Pirsing na jazyku !

16.Březen 2006

Piercing v jazyku: cesta k infekcí

00:00 | 14.3.2006 

Móda jazyku ozdobeného kovovým cvočkem je hitem posledních let. Odborníci, zejména pak zubní lékaři, před touto ozdobnou praktikou varují. Lesklý cvoček může být zdrojem mnoha zdravotních potíží.
Piercing může přivodit nebezpečné infekce, způsobit poruchy řeči, dokonce i problémy s dýcháním. Kvůli přítomnosti lesklého cvočku si můžete také část zubu ulomit. Informuje o tom internetové zpravodajství stanice BBC News.
Piercing kdekoliv na těle může vždy způsobit infekci. Ovšem ozdoba v jazyku či jinde v ústech je ještě nebezpečnější. Bakterie, které se vyskytují pod jazykem, se zpravidla velmi rychle šíří a v extrémních případech mohou způsobit i otravu krve. Pokud si necháte ozdobit tělo piercingem nesterilními nástroji, můžete se nakazit i tak nebezpečnými infekcemi, jako je virus HIV či žloutenka.
Alergie na kovy
Na materiály, kterými si necháte jazyk ozdobit, může také organismus zareagovat alergií, zvláště pokud nejsou vyrobeny ze zlata, titanu či chirurgické oceli. Dalším nebezpečím, které tyto ozdoby skrývají, je možný vznik vnitřních cyst, které mohou ohrozit žilní a nervový systém.

"Lidé s piercingem v jazyku ohrožují nejen svá ústa, ale i celé tělo," říká lékař Geoff Craig z Britské asociace zubních lékařů BDA.

Odborníci však musí zůstat realisty, shodují se. "Žijeme v reálném světě a v něm si lidé prostě své jazyky propichují. Když už si někdo nechá piercing jazyka udělat, měl by se ujistit, že bude zákrok proveden odborně, v co nejlepších hygienických podmínkách. Ne každý piercingový salón si může dovolit zařízení, v němž se sterilizují potřebné nástroje."
Lékaři také upozorňují, že v období po piercingovém zákroku, tedy ve chvíli, kdy se rána ještě hojí, by si měli lidé dávat pozor při čištění zubů. Mělo by probíhat velmi šetrně, aby se zabránilo jakékoli infekci jazyka.

Závažné případy naštěstí jen zřídka

Existují i případy, kdy způsobil piercing jazyka opravdu vážné zdravotní problémy, ale ty nejsou naštěstí příliš časté. Britský časopis zaměřený na dentální problematiku nedávno přinesl zprávu o pětadvacetileté pacientce, které piercing způsobil vážné problémy s polykáním. Byla jí diagnostikována takzvaná Ludwigova angína.
Hnisavý zánět ústní dutiny je sice onemocnění poměrně vzácné, ale nereaguje na léčbu antibiotiky. Ozdoba z jazyka musela být pacientce odoperována. Žena musela po celkovém kolapsu organismu zůstat v nemocnici ještě několik dní.
Piercing jazyka si přes všechna nebezpečí nechává provádět stále více lidí. Mladí lidé by měli vědět, že piercingem dávají všanc své zdraví, a měli by alespoň vyhledávat zavedená studia, která poskytují piercingové služby na profesionální a vysoké hygienické úrovni.

napsal/a: pavel_75 15:59 Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář

LoVe.KiSs.GiRl 18.11.2009 20:26:12

je to blbost....mam ho dvakrát jeden už nenosim..ale je v pohodě..mno...


Gabruskaaa 22.05.2009 14:16:01

Mám ho tedka chvílku a je to zatím v pohode...


Luckaaa 12.09.2008 22:59:15

to je super ja ho mam jeden den a myslela jsem ze umru ale,dneska uz je to v pohode