21.Říjen 2008

Jíme zdravě - desatero

Skoncujte se smažením

Nahraďte smažení jinou tepelnou úpravou, například grilováním. Takto upravené maso (nebo zelenina) jsou nejen velmi chutné, ale také daleko zdravější, protože přebytečný tuk odkape. Pokud se smažených jídel nedokážete vzdát úplně, po vyjmutí z pánve každý kousek rozložte na papírové ubrousky, aby se do nich vsákl přebytečný tuk.

Pozor na polotovary

Omáčky, polotovary nebohotová jídla byste měla jíst co nejméně. Pokud není jiná možnost,rozřeďte je větším množstvím vody a přidejte čerstvou zeleninu.Úplně se vyhýbejte polotovarům z masa (obalené řízky apod.), které pod obalem zpravidla ukrývají spoustu tuku.

Nahraďte uzeniny

Uzeniny sice dobřechutnají, ale jsou skrytými původci obezity. Nahraďte je tuňákem,lososem, šunkou z libového masa nebo kuřecími prsíčky bez kůže.

Opatrně při zahušťování

Pokud používáte kzahušťování polévek a omáček smetanu, zkuste přidat jenom polovičnídávku a rozřeďte ji trochou mléka, případně nízkotučným bílým jogurtem.Zeleninové polévky nezahušťujte, raději přidejte rozmixovanou bramborunebo těstoviny.

Pozor na omáčky

Nahraďte tatarskou omáčkudomácím odlehčeným dresinkem, který si sama připravíte. Stačí smíchatbílý jogurt s trochou kečupu nebo hořčice, přidat utřený česnek adochutit kořením.

Mlsejte zdravěji

Kupované zákusky skrývajívelké množství tuku. Upečte si raději vlastní koláč, bez tučnýchnáplní. Pochutnat si můžete i na ovocných koktejlech nebo tvarohové pěně.

Kupte si kvalitní pánev

Zlikvidujte množství starých a nekvalitních pánví a investujte do jedné, ale pořádné. Kvalitní pánev s teflonovým povrchem omezí množství oleje na minimum.

Ořechy s mírou

Ořechy jsou zdravé, aleobsahují velké množství tuku a mohou být příčinou trávicích problémů.Nevhodné jsou příliš přesolené. Úplně stačí přidat několik kouskůmandlí, vlašských nebo para ořechů například do ovesné kaše.

Zdravé složky

Čerstvá zelenina, ovoce aluštěniny obsahují nejen potřebné vitaminy, ale i vlákninu, která jepotřebná pro dobré trávení. Denně byste proto měla sníst několik porcíovoce nebo zeleniny.

Pitný režim

Vynechejte všechnyslazené nápoje, pozor i na oblíbené likéry, které obsahují velkémnožství cukru. Dejte přednost především bylinkovým čajům, minerálkámbez bublinek, šťávám z čerstvého ovoce a zeleniny a čisté vodě. Trochu "příležitostného vínka" je v pořádku.

Komentáře (0):

Přidej komentář

<< Domů