!! trápení v sexu !!

14.Červen 2006

Co nás nejvíc trápí v sexu?

Lidé mají sklon zapamatovat si ty největší extrémy, proto občas můžete získat dojem, že žijeme ve světě, kde je každý druhý člověk zoofil či nekrofil. To ovšem vůbec neznamená, že tyto poruchy sexuální preference, jak je odborně nazývají psychologové, jsou ve společnosti často zastoupeny. Jaké jsou ale nejčastější sexuální poruchy (do označení poruch se počítají i sexuální dysfunkce), u nichž je velká pravděpodobnost, že se budou týkat právě vás nebo někoho z vašich blízkých?

Nedostatek sexuální touhy vede

Suverénně nejčastější sexuální poruchou mezi ženami je nedostatek nebo ztráta sexuální touhy. Odborníci uvádějí, že tato porucha postihuje přibližně třetinu žen, ale pouze necelých šestnáct procent mužů. Pokud se nedostatek nebo ztráta sexuální touhy týká právě vás, rozhodně ji nemůžete vy ani váš partner přehlédnout. Jakákoli představa, že by mělo dojít k sexu totiž produkuje úzkostné a vůbec nepříjemné pocity. Lidé, kterých se týká, se snaží sexu vyhnout, a pokud už k němu dojde, málokdy je spojen s uspokojením.
Hned po nedostatku sexuální touhy je mezi ženami nejčastější takzvané selhání genitální odpovědi a dysfunkční orgasmus. Studie udávají až třicet procent žen, které jsou těmito poruchami postiženy. U mužů jde v tomto případě o nedostatečnou erekci a předčasnou ejakulaci, kde se výskyt pohybuje kolem dvaceti procent. Sexuologové uvádějí častou stížnost zvláště mladých žen na to, že nikdy neprožily orgasmus, nicméně, jak uvádí Petr Smolík v knize Duševní a behaviorální poruchy, pouze pět procent vdaných žen nikdy nezažilo orgasmus.
Celé romány se vyprávějí o vaginismu žen, který údajně může vést k tomu, že se poševní svaly sevřou takovou silou, že "uvězní" mužův penis a oddělení milenců je možné pouze za pomoci odborníka vybaveného patřičnými nástroji. Ve skutečnosti se však vaginismus vyskytuje většinou u žen, které za sebou mají nějaké sexuální trauma a křeč svalů nastoupí už před sexuálním stykem. Navíc výskyt vaginismu v běžné populaci je zcela minimální.

Hojná pedofilie

Další skupinou posluchačsky vděčných sexuálních poruch jsou poruchy sexuální preference. Sem právě patří okřídlený fetišismus, exhibicionismus apod. Zřejmě však budete překvapena, která z těchto poruch je v populaci nejčastější.
Jde totiž pravděpodobně o pedofilii. To samozřejmě neznamená, že by se většina populace vrhala na děti sotva odrostlé školce. Pedofilie totiž zahrnuje i dospívající a věkový rozdíl mezi účastníky sexuálního styku musí být minimálně pět let. Podle těchto kritérií se však odhaduje, že přibližně 25% mužů vzrušují dospívající dívky. Což přirozeně nemusí znamenat, že muž, jemuž se líbí třináctiletá dívka, by s ní chtěl mít pohlavní styk, ani že je jeho osobnost narušená. "Pravý" pedofil není totiž schopný sexu s dospělou osobou.
Všechny další sexuální úchylky, jako je voyerství, fetišismus, zoofilie, nekrofilie a podobně, jsou v populaci zastoupeny pouze v nepatrném procentu. Vyšší výskyt se v této skupině vyskytuje pouze u sadomasochismu.
napsal/a: pavel_75 14:26 Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář