POZOR NA AIDS !!!!

27.Květen 2006

"Lidé ztrácí před AIDS úctu."

Nad vchodem Domu světla visí bílá vlajka s červenou stužkou, znakem České společnosti AIDS-pomoc. Pokud byste ale očekávali dlouhé nemocniční chodby a sterilní pokoje, budete překvapeni. Fitness, vodoléčba, útulně zařízené pokoje, terasa, zahrádka ve vnitrobloku; nebýt ambulancí a všudypřítomných madel zajišťujících snazší pohyb imobilních klientů, nepoznali byste, že se nacházíte v azylovém domě pro infikované virem HIV.

Chybí odstrašující příklad

Pražský Dům světla funguje už sedm let a kromě služeb pro HIV pozitivní a nemocné AIDS poskytuje i bezplatné testování, telefonickou a internetovou poradnu pro veřejnost. V České republice je v současné době 878 HIV pozitivních lidí, 199 z toho je nemocných AIDS a 119 zemřelo. V posledních letech se však počet HIV pozitivních začíná opět zvyšovat: "Národ se přestal AIDS bát. Dnešní mladá generace před sebou nevidí žádnou známou osobnost, která by se odvážila s touto nemocí vystoupit a ukázat, jak vir dokáže člověka zničit. Opět se setkáváme s názorem, kdy se lidé domnívají, že jim se nic stát nemůže, nás se to netýká," říká ředitel Domu světla, Miroslav Hlavatý.
Dům světla nabízí pomoc lidem infikovaných virem, kteří například poté, co sdělili svou diagnózu, přišli o rodinné zázemí, o byt, zaměstnání, nebo se ocitli v jiné tíživé sociální situaci. "Nepomáháme však pouze lidem s HIV ale i jejich rodinám, aby se s touto novou informací týkající se blízkého člověka lépe vyrovnali," dodává Miroslav Hlavatý.
V současné době pobývá v Domě světla dvanáct klientů. K dispozici jsou pro ně psychologové, psychiatr, sociální pracovník, lékař a zdravotní sestra: "Pouze tři lidé jsou u nás však kvůli tomu, že potřebují odborný dozor, protože by se o sebe po zdravotním hledisku nedokázali ve své domácnosti postarat sami," říká Miroslav Hlavatý.

Anonymita k nezaplacení

Klienti však na Domu světla oceňují především anonymitu, kterou jim poskytuje: "Jen minimum lidí, kteří jsou u nás ubytovaní jsou z Prahy. Poskytujeme služby pro celou republiku a o Prahu je největší zájem, protože zaručuje našim klientům anonymitu, která je pro ně velmi důležitá. Stále u nás ještě přetrvává nesmyslný postoj veřejnosti, která nemocného člověka definitivně odepíše," konstatuje ředitel Domu světla.
"Je až neuvěřitelné, s jakými předsudky se stále potýkáme," stěžuje si Hlavatý. "Lidé, kteří k nám občas přicházejí, berou za kliku přes šos kabátu, aby se jí nemuseli dotknout. Stále mezi lidmi přežívá přesvědčení, že AIDS lze chytit podáním ruky, nebo kýchnutím. Když takovému člověku nabídneme kávu nebo občerstvení, většinou odmítne, protože má strach z toho, kdo myl skleničku, nebo připravoval jídlo. Máme například problém sehnat opraváře, který by byl do Domu světla ochotný přijít." Přitom v západní Evropě se stále více prosazuje trend rušení podobných zařízení, protože tamní společnost je schopna nemocné integrovat mezi sebe.

Nechte se testovat

Zároveň je však zájem o testování na HIV stále větší zájem. Hlavatý to přičítá anonymitě, kterou Dům světla poskytuje a přístupu k žadatelům o testování: "Problém, který řeší každý HIV pozitivní, je otázka, komu o své diagnóze říci. A my sami svým klientům radíme, aby si velmi rozvážili, komu svou diagnózu sdělí," uvádí. "Díky postoji veřejnosti k HIV si potom každý rozmyslí, jestli se nechá otestovat u svého praktického lékaře, kde se zná každý s každým, nebo zvolí anonymní cestu, kterou nabízíme například my."
Testování je bezplatné a probíhá nikoli pod jménem, ale pod pořadovým číslem. Je však nutné, aby od posledního rizikového chování, kdy mohlo dojít k nákaze, uplynuly alespoň dva měsíce. To je totiž doba potřebná k tomu, aby se v krvi objevily protilátky. Stejně tak může veřejnost využít i bezplatné telefonické a internetové AIDS poradny, které Dům světla provozuje. "Lidé by si měli konečně uvědomit, že HIV není pouze problémem homosexuálů a bisexuálů, kteří tvoří necelých šedesát procent infikovaných, ani sociálně slabých, injekčních uživatelů drog, či prostitutek, ale je reálnou hrozbou pro nás všechny," uzavírá Miroslav Hlavatý.
Pokud máte zájem o bezplatné testování, nebo některou z poraden, více informací můžete načerpat na stránkách: www.aids-pomoc.cz.
napsal/a: pavel_75 23:18 Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář