Milostné rošády   24.Srpen 2006


Veřejná nevěra
Nebýt sexu, nejspíš bychom se vůbec nehádali. Jiné problémy jsme neměli. Anebo jsme je neměli, protože nás trápily ty ohledně sexu? Možná. Sex se totiž objevoval ve všech našich debatách a kvůli němu jsme se k ostatním záležitostem dostali jen zřídkakdy. Obvykle jsme vedli řeči pořád dokola. Nespíme spolu, vadí nám to, jemu o něco víc, do manželské poradny nechceme, už mě to takhle nebaví, a co myslíš, že mě snad ano?, ne, ne, nikoho jiného nemám... Ten večer to bylo stejné. Ani jsem nemusela poslouchat, co říká. Uhádla jsem dopředu každé slovo. "Co zas?" zeptala jsem se ho, když od příchodu z práce prohodil jen dvě slova. Ahoj na uvítanou a díky po večeři. "Ty víš co," otočil se ke mně zády. "Ano, vím. Ale nevím, proč děláš zase dusno." "Protože jsem frustrovaný. Takhle to dál nejde." "Co chceš dělat? Najít si milenku?" "Nechci tě podvádět, ale něco bychom měli zkusit. Veřejně, jestli mi rozumíš. Otevřeně. Co takhle... Co třeba takovou malou rošádičku?"

Výměna krále
Rošáda je jediný šachový tah, kdy hráč táhne dvěma figurkami najednou – král se vymění s věží. Král nesmí být v šachu a hráči nesmí do té chvíle ani jednou z figurek táhnout. Protože je v řadě na šachovnici sudý počet políček, k jedné z věží má král o políčko blíž než k druhé. Podle toho, s kterou se vymění, se rošáda označuje buď jako velká, nebo jako malá. Jednoduché. Geniální tah. Ovšem v partnerském vztahu? Myslí to vážně, nebo mě chce jen vyprovokovat? "Prostě výměnu," začal překotně vysvětlovat. "Výměnu partnerů. S někým se domluvíme a navzájem se prohodíme. Rozumíš?" Rozuměla jsem. Ale nevěděla jsem, jak to chce provést prakticky. "O tom se budeme bavit později. Až jestli se dohodneme. Víš, říkám si, že by nám to mohlo pomoct. Zkusili bychom si to s někým jiným a přitom by nešlo o nevěru. Udělali bychom to naráz. Dohodli bychom si pravidla, abychom se nedopustili chyby. Pak bychom si všechno popsali a třeba zjistili, co spolu děláme špatně." Aha. A jak ví, že ta druhá to bude dělat dobře? Když jsme spolu spali poprvé, také se nám to líbilo. "Nic ti nevnucuju," ukončil svůj monolog o prospěšnosti milostných rošádiček. "Sám jsem ze svého nápadu překvapený. Musím si ho ještě promyslet. Víš co?" podíval se na mě zvláštním pohledem. "Udělej to samé, Terko. Nech si to projít hlavou. Promluvíme si za pár dní..."

O krok vepředu
V noci mi došlo, že ke mně nebyl úplně upřímný. Měl to už promyšlené. Věty, které z něj padaly, působily skoro naučeně... Takže on chce spát s jinou ženou. A aby neztratil morální kredit, navrhl výměnu. Když budu s jiným mužem spát také já, nebudu mu moci nic vyčítat. Představila jsem si, že se jako na povel miluji s jiným mužem, zatímco můj manžel je v tu samou chvíli v jiném bytě v milostném objetí s jinou ženou, a kupodivu se nedostavila nechuť ani odpor. Naopak. Vzrušovalo mě to! "Tak jo," oznámila jsem mu. "Jo?" zakoulel očima. "Jo. Třeba nám to pomůže. Domluvíme si pravidla a pak si všechno popíšeme. Do detailu, protože jestli tohle máme překonat, musíme být k sobě upřímní." "Myslíš to vážně?" "Vypadám snad, že si dělám legraci?" Tehdy poprvé se na mě podíval podezíravě. "Opravdu to myslím vážně," ujistila jsem ho. "Zkusíme to. Máš pravdu, takhle to dál nejde. A není to nevěra. Pouze výměna. Jen nevím, jak najdeme pár, který bude ochotný se prohodit." Byl o krok vepředu. "Napadla mě Markéta s Karlem."

Pozítří večer
Markéta s Karlem? Ale to jsou naši přátelé. Dokonce jsme si našli byty přes ulici, abychom se mohli často navštěvovat. Karla jsem pustila z hlavy, strašila mě Markéta. Proč si vybral ji? Líbí se mu? Jestli ano, jak dlouho? A proč mi jejich jména oznamoval, jako kdyby si byl jistý, že budou souhlasit? Mluvil s nimi přede mnou? Sakra, proč Markéta? Nemají spolu něco? Ale to by mi přece neudělali. Manžel a nejlepší kamarádka... Pochybnosti jsem si nechala pro sebe. Právě proto, že jsou to naši přátelé, se navzájem nezradíme. "Dobře, ale kdo se jich zeptá?" "Oba. Pozveme je na večeři, ty si vezmeš Markétu stranou a já budu mluvit s Karlem." Souhlasili. Vůbec jsme je nemuseli přemlouvat. Markéta se ostatně zmiňovala, že spolu moc často nespí. Ani si to nepotřebovali promyslet. Není do výměny Markéta nějak moc hr? "Fajn," loučil se s nimi můj manžel, když jsme dohodli podrobnosti. "Pozítří v šest večer. Já přijdu k vám a Karel k nám."

Vzájemné pochybnosti
Karel byl citlivý a něžný, ale já jsem pořád před očima viděla manžela s Markétou. Teď ji svléká, představovala jsem si v duchu, když mi Karel sundal podprsenku. Markéta má štíhlou postavu jako já, ale třikrát tak velká prsa. Teď ji pokládá na postel. Karel byl fajn, vážně, a jako tajný milenec by možná neměl chybu. Fyzický orgasmus se dostavil brzy a dokonce následoval druhý a třetí, což se mi s manželem nestalo nikdy. Psychicky jsem z toho neměla nic, přestože v představách mě to vzrušovalo. Ten večer jsme o tom nemluvili a později jsme také podrobnosti, které jsme si podle plánu měli popsat, vynechali. Nechtěla jsem mu říkat, co jsem cítila, a tak jsem prohlásila, že to docela šlo, ale nijak to nevybočovalo z normálu. On mluvil ve zcela stejném duchu, což mě zase o něco víc znejistilo. Pokud jde o rošády, příště zůstanu u šachových. Milostné rošády elegantní nejsou, o geniálním tahu se pak nedá mluvit vůbec. Jsou upocené, upachtěné a nám při-nesly jenom vzájemné pochybnosti. Já je mám určitě a ty manželovy tuším. Bezpochyby se v duchu také ptá, jaký asi Karel byl a jestli po něm netoužím. Toužím. Ale jako po tajném milenci. Po čem asi touží on? Po čem Markéta s Karlem? Neuvědomili jsme si jednu věc. V partnerských vztazích žádné malé rošády neexistují. Malé rošádičky už vůbec ne. Na velkou rošádu jsme nebyli připravení. napsal/a: Andysekk 12:49 | Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář