21.Červen 2009

Ostrava, Světlá nad Sázavou - Když Jan Coufal připravovalletošní dětský letní tábor, měl obavy, jestli dá vůbec dohromady jedenturnus. Je totiž ze Světlé nad Sázavou.

Loni na podzim tam během chvilky skončilo na dlažbě asi dvanáct setzaměstnanců sklárny. „Paradoxně bych naplnil i dva turnusy. Možnápomáhají s placením také prarodiče, nevím. Rodiče mi volají, jestlinemám ještě místo i pro jejich dítě. Mám přitom dávno plno," vysvětlujeCoufal, vedoucí Pionýrské skupiny Jiřího Wolkera.

Ve jménu skupiny zůstalo "pionýrská" prý jen ze zvyku a hlavníje, že si jako nezisková organizace drží docela nízké ceny, říkáCoufal. Dvoutýdenní pobyt dětí v Horním Podluží v severních Čecháchpořádá za necelé čtyři tisíce korun.

Ženu propustili, na tábor ještě má

"Lidé jsou na tom i hůř než my. Něco jsme našetřili, na tábor ještěmáme. Nechceme kluka omezovat," říká Lenka Kratochvílová, kterápracovala ve sklárnách ve Světlé dvacet šest let. Před krachemfirmy byla dispečerkaou. Její třináctiletý syn se tedy na tábor můžetěšit.

I když nezaměstnaní mají teoreticky dost času se o prázdninách dětemvěnovat, mnozí si myslí, že jejich potomci mají na tábory vyrazit.Prostředí dospělých je totiž napříkald ve Světlé stále poněkuddepresivní.

Na některé organizátory dětských rekreací a táborů, hlavně těchdražších, ale krize dolehla. Děti s ními kvůli krizi a propouštěnínepojedou. Nemáme na to, slyší doma někteří školáci.

„Prodáváme letos rozhodně méně dětských pobytů. Odhaduji, že jeto asi o patnáct až dvacet procent méně. Vypadá to, že mnohé dětizůstanou letos doma u počítače," řekl František Mikolanda z cestovníagentury Relax sport z Hradce Králové.

Agentura nabízí dětské letní tábory u moře v Chorvatsku. Napříkladtýden pobytu v severní Dalmácii pod stanem stojí necelých šest tisíckorun. V ceně je i cesta autobusem a výuka angličtiny.

Důležitá otázka: Kolik to stojí?

„Od našich partnerů vím, že mírně, asi o deset procent, pokleslzájem o tábory u moře. Rodiče se letos více než jindy ptají na cenu,"řekl Aktuálně.cz i provozovatel webové stránky České tábory.cz MartinPaclík.

Na tomto webu je nabídka více než devíti set dětských táborů po celérepublice i v zahraničí. Jsou tam kontakty, ceny, rady, jak rekreacivybrat.

Pokles zájmu o dětské pobyty potvrzuje i mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

„Můj odhad je do deseti procent. Lidé v Česku, ať jsou na tomjakkoliv špatně, dětem většinou nedokážou říct, že letos nebudou mítžádné prázdniny," dodal Okamura.

Rodič se uskromní, než by omezil dítě

Připustil, že lidé, kteří se ocitli ve finančním nedostatku, možnáspíše zaplatí pobyt samotnému dítěti a sami si moře odpustí. Přestožepro Čechy je dovolená v žebříčku hodnot velmi vysoko a jsou na niochotni šetřit celý rok.

Krize už způsobila, že poklesl zájem o letecké zájezdy o dvacet ažtřicet procent. Dětským pořadatelům táborů, ani těm komerčním, takovýpropad nehrozí. Někteří hovoří, že zájem, bez ohledu na krizi, dokonceroste.

„Letos jsme oproti loňsku zvýšili kapacitu našich táborů o pět setdětí. Jsme už přitom plni z devadesáti procent," uvedl hlavní vedoucídětského tábora Nový Řadov v jižních Čechách na Třeboňsku VáclavVaněček.

Míní, že neklesající zájem o tábory je možná způsobený i tím, že rodiče budou spíše šetřit na celorodinných dovolených.

Někde se dobře prodávají i drahé tábory

Jsou agentury, které prodávají i dražší dětské tábory u moře bez jakýchkoliv problémů.

„Absolutně žádnou krizi nepociťujeme. Tábory u moře posilují, stoupái zájem o tábory s programem, jen o klasické tábory zájem trochuklesá," řekl majitel pražské cestovní kanceláře Miroslav Topinka.

Vysvědčení

Za týden začnou českým dětem prázdniny. Pro pracující rodiče není vždy jednoduché najít pro své děti smysluplnou zábavu.

Kancelář Topinka vozí děti například do Chorvatska či Španělska. Zadesetidenní pobyt dítěte ve Španělsku rodiče zaplatí asi dvanáct tisíckorun, týden v Chorvatsku stojí asi osm tisíc.

Příměstský tábor, levné řešení

Boom zažívají ty úplně nejlevnější tábory, takzvané příměstské,které bývají o prázdninách záchranou pro mnohé rodiče školáků. Chodí dopráce, avšak zvláště při větším počtu dětí si nemohou dovolit zaplatitza tábory tisíce korun. Příměstský tábor je pak dobré řešení.

"Děláme to tak už několik let. Dcera chodí do příměstského tábora skoňmi. Stará se o ně, učí se jezdit. Je nadšená a já můžu být klidný,že se někde nepoflakuje," říká Jan Vavrečka z Ostravy, který se sámstará o třináctiletou dceru.

Do příměstského tábora odejde dítě ráno a domů se vrátí večer.Věnují se mu odborníci, jezdí s kolektivem na výlety, zažívádobrodružství. Tábory bývají různě zaměřené.

Nuda u babičky, nemá počítač

„Zvýšili jsme počet příměstských turnusů. Ty zažívají opravdu boom.Kdysi tam rodiče posílali zlobivé děti, aby jim v době, kdy jsou vpráci, neudělali z bytu kůlničku na dříví, ale teď je to jiné. Dětimají tyto tábory rády," tvrdí ředitelka Střediska volného času vMoravské Ostravě Alice Mydlářová.

Dětský domov Litoměřice

Doplnila, že od určitého věku prázdninovou nudu dítěte zaměstnanýchrodičů nezachrání ani prarodiče. „Od sedmi let už většinou děti uprarodičů nechtějí trávit delší dobu. Nudí se, zvláště, když babičkanemá ani počítač," vysvětlovala Alice Mydlářová.

Zájem je v Ostravě i o klasické tábory, které jsou však v rámciStřediska volného času za přijatelnou cenu. „Někteří zaměstnavatelétaké na tábory svým zaměstnancům přispívají," doplnila ředitelka. Jemožné také požádat městský úřad o sociální příspěvek.

Vložil: Rohle ¤