V E Č Í R K Y !!

03.Duben 2006

Večírkové tipy

Možná už jste to někdy zažila. Chcete něco oslavit s lidmi, které máte ráda, sezvete své přátele a očekáváte skvělý mejdan.

Nejdřív ale strávíte několik hodin přípravou nejrůznějšího občerstvení, přípravy bytu a dalších rekvizit. Následuje samotný společenský akt, v jehož průběhu kmitáte kolem hostů, roznášíte jídlo a pití, kontrolujete odkud se bere ten podezřelý zápach, jestli náhodou nehoří koberec a žárlivě střežíte porcelánovou soupravu po babičce.

Několik dalších hodin potom věnujete likvidaci způsobené spouště, sčítáte škody a umiňujete si, že příště už se bude slavit kdekoli jinde mimo váš byt.

Přitom ale existují lidé, kteří dokáží uspořádat večírky bez ztráty "kytičky" a ještě si je dokonce i užít. Zeptali jsme se několika profesionálů z cateringových firem a společností, které se pořádáním oslav zabývají na jejich osvědčené tipy pro pořádání větších společenských akcí. Z jejich tipů můžete načerpat inspiraci pro svůj další večírek.

1. Nepodceňujte přípravu.
Samozřejmě tím není myšleno, že máte nechat ve svém večírku veškeré peníze, čas a energii. Jde spíš o jakési mentální naplánování večera. Měla byste mít jasnou představu o tom, jak velký večírek chcete, kolik mu hodláte věnovat času, energie i peněz a tyto hranice bezpodmínečně dodržet. Profesionálové upozorňují, že poměrně častou chybou organizátorů jsou "velké oči" co do rozměrů večírku a následné rozčarování z toho, kolik večírek stál.

2. Pozvěte správné hosty.
Předem si stanovte počet lidí, které hodláte pozvat. Nezapomeňte do konečného součtu započítat i partnery pozvaných, pokud mejdan není jasně určen jako např. dámská jízda. Lidé, kteří se pořádáním večírků živí, ale varují, že i v případě, že je jasně řečeno, že jde o večírek bez partnerů, alespoň několik hostů téměř jistě dorazí s partnerem. Zvěte lidi, kteří se navzájem znají a mají alespoň něco společného. Osamělí jedinci se na večírcích obvykle příliš nebaví a několik odlišných skupin bude mít za následek jen jejich roztrhání do osamocených skupinek.

3. Zvolte téma.
Přirozeně nemusíte pořádat maškarní ples, nebo tématicky zaměřený večírek, ale osvědčeným večírkovým trikem je pojmenování myšlenky večírku. Nemusí jít nutně o narozeninovou oslavu, stejně dobrým spojovacím tématem je i letní grilování, koktejly, nebo třeba party latinskoamerickém rytmu. Profesionálové říkají, že večírek s ústředním tématem je pro hosty mnohem větším lákadlem než anonymní pařba a zároveň máte postaráno o jeho náplň.

4. Sjednoťte pití
Smiřte se předem s tím, že se nikdy netrefíte do vkusu všech pozvaných. Soustřeďte se na dva tři druhy základního alkoholu, kterého si opatřete dostatečné množství. Pokud nekupujete přímo sud a máte pozvané větší množství hostů, vykašlete se na pivo, protože ho stejně pravděpodobně nebudete mít dost k uspokojení všech. Navíc většina lidí nechce míchat pivo (stejně jako víno) s ostatními druhy alkoholu. Mnohem výhodnější je vsadit na míchatelný alkohol a dostatek nealka.

5. Vsaďte na papír.
Není nejmenší důvod, proč byste se měla v průběhu večírku hroutit při každém řinčení rozbíjených talířů a po akci oplachovat hromadu nádobí. Stejnou službu vám prokáže jednorázové nádobí, ať už z papíru nebo z plastu. Vyrábí se už i ve vkusných variantách, za které se nemusíte stydět a po večírku jej jednoduše shrnete na hromadu a vyhodíte.


6. Drobné pozornosti
Firmy, které se zabývají pořádáním večírků, dokáží pozvednout úroveň jakékoli party několika drobnými pozornostmi, které téměř nic nestojí, ale vaše hosty určitě potěší. Všude na stolech by vaši hosté vždy měli najít dostatek papírových ubrousků, do kterých si nejen utřou ruce, ale zachrání i drobné nehody. Stejně tak vaši hosté zcela určitě ocení misku mentolových bonbónů umístěnou u umyvadla.

7. Minimalizujte škody.
Pokud nechcete ronit slzy nad zničeným kobercem, propáleným ubrusem a dalšími večírkovými nehodami, udělejte patřičná opatření dostatečně předem. Odstraňte ubrusy, volně ložené věci a další předměty, o které byste nerada přišla. Čím víc máte pozvaných hostů, tím větší je pravděpodobnost, že se stane nějaká nehoda. Jestliže si potrpíte na svůj koberec, přesuňte raději mejdan do venkovních prostor. Očekávat, že své hosty dokážete uhlídat, je velmi naivní představa.

napsal/a: pavel_75 11:26 Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář