Postižené dítě

26.Březen 2006

Mám postižené dítě

Sobota | 25. 3. 2006


Všichni se  zajisté shodneme na tom, že pokud se rodina dostane do tak vyhrocené situace, jakou je narození postiženého dítěte, zaslouží si podporu naší společnosti. Bohužel dnes více než jindy platí nutnost, že neznalost zákonů neomlouvá a co si sami nevyřídíte, to nemáte. V sociální oblasti je nepřehledná změť jednotlivých úřadů a často je na každém úřadě vyřizuje jiná dávka. Víte, na co máte jako rodiče postiženého dítěte nárok a kde si o ně můžete zažádat?
Úřad státní sociální podpory, spadá pod úřad práce
Kontaktní místa těchto úřadů naleznete prakticky v každém větším městě. Pod jejich působnost spadá mimo jiné:

Rodičovský příspěvek

Běžně je rodičovský příspěvek poskytován do 4 let dítěte, při splnění daných zdravotních kritérií má však na něj rodič nárok dokonce až do 7 let dítěte. Jeho současná výše je 3696 Kč měsíčně, u rodiče (studenta) pak až 3897 Kč měsíčně. Pokud matka nedává dítě do jeslí, školky či obdobného zařízení nad státem stanovený rozsah, může při současném pobírání tohoto příspěvku pracovat bez ohledu na výši výdělku ze zaměstnání či podnikání.

Zvýšení sociálního příplatku

Sociální příplatek je dávkou státní sociální podpory a náleží rodinám, jejich čistý příjem za předchozí kalendářní čtvrtletí nepřesahuje 1,6násobek životního minima. Pokud v takové rodině žije zdravotně postižené dítě (existují 3 kategorie zdravotního postižení) zohlední se tato skutečnost při výpočtu výše dávky, což vede k jejímu navýšení.
Sociální odbory pověřených městských úřadů s přenesenou působností
Většinou to jsou všechny městské úřady, pro obce to je zpravidla "spádová obec" či nebližší městský úřad. Zde si lze vyřídit:

Příspěvek při péči o osobu blízkou

Pokud matky nechtějí chodit do zaměstnání a chtějí zůstat se zdravotně postiženým dítětem doma, je pro ně výhodnější tato dávka. Její finanční výše je totiž vyšší. Při péči o 1 osobu činí 5400 Kč a při péči o 2 a více osob dokonce 9240 Kč měsíčně. Nárok má rodič celodenně, osobě a řádně pečující o těžce zdravotně postižené dítě vyžadující mimořádnou péči.

Příspěvek na individuální dopravu

U dítěte staršího 1 roku, které splňuje zdravotní kritéria stanovená zákonem, a jehož rodiče nevlastní automobil, lze poskytnout jednorázový příspěvek ve výši 6500 Kč ročně.

Příspěvek na výživu vodícího psa

U nevidomých dětí lze poskytnout tento příspěvek na výživu vodícího psa ve výši 800 Kč měsíčně.

Příspěvek na bezbariérový byt

Pokud rodina se zdravotně postiženým dítětem (znovu jsou zde stanovena určitá zdravotní kritéria) žije v bezbariérovém bytě, má nárok na příspěvek na úhradu tohoto bytu ve výši 400 Kč měsíčně a na částku 200 Kč měsíčně na úhradu bezbariérové garáže.
Příspěvek na zvýšené náklady spojené s trvalým používáním ortopedických, kompenzačních či jiných pomůcek
Pokud dítěti vznikají spolu s trvalým používáním pomůcek zvýšené náklady (např. u vozíčkářů na opotřebení ošacení apod.), může být jeho zákonnému zástupci vyplácen příspěvek do 200 Kč měsíčně.
Sociální odbory pověřených městských úřadů s rozšířenou působností
Takto vznosně se nazývají úřady=nástupci bývalých okresních úřadů. Co můžete očekávat od nich?

Průkaz mimořádných výhod, příspěvek na provoz motorového vozidla

I zde jsou zákonem rozlišeny 3 stupně zdravotního pojištění. Podle daného stupně jsou přiznávány průkazky TP, ZTP, ZTP/P. Průkazky ZTP zaručují držiteli slevu v dopravě (jak vlakové, tak i autobusové), průkazy ZTP/P dokonce tyto slevy zaručují i průvodci zdravotně postiženého. Tyto průkazy jsou přiznávány dětem od jednoho roku.
Pokud je dítě držitelem průkazu ZTP nebo ZTP/P, mají rodiče (či sourozenci nebo prarodiče dítěte) vlastnící auto používané k přepravě zdravotně postiženého dítěte nárok na příspěvek na provoz motorového vozidla. U držitelů průkazu ZTP ve výši 6000 Kč ročně, u průkazů ZTP/P částku 9900 Kč ročně (totéž platí i pro rodiče dětí nemocných zhoubným nádorem, které jsou v akutní fázi svého onemocnění léčeny ve fakultní nemocnici).

Příspěvek na zakoupení nebo celkovou opravu auta

Protože ne všichni rodiče zdravotně postižených dětí vlastní automobil, mají možnost dostat na pořízení automobilu příspěvek. Je určen pro rodiče dětí starších 3 let, které rovněž splňují daná zdravotní kritéria.V případě zakoupení lze obdržet příspěvek až 100 000 Kč, u opravy až 60 000 Kč.

Příspěvek na bezbariérovou úpravu bytu

Za splnění zákonem stanovených zdravotních kritérií mohou rodiče zdravotně postižených dětí starších 3 let obdržet i příspěvek na bezbariérovou úpravu bytu ve výši 70 % z nákladů (nejvýše 50 000 Kč, u výtahu nejvýše 100 000 Kč). Zákon přitom stanoví, které úpravy bytu se zahrnují do bezbariérové úpravy.

Příspěvek na pořízení zvláštních pomůcek

Podle jednotlivých zdravotních postižení jsou rozděleny zdravotní pomůcky, na které lze od státu získat příspěvek. Výše příspěvku většinou dosahuje poměrné části z pořizovacích nákladů na danou pomůcku.

Autor napsal/a: pavel_75 19:07 Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář