14.Červenec 2009
  • ČR zavádí víza pro kanadské diplomaty a majitele služebních pasů
  • Vízová povinnost pro Čechy cestující do Kanady začala platit dnes od šesté hodiny ranní.
  • Prvních 48 hodin mohou Češi žádat o vízum až při příjezdu do Kanady, později už na ambasádě - nejblíže je ta ve Vídni
 

Praha - Představitelésoučasné vlády Jana Fischera říkají, jak v posledních dnechzintenzivnili vyjednávání s Kanadou, aby odvrátili hrozbu vízovépovinnosti.

A že rychlé zavedení víz je "bezprecedentním krokem" vůči aliančnímupartnerovi, přičemž přišlo bez dostatečně včasného varování.

Z exkluzivního vyjádření kanadského velvyslance v Praze Michaela A.Calcotta pro Aktuálně.cz vyplývá, že to není pravda. A že proslovypolitiků byly spíše představením pro české občany.

Michael Calcott

Kanadský velvyslanec v ČR Michael A. Calcott

Od 29. 6. žádný prostor pro jednání

"Pan ministr (Jan) Kohout, premiér (Jan) Fischer a ministr (Martin)Pecina byli všichni informováni 29. 6. kanadským ministrem občanství apřistěhovalectví, že rozhodnutí o znovuzavedení vízové povinnosti jižbylo učiněno. Dal jasně najevo, že zde není žádný prostor pro jednání.Jediná otázka bylo datum zavedení víz. Mělo to být původně 7. července,ale z technických důvodů to bylo odloženo o týden," uvedl velvyslanec.

Kanada zavedla víza od dnešních šesti hodin ráno středoevropskéhočasu kvůli vysokému přílivu žádostí o azyl zejména ze strany českýchRomů. Vízová povinnost přitom byla zrušena před necelými dvěma roky.

"Ještě v neděli jsem neměl takové informace," nechal se slyšet  šéfdiplomacie Jan Kohout po ranním mimořádném jednání vlády. "Mezispojeneckými zeměmi se obdobné věci sdělují den či dva předem, a ne 6hodin před zavedením takových opatření. Je to slušnost, ovšem k ničemutakovému nedošlo. Diplomatickou nótu jsem obdržel o půlnoci," řeklKohout.

Jen pět a půl hodiny předem?

Redakce Aktuálně.cz se jej po rozhovoru s velvyslancem snažila znovukontaktovat a zeptat se na zjevné rozpory v obou výpovědích. Kohoutvšak nebyl k zastižení.

Jeho mluvčí pak zopakoval, že česká strana o vízech v předstihunevěděla. "Na konci června se ministr Kohout sešel s kanadskýmministrem pro migraci a dostal upozornění, že existuje velmi vysokériziko zavedení víz. Rozhodně to ale nebylo oficiální oznámení ozavedení víz," uvedl tiskový mluvčí ministerstva zahraničí Milan Řepka."O zavedení víz jsme se dozvěděli pět a půl hodiny před tím, než se takskutečně stalo."

Fotogalerie

Letadlem do KanadyKanada informuje, že zavedla víza pro ČeskoKanada informuje, že zavedla víza pro ČeskoKanada informuje, že zavedla víza pro ČeskoKanada informuje, že zavedla víza pro Česko

 

Česko v reakci na tento podle ministra Kohouta bezprecedentní krokzavedlo vízovou povinnost alespoň pro kanadské diplomaty a odvolalosvého velvyslance v Ottawě na konzultace do Prahy.

Vložil: Rohle ¤