03.Červenec 2009

Analýza - Sociální demokraté už mají hotový volební program,jímž chtějí přesvědčit voliče, aby jim v podzimních předčasných volbáchodevzdali svůj hlas.

Redakci Aktuálně.cz se podařilo program získat exkluzivně před jeho zveřejněním.

Po jeho přečtení je zjevné, že volební plán socialistů posiluje státa dává mu nástroje, aby na občany dopadla co nejméně celosvětová krize.Je zaměřen proti černé práci, paušálům a myslí i na euro.

Proti černé práci...

Základním cílem v daních bude pro ČSSD snaha vybrat co nejvíc peněz při využití současných předpisů.

Pokud sociální demokraté vyhrají volby, zasáhnou proti práci načerno a švarcsystému. Tentokrát se už opravdu omezí daňové výjimky ataké daňově uznatelné náklady. Dnes je například od nákladů možnézapočítat víno na firemní večírky, telefonní linky v bytech manažerů,obroučky k brýlím či zimní pneumatiky služebního vozu.

...a proti výhodám

"Zásadním způsobem" se sníží paušály, které odečítají živnostníci odzákladu daně. Sněmovna tyto paušály v červnu zvýšila ze 40 na 60procent.

"Populistické snižování daní vede k rozvratu veřejných systémů," tvrdí autoři programu.

Teoreticky by mohly být nižší, ovšem stát musí hradit škody, kterézpůsobili někteří neodpovědní manažeři. "Ti, kdo v dobách prosperityhromadili zisky, se ve zlých časech solidárně dělí o ztráty s celouspolečností," vysvětlují sociální demokraté.

 

Daně z příjmu nahoru?

Mohou se zvýšit daně z příjmu fyzických osob. "ČSSD zvažuje obnovenídaňového systému platného před 1. lednem 2008," slibuje program.

Anketa

Anketa

Líbí se vám volební program ČSSD?

Obnoví se progrese, horní sazbu 38 procent zaplatí lidé za příjmynad 1,2 milionu ročně. Program nevylučuje, že opět vznikne víc pásem(do roku 2007 se zdaňovalo ve čtyřech pásmech se sazbami 12, 19, 25, 32procent, dnes je sazba 23 procent s vyššími daňovými slevami).

Euro za pět let

ČSSD připouští, že není možné zvyšovat deficit víc, než o procento.V dobách krize se totiž obtížně hledají věřitelé už na pětiprocentníschodek, který vznikl počátkem krize.

Navíc je nezbytné přijmout co nejdříve euro. V programu jde o jednuze sedmi priorit, která zajistí, že se společná měna zavede v letech2014 nebo 2015. O vstup tedy vláda požádá v polovině roku 2012,nejpozději 2013.

Proto se dále omezí provozní výdaje ministerstev, jak s tím začala už vláda Jana Fischera.

Vložil: Rohle ¤