17.Duben 2010,21:30

Před časem jsem se na facebooku přidala do skupiny: Jejich tempo je vražedné, jejich působiště je Kaufland. Důchodci. V den, kdy jsem klikala na: Staňte se fanouškem jsem netušila jaký poprask z toho časem bude.

Důchodkyně a důchodci jsou rázem v očích medií a to i "seriozních" největšími nebožátky. Proč se na to někdo nepokusí podívat trochu jinak? Opravdu se mají špatně? Je chyba v naší generaci? Můžeme za to my?

Jsem ze starší rodiny, mojí matce je 61 a je nejmladší ze sedmi sourozenců. Její přátele jsou starší a tak jsem se naučila lidi rozlišovat podle osobnosti, ne věku. Naše sousedka paní Fukalová mi byla po smrti mé babičky takovou adoptivní a s matiččiným kamarádem Kantkem si rozumím, nemám problém si povykládat i s jinými jejími přáteli ačkoli nás dělí minimálně 3o let a když jsem byla loni pomáhat v klubu zahrádkařů matičce s oslavou 6o dali jsme po pulce jak zamlada ačkoli tady věkový rozdíl narostl.

Podle mého názoru si člověk musí svou úctu zasloužit. A opravdu nemůžu opravdu nemůžu respektovat ty NAPROSTO NEVYCHOVANÉ osoby, které vídám ráno v autobuse do Židenic. Ve čtvrtky, kdy jsou v Kauflandu slevy mi v autobuse projde po noze, nebo do mne žduchne aspoň deset "z nich" ještě ani jednou jsem neslyšela krátké dvouslabičné: Pardon, nebo delší Omlouvám se.  A i při některém jednání mi přestává rozum stát. Když vidím dědečka, který má opravdu zdravotní problémy, nebo starší paní která na tom není o moc lépe a jediné místo je to moje. Pustím je, ale čemu nerozumím je PROČ já jako dáma bych měla pouštět sednout čilého 65letého muže, který se pomalu násilím dobývá mého místa. Už téměř od narození nás jako malé maminka učí prosím, děkuji. Když mne tedy začne poučovat o slušném chování upozorním ho na tyto nedostatky. Jsem pak chuligánkou autobusu. Nedávno jsem taky tančíce ve směru zabočení autobusu byla svědkyní jak se vizuelně mladší muž nechal pustit od vizuelně starší paní. CO to je sakra za vychování?  V ony inkrimimované čtvrtky sebou postarší lidé tahají tašky, které já bych snad v životě ani nezvedla a tuhle se na mě jeden starší jinak od pohledu čilý pán koukal at mu snad 1oo kilovou tašku vynesu do schodů! Proč toho tolik kupuje? Jak si může dovolit muž chtít od ženy, aby za něj tahala tašky? 

Nebudu nikoho soudit, kvůli nákupům v Kauflandu, sama tam nakupuju ikdyž pro chleba, uzeniny, zeleninu a kosmetiku chodím do malých obchodů, které mi toto zboží v lepší kvalitě nabízejí za nižší ceny. Není to ovšem tak dávno, co jsem si byla nakoupit v Kauflandu. Za mě přicupitala důchodkyně. To, že do mě žduchla z vozíkem bych přežila, ale když začala vykládat zboží na pás, vzala takové to na rozdělení nákupu a naprosto agresivně začala odsunovat z nějakého divného důvodu (na pásu za mnou bylo totiž hodně místa) můj nákup.

To už jsem nevydržela a otočila se: Trpíte nějakou poruchou, která vyvolává agresivitu?

ona: Ne! Ale potřebuju si udělat místo!!!

já: A vás v děství neučili, že pokud něco chcete máte o to slušně poprosit? Dívala jste se za sebe?

Paní patrně došly argumenty a tak tiše vyskládavala zboží, během půl minuty do mě začala žduchat vozíkem. Musela jsem se znovu otočit: Víte o tom, že násilí je trestné? Navíc se pěkně ztrapnujete (byla nám věnovaná pozornost)

babku asi chytlo černé svědomí: Promiňte,dámo.

Nedovolila bych si lidi odsuzovat, nebo kategorizovat, ale může mi někdo poradit, jak mám respektovat a vážit si takových lidí?

 
vložil: LacunaI
Permalink ¤


3 Komentáře:


  • 27.04.2010 19:37:41, J.n.b.j.

    Přesně Ruměnko!
    Btw. nějak ses mi vytratila z kontaktů... Jiří Nikotin :-)

  • 19.04.2010 09:25:17, kaja

    Milá dámo. Vztah mladých lidí se staršími je vždy těžký a z obou stran plný nedorozumění. Ale to, že je starší člověk starší, že má například vrásky a hůře se pohybuje a že potřebuje třeba péči, přeci neznamená, že potřeba ho házet ze skály (jak to bylo ve vašem sparťanském příkladu na aktualně.cz). V té Spartě se to přeci jen dělo už nějaký ten pátek nazpět a lidé jsou doufám od té doby zase trošku civilizovanější.Když se kouknete méně nazpět do naší historie, zjistíte, že Váš nápad zkušel před pár desetiletími Hitler a ta doba je známa jako období hrůzy a utrpení. Nepřivolávejte prosím toto v době, kdy už se lidé byli schopni vyvarovat toho zla. Předpokládám, že nemáte děti. Ale až je někdy třeba mít budete, vězte, že veškerá úcta, pokora, porozumění a péče, kterou poskytnete svým rodičům a vůbec všem starším lidem, poskytnou i děti Vaše Vám. Za ty tisíce let bylo vymyšleno mnoho různých toerií vhodného soužití stzarších s mladšími a všechny ty trvalé jsou založeny na úctě a pokoře, proto si buťe jistá tím, že zrovna Vy určitě "Ameriku neobjvujete". P.s. pro srovnání mým rodičům je 63 a má babička, o kterou se s láskou starala celá naše rodina, i když posledích 6 let byla prakticky upotána na lůžko a bylo to někdy opravdu těžké, zemřela v 96 letech a mě je 23.

  • 18.04.2010 18:25:35, vix612

    To je jednoduche a mohu to podlozit odkazem z bible [Kazatel 7:8]. Je nekdy na potvoru, ze se dnes mnozi duchodci dozivaji velmi vysokeho veku, kdy se projevuji tezke degradace. Kazdy clovek ma svou cenu, ale tohle dochazi malokomu. Je to tezke, ale nejrozumnejsi je tohle tise snaset. Trvalo mi to velice slouho pochopit a dosel jsem k tomu mimo CR. Takze v tomhle bych videl zasadni problem. Zminena pani zrejme byla jiz velmi sesla vekem.