17.Červen 2009
Notebook Dell Studio XPS 13 kombinuje skvělývýkon a rychlost ve velmi kompaktním a mobilním těle, což z něj děláideální notebook na cesty. Jedná se o menšího bratříčka modelu StudioXPS 16, kterému se ve spoustě věcí vyrovná.

NotebookDell Studio XPS 13 kombinuje skvělý výkon a rychlost ve velmikompaktním a mobilním těle, což z něj dělá ideální notebook na cesty.Jedná se o menšího bratříčka modelu Studio XPS 16, kterému se vespoustě věcí vyrovná.

foto 1

Po designové stránce se jedná o jeden z nejpovedenějších notebookůna trhu, tělo je stylové a kromě toho jsou použité materiálynadprůměrně kvalitní. Kombinace černého těla a stříbrného dekoru seopravdu povedla. Díky velikosti je tento model navržen pro lidi, kteřípotřebují mít svůj notebook neustále po ruce, ale nespokojí se pouze sprůměrným výkonem. Pod horním krytem je umístěný WXGAUltraSharp LCD displej s úhlopříčkou 13.3 palců, který nás potěšil jakostrostí obrazu, tak detailností. Náhledové úhly jsou až překvapivědobré a jediná horší vlastnost tohoto displeje je horší čitelnost napřímém slunečním světle, povrch odráží skutečně hodně rušivých elementůa venku jsme s tím měli problémy. S klávesnicí jsme bylispokojeni, je kompletně podsvícená, což zlepšuje použitelnost vtemnějších prostorech. Jednotlivé klávesy jsou možná až moc ploché, cožnemusí vyhovovat každému, ale jinak se nám na klávesnici psalo dobře.Touchpad Synatics je slušný, jeho odezva je opravdu dobrá ale je možnáaž příliš malý. Většina konkurenčních notebooků nabízí větší touchpad,ale na druhou stranu, tlačítka jsou opravdu dobrá a vyznačují se dobrouodezvou. Vestavěné reproduktory jsou pouze průměrné, ale na 13 palcovýnotebook jsou dostatečné, i když je znát, že při vyšší hlasitostipřestávají stíhat.

foto 2foto 5

Po konektivní stránce jsme byli velmi spokojeni a až nás překvapilo,kolik portů Dell na 13 palcový model umístil. Najdete tu napříkladSecurity lock slot, VGA, Ethernet, USB, DisplayPort, HDMI, ExpressCardslot, FireWire, slot-loading optical drive a combo USB/eSATA port. Nazávěr se podíváme na nejdůležitější část každého notebooku, a sice najeho výkon. O ten se stará procesor Intel Core 2 Duo P8600(2.4GHz) spolu s operační pamětí 4GB - 2DIMM DDR3. Díky grafické kartěNvidia GeForce 9500M GE 256MB si na tomto notebooku zahrajete některémoderní hry, a to i v celkem slušném rozlišení. Výkon jedostatečný jak na většinu běžných operací, tak na dekódování videa.Spolu s notebookem dostanete předinstalovaný operační systém WindowsVista Home Premium SP1 (64 bit), který je díky vysoké operační pamětidostatečně rychlý. Celkově jsme byli s notebookem Dell Studio XPS 13opravdu spokojeni, nabízí špičkový výkon, stylový design a velmi dobrouvýbavu. Jeho cena se u nás pohybuje v rozmezí 35 - 40 tisíc Kč, což jeza nabízený výkon adekvátní ocenení. Kompletní výbavu naleznete vevýčtu pod článkem.

foto 3foto 6

Technické specifikace notebooku Dell Studio XPS 13:

  • Procesor: Intel Core 2 Duo P8600 (2.4GHz)
  • Paměť: 4GB - 2DIMM DDR3
  • HDD: 320GB 7200rpm
  • Grafická karta: Nvidia GeForce 9500M GE 256MB
  • Displej: 13.3" WXGA UltraSharp LCD s TrueLife WLED
  • Optická mechanika: Slot Load DVD+/- RW s Dual Layer DVD+R
  • OS: Windows Vista Home Premium SP1 (64 bit)
  • WiFi: Dell Wireless 1510 802.11n a Dell Wireless 370 Bluetooth Module (2.1+EDR)
  • Baterie: 6 článková
  • Rozměry: 2.28 - 3.5 x 32 x 23.6 cm
  • Hmotnost: 2.23 kg s baterií
foto 4foto 7
Vložil: Rohle ¤