Velká prsa přitahují rakovinu

New York - Ženy s velkými ňadry jsou vystaveny vyššímu riziku vzniku rakoviny prsu. U žen, které nosí podprsenky větší velikosti než "D", je riziko vzniku vyšší dokonce o 80 procent.
Vyplývá to z nové studie amerických vědců, kterou zveřejnila agentura Reuters. Odborníci však upozorňují, že výsledky výzkumu rozhodně neříkají, že ženy s malými ňadry jsou v bezpečí.
"Kontroly by měly být samozřejmostí pro všechny ženy. Nejen pro příslušnice něžného pohlaví s velkými prsy," uvedla Karin Michelsová z Harvardovy univerzity. Michelsová má pro závěry studie jednoduché vysvětlení. "Čím větší ňadra, tím více prsních buněk. Čím více buněk máte, tím větší je pravděpodobnost, že některé z nich zmutují a odstartují rakovinotvorné bujení," dodala.

Každých pět hodin jedna žena zemře

Průzkumu se zúčastnilo téměř 90.000 žen ve věku 29 až 47 let. V České republice na rakovinu prsu ročně zemře téměř dva tisíce žen, v průměru jedna každých pět hodin. Čeští lékaři evidují každý rok více než pět tisíc nových případů onemocnění karcinomem prsu. Nejvyšší počet onemocnění se objevuje u žen ve věkové kategorii 55 až 60 let.
"Každoročně onemocní rakovinou prsu také zhruba 80 žen ve věku do 35 let," říká přednosta onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) v Praze Luboš Petruželka.
Ženy prevenci podceňují

Možnosti dát se preventivně vyšetřit na mamografu ale využívá jen třetina českých žen, které mají nárok na bezplatné vyšetření.
Podle zkušeností z vyspělých zemí mohou kvalitní prohlídky a včasná léčba snížit úmrtnost až o 35 procent.
Onemocnění rakovinou prsu je také pravděpodobnější u žen, které začaly dříve menstruovat a menopauza u nich přišla později. Riziko zvyšuje výskyt rakoviny prsu v rodině, hormonální substituční léčba trvající déle než pět let, těhotenství po třicátém roce života a bezdětnost.
V letech 2003 a 2004 se dalo vyšetřit téměř půl miliónu Češek a mamografy odhalily 2100 zhoubných nádorů, čtyři pětiny v počátečních stadiích.
napsal/a: pavel_75 22:41 Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář