Sex a stárnutí

redakce, 13.6.2005
S přibývajícím věkem dochází u mužů i žen ke změnám, které mají vliv na kvalitu sexuálního života. Nemusí být jen záporné, právě naopak. A ty, které jsou jako záporné vnímány, se dají mnohdy jednoduše překonat.


Postoje k sexu v pozdějším věku jsou velmi problematické. Velké množství mladších lidí si myslí, že starší lidé už sexuálně nežijí nebo že po dosažení určitého věku se sex stane nedůležitou součástí života. Ovšem nic není vzdálenější pravdě. Mnoho lidí zájem o sexuální intimitu má a je sexuálně aktivní až do osmdesáti let či dokonce déle. Nemůže se najednou stát, že se z nás stanou bytosti bez sexuálního zájmu, se kterým jsme se narodili a byl s námi celý náš život. Rozdíl je v tom, jak je naše sexualita projevována. Například ve dvaceti letech nás vzruší snad úplně všechno, zatímco v pozdějším věku je potřeba víc sexuálních zkušeností a projevy sexuality jsou více rozvinuté a vytříbené.

Co je záměr sexu v pozdějším životě?
Když vstupujeme do pozdějšího období života, přinášíme si s sebou dvě radosti: naše děti a naši kariéru, která je však v tomto období méně důležitá pro každodenní život. To znamená, že osobní vztahy a přátelství nabudou na důležitosti. Sex se pak stává ujištěním celoživotní lásky. Je to projev spokojenosti získané současným životem.
Je to projev sblížení v našem nejhlubším vztahu a důležité měřítko kvality života.
Přirozené změny v životě muže
Co to jsou erektilní potíže?
S vlivem stárnutí je u mužů ovlivněna schopnost dosáhnou erekce. Trvá delší dobu, než muž erekce dosáhne, a není tak pevná jako v mládí. Někteří mohou mít problém ji dosáhnout úplně. Příčiny erektilních problémů mohou být fyzického nebo psychického rázu. Ty, které jsou psychického původu, převládají. Jenom strach z toho, že se mohou s přibývajícím věkem dostavit problémy se sexem, může erektilní potíže způsobit.
Dosáhnutí erekce se pak stane prodlouženým  procesem stimulace a intimity. Někdy je třeba více intenzívní manuální nebo orální stimulace, aby muž dosáhl erekce.
Některé páry shledají velmi účinným, když vloží ochablý penis do vagíny, což pracuje jako stimulátor.
Co to je impotence?

Impotence je neschopnost muže dosáhnout erekce. Příčiny jsou většinou psychologického rázu, i když nejsou výjimkou příčiny fyzické. Vyhlídka impotence může některé muže odstrašit od sexuální intimity, ale pokud se naučíte s partnerovou nižší potencí vyrovnat, můžete mu pomoci znovu nabýt ztracené sebevědomí a zájem o sex. Impotence je porucha, která ovlivní prakticky každého muže alespoň jednou v životě. Může to být velmi trapné a pro někoho odrazující, ale většinou je to pouze dočasné. Impotence se většinou stane problémem, pokud muž věří, že to problém je. Jinými slovy, pokud muž věří tomu, že je impotentní, většinou se jím stane. Tím se stane velmi frustrovaný a málo sexuálně naladěný. Pokud je mezi vámi a vaším partnerem tento problém, je hned několik technik, jak se mu bránit dřív, než navštívíte sexuologa nebo lékaře.
Co můžete udělat v případě neúspěchu erekce?

Naučit se, jak muže správně stimulovat- stimulace kterou muž pociťuje, se s přibývajícím věkem snižuje. Orální nebo manuální stimulace  penisu je potřeba ve větší míře. U některých mužů je třeba neustála stimulace k dosažení erekce.  Některým mužům manuální a orální stimulace nevyhovuje a preferují vložení ochablého penisu do vagíny, což může erekci vyvolat.
Redukovat stres- nejdůležitějším aspektem v boji s impotencí je ujistit se, že je muž spokojený. Pokud se muž cítí pod nátlakem, může mít problém s dosažením erekce. Pokud je však relaxovaný, bude to pro něj mnohem jednodušší.

Přirozené změny v životě ženy

Je falešným dojmem, že ženy s přibývajícím věkem ztrácí touhu po sexuální intimitě. Je však pravda, že jisté přirozené změny mohou ovlivnit to, jak sex prožívají. Sexuální změny u žen jsou výsledkem tělesných změn po produktivním období. Největší změny jsou spojeny s menopausou nebo přerušením ovulace.
Tyto změny mohou mít vliv na pohled na sex.
Jak ovlivňuje menopausa tělo sexuálně
Menopausa je pravděpodobně největší fyzická změna, které musí žena čelit ve středním věku. Menopausa obecně mění sexuální reakce a dokonce složení vagíny. Největší změny jsou ztenčování a zkracování vaginálního kanálku a snížená lubrikace. Toto je někdy doprovázeno zmenšením velikosti vagíny. Tukové usazeniny nalezené ve velkých stydkých pyscích se ztrácejí, a tím se vagína zmenšuje. Kombinace redukované lubrikace a menší vagíny může činit soulož velmi nepříjemnou.
Co můžeme udělat abychom těmto změnám zabránili?
Lubrikace

Jednoduchou cestou jak zpříjemnit sex po menopause je použití lubrikačních gelů.
Nahrazení přírodních tělesných lubrikantů umělými může učinit sex stejně příjemným jako předtím. Klitoris a jiné sexuální orgány jsou stále stejně citlivé a zůstane to tak do konce života.
Pozitivní myšlení

Uvažovat o menopause jako o pozitivní změně je také velmi důležité. Menopausa je důležité období v životě ženy. Těhotenství už se bát nemusí a to jí může zbavit určitého napětí během sexu. Zjistí, že je pro ni sex mnohem víc potěšující. Abstinence během menstruace už jí také nemusí dělat starosti. Výsledek toho všeho může být pro mnoho žen úlevou. Takže zbývá jen zmenšování vagíny, což může být také jenom plusem, jelikož menší vagína znamená bližší kontakt s nervy a tím větší sexuální potěšení. Takže stárnutí může znamenat mnoho velmi příjemných změn, pokud je člověk ochoten se přizpůsobit. napsal/a: pavel_75 16:16 Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář