17.Červen 2009
Na trh míří zcela nový segment přenosnýchpočítačů. Těm, kterým nestačí netbooky, začnou výrobci nabízetultratenké notebooky s úspornými procesory.
Asus UX50foto: Asus

Asus UX50

Nemají být drahé, nemají být výkonné. Hlavní devizou je design a výdrž při běhu na baterie. Takové budou notebooky s novou řadou ULV procesorů Intel.

ULVprocesory zatím Intel dodával pro notebooky nejvyšší kvality. Takovéstroje patřily vždy k nejdražším na trhu, neboť se vyznačovaly slušnouvýdrží při běhu na baterie a exkluzivními materiály. Novým trendem jedodávat tyto procesory i do levných notebooků. Bude jim chybět výkon, oto déle ale vydrží při běhu na baterie.

Oproti nejpomalejším netbookům nabídnou nepatrně vyšší výkon a především většíúhlopříčky displejů. Intel totiž za netbook považuje jen přenosnépočítače s úhlopříčkou do 10,1 palce. Zatím představené novinky s ULVprocesory mají displeje s úhlopříčkou až 15,6 palce.

Nový Acer řady Timeline

Nižší výkon ULV procesorů by cílové skupině zákazníků nemusel vadit.Tito uživatelé si potrpí na velkou úhlopříčku displeje s vyššímrozlišením, navíc nebudou chtít utrácet peníze za něco exkluzivního.Bude jim stačit pěkný design a nízká cena. Jednoduše řečeno, půjde o "náročnější" uživatele netbooků.

I ten nejméně výkonný netbookový procesor Intel Atom je pro běžnoupráci naprosto dostačující. Nové ULV procesory jsou přitom výkonnějšínež Atom (dle taktu až dvojnásobně, spíše méně). K čemu tedy připlácetza výkonné dvoujádro, když poštu lze odeslat i z nejlevnějšího netbooku?

Jedním z prvních vzorků, který se nám dostal do ruky, byl notebook MSI X340,další stroje připravuje pro prodej Asus a Acer. MSI svou X340 zatímprodává za více než 20 000 Kč, do budoucna lze ale očekávat snižovánícen. Pokud by se podařilo srazit cenu na 15 000 Kč a notebooky s ULVprocesory by vydržely alespoň 5 hodin práce, určitě by to bylo prozákazníky hodně atraktivní.

MSI X340

Co ještě umí

Nová platforma přitom nemá být pozadu s novými technologiemi.Společně s čerstvě představeným chipsetem GS40 mají úsporné procesorynabídnout slušnou výdrž při běhu na baterie. Přepracované grafickéjádro podporuje přehrávání videí ve vysokém rozlišení (dle tiskovézprávy 720p). Obdobný chipset (GN40) by se měl také objevit vnetboocích. 

 Ve volitelné výbavě notebooků s ULV procesory se má objevit mimojiné WiMAX pro bezdrátové připojení k internetu. Díky sníženémunapájení se nebude procesor tolik zahřívat a očekává se sníženáhlučnost celého notebooku. A konečně to nejdůležitější prodesignéry: omezené zahřívání dovoluje vyhnout se použití mohutnéhochladiče. Notebooky tak budou mít profil tenký až skvělých 2,5 cm. Vbrzké době se proto můžeme těšit na elegantní notebooky za celkempřijatelnou cenu.

Vložil: Rohle ¤