17.Červen 2009
Již brzy se na náš trh dostanou dva nové 15,6" notebooky. Mají stejnouvelikost, tvar a výbavu, ve všem ostatním jsou ale naprosto odlišné.Cena bude začínat na 26 000 Kč s DPH.

Rozdíly jsou to tak velké, že u příležitosti představení obou novinek musíme zavzpomínat na film Dvojčatas Arnoldem Schwarzeneggerem a Danny De Vitem. Zatímco Arnie bylztělesněním těch nejlepších vlastností (Asus UX50V), menší De Vito vefilmu hrál druhé housle a platil za černou ovci rodiny(Asus U50VG). Stejně jako ve filmu ale nebyl De Vito nakonec vůbecšpatný chlapík, i "horší" z dvojice notebookových dvojčat má mnohokladných stránek a svého bratříčka dokáže zastínit. Jedinou jeho chybouje, že nevypadá tak pěkně.

Na snímku vlevo je levnější model, na snímku vpravo dražší se zrcadlovou úpravou a propracovanějšími detaily. Na vyzkoušení novinek jsme měli jen pár hodin, celkově jsme měli z obou notebooků spíše dobré dojmy. V čem se liší konkrétně?

Levnější Asus U50VG sází na výkon

Začneme právě od toho "ošklivějšího", i když je to samozřejměsubjektivní dojem. Model UX50V je sestaven z černých lesklých plastů,které se bohužel rychle zašpiní od otisků prstů. Nelze si nevšimnoutkulatých kloubů displeje, ještě před rokem jasným rozpoznávacím znakemnotebooků SonyVaio. Asus má rovněž plochou "kalkulačkovou" klávesnici s nízkýmzdvihem kláves, kterou se Sony Vaio také hodně odlišovalo odkonkurence. Abychom ale Asusu nekřivdili, tyto prvky okopírovalo imnoho dalších výrobců. Naštěstí pro zákazníka, Vaio vypadalo vždy mocdobře.

Konfigurace je orientována spíše na výkon, do prodeje se chystáverze s dvoujádrovým procesorem Intel Core 2 Duo P8700. Tento notebookbude mít označení U50VG-XX043C, časem na trh možná přijdou ještě další varianty.

Zmíněný procesor je taktován na frekvenci 2,53 GHz a podporuje již novější sběrnici 1067 MHz. Má dostatečný výkon pro kancelářskou práci i občasné hraní nenáročných her.Jeho velká síla ale spočívá v nízkém příkonu a tepelném výkonu,maximální TDP* činí jen 25 W. V praxi to znamená, že je notebookpříjemně tichý a při běžné činnosti na rovné podložce zbytečně"netopí".

*TDP - Thermal Design Power - energie vyzářená do okolí v podobě tepla

Použitá grafická karta Nvidia GeForce G 105M s 512 MB vlastní pamětinepatří ani zdaleka k herní špičce, majitel nového Asusu by měl počítatspíše jen s bezproblémovým přehráváním HD videí a spuštěním hry např.Call of Duty 3. Pro běžnou kancelářskou práci a multimédia je toideální karta.

Zbytek konfigurace tvoří celkem 4 GB operační paměti (2 x 2 GB), 500GBpevný disk, optická mechanika DVD SuperMulti a 15,6" displej srozlišením 1366 x 768. Samozřejmě lesklý, s LEDkovým podsvícením aživými barvami. Bohatá nabídka rozhraní čítá 3x USB, e-SATA, HDMI, VGA,čtečku multimediálních karet a ExpressCard/34. Za klad považujeme velký úhel rozevření víka displeje a velmi slušný zvuk integrovaných reproduktorů.

Výdrž 2,52 kg vážícího notebooku se pohybovala při střední zátěži okolo2,5 hodin. Střední zátěž jsme simulovali maximálním jasem displeje apřehráváním hudby v programu WMP se zapnutou vizualizací. Nejdelšívýdrž, kdy notebook pouze stojí na stole, nevykonává žádnou činnost ajeho displej má jas nastavený na minimum, činila 4 hodiny a 5 minut.Klávesnice byla měkčí, neboť šlo o předprodukční vzorek. Z dřívějšíchzkušeností s Asusem lze usuzovat, že v prodejních modelech bude tvrdšía je také možné, že bude mít lehce pozměněné rozložení. Hlučnost je nanízké úrovni a o notebooku budete vědět jen v tišší kanceláři. Nicméněvyšší model UX50V je ještě kultivovanější.

 Specifikace Asus U50VG

  • procesor Intel Core 2 Duo P8700 (2,53 GHz, FSB 1066 MHz, 3 MB L2 cache, TDP 25 W)
  • paměť 4 GB (2x2), 800 MHz
  • disk 500 GB, 5400 ot/min
  • grafika Nvidia GF G 105M, 512 MB VRAM
  • displej 15,6", 1366 x 768, glare
  • optická mechanika DVD SuperMulti
  • rozhraní: 3x USB, e-SATA, HDMI, VGA, čtečka multimediálních karet, ExpressCard/34, 2x audio
  • další komunikace: WiFi 802.11b/g/n, Bluetooth, ethernet
  • poznámky: ve výbavě dále webkamera 1,3 Mpix, myš a brašna
  • operační systém Windows Vista Home Premium
  • šestičlánková baterie
  • záruka 2 roky
  • doporučená koncová cena od 26 700 Kč s DPH

Dražší UX50V je designový skvost

Opět subjektivní zhodnocení, ale nový Asus se nám v redakci prostělíbil. Bezrámečkový displej hodně připomíná nový MacBook Pro, aleAsus takové zakrytí displeje použil již koncem minulého roku u svého18,4" modelu W90. Lesklé plochy tentokrát nejsou černé, ale výslednýefekt je stejný jako u levnějšího bratříčka - rychle se zašpiní azapráší. Nápad je to každopádně dobrý, pokud nebudete na notebook sahatnebo jej budete často leštit, bude na stole vypadat nádherně.

Do prodeje půjde notebook s dvoujádrovým nízkonapěťovým procesoremIntel Core 2 Duo SU9400. Zcela nepochopitelně k němu Asus dodává pouzečtyřčlánkovou baterii, u předešlého modelu je standardně šestičlánková.Jak to bude nakonec s výdrží, nemůžeme potvrdit, náš model byl osazenjednojádrovým SU3500, chyběly navíc napájecí profily. Nevýhoda, kdyžněco dostanete na test jako první a není to odladěné. Notebook s tímtoprocesorem byl ještě tišší a ještě méně se zahříval (TDP jen 5,5 W, prodvoujádrový SU9400 výrobce udává 10 W), znát však byl nižší výkon podVistou, a proto je dobře, že se na trh dostane silnější dvoujádrovávarianta. Jednojádrová k nám možná zavítá později.

Opět je použita grafika GF G 105M, opět najdeme v konfiguraci 4 GB RAMa 500GB pevný disk. Výbava je prakticky stejná, chybí e-SATAa ExpressCard. Velkým mínusem je umístění většiny konektorů na zadnístraně. Najdeme tam po chvíli tápání i audiokonektory, což je snad tonejméně vhodné umístění. U displeje s 15,6" úhlopříčkou je příjemné mítoči více jak metr daleko, s běžným 1,5m kabelem sluchátek to půjde dosttěžko.

Prakticky ten samý displej jako u předešlého modelu je použit i v tétodražší verzi. Opět má velmi pěkné barvy, díky pevnému plastovémupřekrytu se lépe čistí od prachu. Notebook působí robustněji, kloubydispleje nám přišly pevnější, tvrdší konstrukce byla znát také na vyššíhmotnosti 2,62 kg. Adaptér pro oba notebooky má hmotnost přibližně 240gramů.

Hlučnost je na velmi nízké úrovni, což každého asi hodně potěší. Naopak zklamala již zmíněná nízká výdrž při běhuna baterie. Levnější model s výkonnějším procesorem dokázal při střednízátěži běžet o hodinu déle než tento úsporný, orientovaný na delšívýdrž. Nutno připomenout, že u tohoto kusu nebyly odladěné napájecíprofily a do prodeje půjde konfigurace s jiným procesorem. I tak lzečekat, že se čtyřčlánkovou baterií svému levnějšímu sourozenci nebudemoci vyrovnat. Doporučená koncová cenaje stanovena na 29 400 Kč s DPH, v internetových obchodech bude o něconižší. Zákazník v tomto případě připlácí za hezký design a lepšíprovedení se "zrcátkovým" povrchem. Oba notebooky se mají na trh dostatkoncem tohoto měsíce.

Specifikace Asus UX50V-XX017C

  • procesor Intel Core 2 Duo SU9400 (1,4 GHz, FSB 800 MHz, 3 MB L2 cache, TDP 10 W)
  • paměť 4 GB (2x2), 800 MHz
  • disk 500 GB, 5400 ot/min
  • grafika Nvidia GF G 105M, 512 MB VRAM
  • displej 15,6", 1366 x 768, glare
  • optická mechanika DVD SuperMulti
  • rozhraní: 3x USB, HDMI, VGA, čtečka multimediálních karet, 2x audio
  • další komunikace: WiFi 802.11b/g/n, Bluetooth, ethernet
  • poznámky: ve výbavě dále webkamera 1,3Mpix, myš a brašna
  • operační systém Windows Vista Home Premium
  • čtyřčlánková baterie
  • záruka 2 roky
  • doporučená koncová cena od 29 400 Kč s DPH
Vložil: Rohle ¤