14.Červenec 2009

Brusel - Evropská unie jako celek zatím neplánuje, že by na základě takzvané klauzule solidarity zavedla víza občanům Kanady.

Poté, co Kanada znovu zavedla víza pro Čechy, to dnes v Bruselu oznámil mluvčí Evropské komise Michele Cercone.

"Evropská komise samozřejmě lituje, že Kanada opět zavedla víza pročeské občany," řekl Cercone. Podle něj nyní Česko musí tuto skutečnostoficiálně oznámit EK i Radě EU.

"Potom bude Evropská komise společně s českými úřady jednat sKanadou. V tomto stadiu ale nebudou víza zavedena pro Kanaduautomaticky," dodal.

Evropská komise musí reagovat na české oznámení nejpozději do tříměsíců. Do té doby by měla navrhnout členským státům další kroky vůčiKanadě.

Fotogalerie

Letadlem do KanadyKanada informuje, že zavedla víza pro ČeskoKanada informuje, že zavedla víza pro ČeskoKanada informuje, že zavedla víza pro ČeskoKanada informuje, že zavedla víza pro Česko

 

Češi se v EU odvolávají na unijní nařízení z roku 2001, kterépředepisuje jednání se třetí zemí, která zavedla víza některémučlenskému státu. V takzvané klauzuli solidarity je napsáno, že ostatníčlenské státy mají zavést víza dané třetí zemi, v tomto případě Kanadě,prozatímně, a to na dobu 30 dnů. Podmínkou je, aby ministři členskýchstátů v Radě EU nerozhodli jinak.

Podle Cerconeho se už dnes sejdou experti z českého ministerstvazahraničí se zástupci Evropské komise a budou o otázce víz jednat.

Vložil: Rohle ¤