu? Za "normální" bývá dodnes považován vztah, v němž jeden z partnerů není starší či mladší o více než pět let. Jakmile tuto hranici překračuje, vystavují se partneři dohadům okolí o důvodech, proč jsou spolu. Nejčastějšími domýšlenými argumenty jsou peníze, sex nebo jiné "výhody". Důvody jako jsou láska či vzájemná náklonnost ostatním mnohdy připadají jen těžko uvěřitelné.
Případy, kdy muž je výrazně starší než partnerka, jsou poměrně časté a nevzbuzují tolik rozruchu jako v případě opačném. Důvodů, proč si atraktivní mladé ženy hledají výrazně starší partnery je hned několik. Obdivují u nich zkušenosti, vyrovnanost, klid, životní nadhled. Starší muži už většinou mají vybudovanou i určitou společenskou pozici, díky které jsou schopni ženě nabídnout žádané jistoty. Mnozí z nich jsou rozvedení a jak potvrzují i průzkumy, vztah s takovými muži má dokonce větší šanci vydržet.
U starších mužů se dá také předpokládat, že jsou dobře připraveni se usadit a mnozí po tom také touží. Tento předpoklad však nelze brát jako železné pravilo. Objevuje se mnoho výjimek, kdy sebevědomý muž na prahu důchodového věku "upgradoval" svou přítelkyni výměnou za ještě mladší. Jinými slovy žádná žena si nemůže (a nesmí) být svým mužem příliš jistá. Ani ta výrazně mladší.
Muže ve zralém věku těší přízeň mladších žen a nalézají v jejím naplnění potvrzení své mužnosti a "formy". Pro mnohé představují mladé partnerky zpestření a změnu, po které podvědomě toužili. Pokud  za sebou mají nepovedené manželství, tím spíš jsou někteří přesvědčení, že příští vztah bude lepší, protože všechny jsou lepší než ten předchozí.
Najdou se i tací, kteří se domnívají, že milenecký vztah bude trvat věčně a od nové přítelkyně nikdy neuslyší větu: Miláčku, chtěla bych s tebou mít miminko. Ti se ale většinou dožijí nepříjemného překvapení. Ostatní muži honosící se výrazně mladší ženou v době, kdy si jejich bývalí spolužáci užívají volného času a odrostlých a samostatných potomků, vstávají několikrát za noc ke řvoucím dětským uzlíčkům a radují se podruhé (někteří potřetí i počtvrté) ze své rodiny.

Autor: Michaela Streit Kádnerová napsal/a: pavel_75 20:05 Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář