Spolehlivý zabiják vztahu - stejné zaměstnání


Chcete recept na to, jak  rychle a spolehlivě zničit vztah nebo manželství? Je jednoduchý: pracujte společně ve stejném zaměstnání. Zmíněné výsledky se dostaví s pravděpodobností hraničící s jistotou, varují psychologové. Někteří jejich kolegové ale tvrdí, že společně sdílená kancelář i domácnost mohou vztahu prospět. Kde je tedy pravda?
Co je v domě není pro mě. Řídit se tímhle téměř posvátným pravidlem není vůbec od věci. Co nás s partnerem čeká na stejné pracovišti? Jsou v postatě dva modely. Buď partneři pracují pro velkou firmu a během dne se potkávají jen na chodbách nebo při obědě, zkrátka nejsou spolu v přímém pracovním kontaktu a rizika narušení vazby jsou malá.
Druhá varianta je rizikovější pokud je jeden z partnerů přiřazen na stejné pracoviště jako jeho protějšek, mohou nastat vážné problémy. Je možné, že pak svého partnera uvidí v situacích, jaké společně ještě nezažili, při jednání, na jaké nejsou zvyklí a nemusí pro ně mít pochopení. Pokud jeden druhého neznají opravdu dobře, je lépe s této variantě raději vyhnout.

Rizikové pracoviště

Obavu může vzbuzovat stejné zaměstnání partnerů i z finančního hlediska. Pokud oba partneři pracují pro stejného zaměstnavatele a ten začne z jakýchkoli důvodů propouštět, může se přihodit, že o příjem přijdou oba. Pár či ještě hůře rodina se tak dostává do finanční deprese. Není také tak vzácné, že zaměstnavatel vydírá jednoho z partnerů na úkor druhého: pokud nepodáš výpověď sám, vyhodím vás oba, atp.
Podle psychologa PhDr. Petra Šmolky ovlivňuje kvalitu vztahu či manželství mnoho dalších faktorů než jen společné zaměstnání. Říká: "Společnou práci bych přirovnal k jakémusi pomyslnému katalyzátoru. Ze školy si matně pamatuji, že jde o látku, která ovlivňuje chemické reakce, aniž by do nich sama vstoupila. Společné zaměstnání tak může rozbít až dosud jen skrytě konfliktní vztah, může také obohatit vztah jinak kvalitní".
Sociologické průzkumy uvádějí, že lidé tráví v zaměstnání více času než dřív. Češi jsou v tomto směru evropskými rekordmany. V práci jsou 42 hodin týdně. Není žádným překvapením, že řada vztahů začíná právě tam. Kvalitní zaměstnavatelé však většinou dbají, aby jeden z páru nebyl nadřízeným druhého a nevznikaly tak zbytečně konfliktní situace.

Kdo je šéfem?

Ženy podřízené v zaměstnání svému partneru mají tendenci si pracovně podřízený vztah kompenzovat v soukromí. Jinými slovy; v práci jsi pánem ty, doma šéfuju já. Totéž platí samozřejmě i pro muže.
Petr Šmolka vysvětluje hlubší původ problémů: "Jistou roli hrají i mezipohlavní odlišnosti. Donedávna bývalo zvykem, že muž vždy míval nejen vyšší vzdělání a prestižnější zaměstnání, ale v práci většinou i vyšší pozici. Jak známo, ženy obecně celkem nemají problém, pokud je jejich nadřízeným muž, zvláště, není-li to jejich vlastní, ovšem muž se ženou v nadřazené pozici srovnává podstatně obtížněji. Běžní muži mají totiž jen pár základních úzkostí aby nepřišli o potenci a aby nebyli pod pantoflem. Což jde, mimochodem, často jaksi ruku v ruce".


Dá se to zvládnout?

Pár pracující na jednom místě musí také čelit tlaku zvenčí. Kromě zaměstnavatele mu mohou znepříjemňovat život dohady kolegů o možném nadržování a protekci.Vše se ale dá překonat, pokud se společně pracující partneři naučí respektovat několik pravidel. Musí pamatovat na své kolegy. Pokud pár pracuje v týmu, je nutné, aby se do spolupráce zapojoval se všemi kolegy stejně. Není vhodné, aby se partneři v zaměstnání oslovovali důvěrnými přezdívkami přinesenými z domova, případně používali erotické narážky nebo před kolegy řešili své domácí rozepře. Protože oba z páru tráví téměř veškerý svůj čas společně, je zapotřebí, aby udržovali každý své zájmy a smířili se s tím, že lepší bude si užít si dovolenou odděleně.
Zvládat společnou práci i domácnost vyžaduje notnou dávku tolerance a schopnost oddělovat pracovní záležitosti od osobních. Záleží jak na stabilitě vztahu tak a tom, jak se partneři navzájem znají. Nedávno vyšly dvě knihy, které by mohly těm, kteří problémem tuší nebo jim již čelí, pomoci zvládnout nejen nápor společného života, ale i společného zaměstnání. PhDr. Petr Šmolka vydal v nakladatelství Grada knihu Výběr partnera pro zadané i nezadané a čerstvě vyšlo nové vydání osvědčeného Klíče k výběru partnera pro manželství Miroslava Plzáka od nakladatelství Motto.


napsal/a: pavel_75 23:06 Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář